30 Ocak 2001 22:00

Sağlığın ocağı söndürülüyor

Cumhurbaşkanının onayını bekleyen sağlık ocaklarında döner sermayeye geçiş uygulaması ile özelleştirme, en küçük sağlık kurumları olan sağlık ocaklarına kadar indiriliyor.

Paylaş
Sağlığın ocağı söndürülüyor
Özlem Dinler - Ali Rıza Kılınç
Üniversite, devlet ve SSK hastanelerinin ardından sağlıkta döner sermaye uygulaması, halkı sağlık ocaklarının kapısından içeriye de sokmayacak! Sağlık ocaklarının döner sermayeye çevrilmesi, bu kurumlarda çalışan sağlık emekçilerine ödenen ücretlerin kamu bütçesinden değil, halkın cebinden karşılanmasına neden olacak.
Temel sağlık hizmetlerinin verildiği sağlık ocaklarına, ana ve çocuk sağlığı merkezlerine, halk sağlığı laboratuvarlarına getirilen ve sağlıkta özelleştirmenin bir ayağı olan döner sermaye uygulaması zaten sorunlar yumağı haline gelmiş sağlık sistemini iyice içinden çıkılmaz hale getirecek. Döner sermaye uygulamasına karşı çıkan sağlık emekçileri, ücretlerinin halkın cebinden değil, kamu bütçesinden karşılanmasını istiyor.
Sağlık ocaklarında parasız sağlık hizmeti alan hastalar ise uygulamanın başlatılmasına karşı çıkarak, "Sağlık Bakanı'na yazıklar olsun" diyor. Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan sağlık ocaklarının özelleştirilmesine ilişkin kararname cumhurbaşkanının imzasını bekliyor.
Ölümler artacak
Üniversite hastanelerinde başlatılarak devlet ve SSK hastanelerine yayılan ve buralarda uzun süredir uygulanan döner sermaye, şimdi de sağlık ocaklarında uygulanmaya çalışılıyor. Sağlık ocaklarının kâr zihniyeti ile çalışmasına neden olan döner sermaye, sağlık emekçilerine ödenen ücretlerin genel bütçeden değil, hastaların cebinden karşılanmasını dayatıyor. Döner sermaye uygulamasının sağlıkta eşitsizlik getirdiğini kaydeden SES Kocaeli Şube Başkanı Güner Kizir, doğru dürüst karnını doyuramayan bir insanın, çocuğuna yaptıracak aşı parasını hiç bulamayacağını dikkat çekerek, "Aşıyla korunabilen boğmaca, difteri, kızamık, çocuk felci gibi hastalıklar tekrar hortlayacak" diyor. Sağlık ocaklarının döner sermaye sistemine dönüştürülmesi ile bulaşıcı hastalıklarda, ana ve çocuk ölüm oranlarında artmalar yaşanacağına işaret eden İstanbul Tabip Odası Pratisyen Hekim Komisyonu ve SES Aksaray Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Selma Okkaoğlu da, sağlık ocaklarının serbest piyasa koşullarına teslim edileceğini ifade ediyor. Okkaoğlu, döner sermayenin sağlık emekçisinin emeklilik maaşını da ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, "Çünkü, bu uygulamada çalışıldığı sürece bu para alınıyor" diyor.
Anayasa'da birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğunu, bu nedenle sağlık ocaklarında döner sermaye uygulamasının Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çeken Diyarbakır Tabip Odası Şube Başkanı Mehmet Emin Uluğ, uygulamayla ilgili olarak şu uyarıyı yapıyor, "Sağlık Bakanlığı, taban desteği sağlamak için döner sermaye ile sağlık ocaklarında çalışan hemşirelere, doktorlara ve personellere, ücretlerini döner sermayeden artırma gibi bir politika ile geliyor. Bu da tüm örgütlü kesimlerin bu uygulamaya karşı çıkmasını zorlaştırıyor. Çünkü buna karşı çıktığınız zaman sağlık ocaklarında çalışan hemşirelerin doktorların ücretlerinin artışına karşı çıkmıyormuşsunuz gibi bir izlenim ortaya çıkıyor. Yani devlet örgütlü kesimi, sağlık emekçilerini ve halkı karşı karşıya getirmek istiyor."
ÖNCEKİ HABER

Davos'a karşı gösteriler yayıldı

SONRAKİ HABER

İHD'ye kapatma davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...