30 Ocak 2001 22:00

Davos'a karşı gösteriler yayıldı

Küreselleşmeye karşı öfke yayılıyor. WEF'a karşı yapılan gösteriler Bern ve Cenevre'ye de sıçradı. Polisin gösterilere karşı tavrı değişmedi.

Paylaş
Davos'a karşı gösteriler yayıldı
İsviçre'nin çeşitli kentlerinde, Dünya Ekonomi Forumu (WEF)'na karşı yapılan gösteriler, Bern ve Cenevre'ye de sıçradı. Önceki gün akşam saatlerinde her iki kente yapılan gösterilerde, gözaltına alınan küreselleşme karşıtlarının derhal serbest bırakılması istendi. Bern'de emniyet müdürlüğü önüne kadar yürüyen gösterciler, Zürih ve Davos'ta polisin gaz bombası ve plastik kurşunla düzenlediği saldırıları protesto ettiler. Cenevre'de ise Adalet Sarayı önünde düzenlenen gösteriye polis saldırdı. Yapılan gösterilerden sonra Zürih'te geçtiğimiz hafta sonunda gözaltına alınan 121 kişiden 35'i serbest bırakıldı. Cumartesi günü Davos'ta gözaltına alınan bütün protestocuların da serbest bırakılarak, kent dışına çıkarıldıkları açıklandı.
Cumhurbaşkanı'na mektup
Öte yandan İsviçre polisi ve askerinin küreselleşme karşıtlarına yönelik olarak gerçekleştirdiği saldırılar 16 kitle örgütü tarafından protesto edildi. Aralarında uluslararası sendikaların da olduğu çok sayıda örgüt, İsviçre devleti ve WEF yöneticilerini sert bir şekilde eleştirdi. İsviçre Cumhurbaşkanı Moritz Leuenberger'e bir mektup gönderen örgütler, birçok yerde devam eden gösterilerin güvenlik güçleri tarafında bilinçli olarak provoke edildiğini ve saldırılara zemin hazırladığını belirttiler. İsviçre Anayasası ve uluslararası yasalarda yer alan, toplanma ve düşünce ifade etme hakkının açıkça ihlal edildiğini belirten örgütler, bütün bunların küreselleşmecileri korunma adına yapıldığını ifade ettiler.
İsviçre hükümetini, WEF'i korumak için belirlenen "strateji" konusunu yeniden düşünmeye çağıran örgütler, mektupta bu gidişle WEF'in güvenirliliğini tamamen yitireceğini de vurguladılar.
Güvenliğe 5 milyon Frank
Dünya çapında 150 milyon sendikalı çalışanı temsil eden uluslararası ICFTU sendikası tarafından yapılan açıklamada ise, gelecekte sendika ve kitle örgütlerinin de WEF'a çağrılmasını istedi.
İsviçre'nin WEF'in güvencesini sağlamak için aldığı önlemlerin toplam 5 milyon franka mal olduğu açıklandı.
Bünden Eyaleti Müşavirlerinden Mathias Fässler, söz konusu giderlerin yüzde 80'inin Federal bütçeden karşılanacağını söyledi. Yapılan açıklamada, geçen yıl meydana gelen olaylardan dolayı güvenlik önlemlerinin daha da yoğunlaştırıldığı, masrafların da iki katına çıktığı kaydedildi.
Davos'ta beş gündür süren WEF toplantıları protestolar eşliğinde dün sona ererken, önümüzdeki cumartesi günü kitlesel bir gösterinin daha yapılacağı açıklandı.
Anti-WTO Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada, WEF'i ve gösteriler sırasında İsviçre polisinin takındığı tutumu protesto etmek için kitlesel bir gösterinin yapılacağı belirtildi. Saat 14.00'de başlayacak olan gösterinin Bern'deki Genfergasse ya da Zürih'te yapılması planlanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Mücadele bildirgesi

SONRAKİ HABER

Sağlığın ocağı söndürülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...