30 Ocak 2001 22:00

Mücadele bildirgesi

Dünya Ekonomik Forumu'na karşı Brezilya'da toplanan Dünya Sosyal Forumu'nun sonunda küreselleşmeye karşı örgütlü mücadele kararı alındı.

Paylaş
Mücadele bildirgesi
Yıldız Eren
Brezilya'nın Rio De Sul eyaletinin başkenti Porto Alegre'de 25 Ocak'ta başlayan Dünya Sosyal Forumu, dün binlerce kişinin neoliberalizme ve emperyalist sisteme karşı ortak mücadele kararı ilan etmesiyle son buldu.
Forumun son gününde, Brezilyalı Topraksız Köylü Hareketi (MST) ile Fransız Köylüler Konfederasyonu'nun birlikte yaptığı toplantıda 10 binden fazla kişi, sömürüsüz ve kardeşçe yaşanabilir bir dünyanın mümkün olduğunu ve bunun içinde güçleri birleştirmekten başka bir yolun olmadığını ortaya koydular. MST lideri yaptığı etkileyici konuşmada "Topraklar üzerinde çalışanlarındır, onları gerçek sahiplerine geri vermek için yapılan her türlü mücadele doğal hakkımızdır" dedi ve emeğin dünyası için, toprak ve ekmek için örgütlü bir mücadele gerektiğini belirtti.
'Güçlerimizi işçi sınıfıyla birleştirelim'
MST temsilcisi dünyanın ezilen ve sefalete mahkûm edilen halklarının bu sistemi ret ettiğini ve sefil bir şekilde ölmeye niyetli olmadıklarını belirterek, Porto Alegere'den dünya ezilenlerine, topraksızlarına güçlerini işçi sınıfı ve onun örgütlü güçleriyle birleştirme çağrısı yaptı.
Fransız köylü lideri de tüm dünyada köylülerin ve tarım çalışanlarının ortak sorunları olduğunu anlattı. Fransız lider, ülkesindeki köylü mücadelesinin tekellere karşı olduğunu ve Brezilya'da yaşadıklarının mücadele azimlerini daha da artıracağını söyledi. Köylü lideri, özelikle ABD barbarlık sisteminin Latin Amerika'ya ilan ettiği savaşın faturasını ağır ödeyeceğini, Latin kardeşlerinin, "ABD'nin Plan Kolombiya'sına karşı gerekirse ikinci bir Vietnam Savaşı başlatırız" görüşüne katıldıklarını vurguladı.
Bove'ye sınırdışı
Öte yandan, Fransız delegasyonun Brezilyalı köylülerle birlikte ABD'li tarım tekeli Monsanto'ya ait bir fabrikanın yapay soya tarlasını tahrip ettikleri için için haklarında dava açılacağı haberi forumda öfke doğurdu. Haberi duyan binlerce kişi, "Kahrolsun tekeller ve barbarlık" sloganları attı. Fransız çiftçi eylemcisi Jose Bove, Brezilya'daki eylemlerinden dolayı sınır dışı edildi. Bove'ye Brezilya'yı yerel saatle gece yarısına kadar terk etmesi emredildi. Porto Alegre polis karakolu yakınındaki bir evde yaklaşık beş saat süreyle alıkonulan Bove, Türkiye saatiyle bugün saat 06.00'da terk edeceğini taahhüt eden bir belgeyi imzalamasıyla serbest bırakıldı.
Ortak deklarasyon
Sosyal forum, işçi sendikaları ve kitle örgütlerinin hazırladığı dünya halklarının ortak mücadele deklarasyonu ile son bulurken, 3. binyılın ezilen işçilerin, köylülerin ve tarım çalışanlarının daha iyi bir dünya için mücadele ve kazanım dönemi olacağı ifade edildi.
Porto Alegre Sosyal Forumu, binlerce kişinin sömürü ve barbarlık sistemine karşı ortak mücadele istemlerinin birlikte haykırdığı sloganlarla kapandı. Foruma katılan kitle örgütleri ülkelerinde kapitalizme ve emperyalist barbarlik sistemine karşı daha güçlü örgütler yaratma sözleri verdiler.
ÖNCEKİ HABER

Daha çok yolsuzluk olacak!

SONRAKİ HABER

Davos'a karşı gösteriler yayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...