29 Ocak 2001 22:00

Daha çok yolsuzluk olacak!

Son dönemdeki yolsuzluk operasyonlarının yarattığı "beklenti"ye karşın, uzmanlar"sonuna kadar gidilmemesi" durumundadaha çok yolsuzluk yaratabilecek bir süreç konusunda kaygılı.

Daha çok yolsuzluk olacak!
Her biri ilginç isimlerle anılan yolsuzluk operasyonları, farklı bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Uzmanlar, "Buffalo", "Beyaz Enerji", "Paraşüt" gibi adlarla anılan operasyonların toplumda olumlu bir beklentiye yol açtığını düşünüyor.
Operasyonların bir diğer yönü de, daha öncekiler gibi hasıraltı edilmeleri, sonuca ulaştırılmamaları halinde bunun toplumda yaratacağı tahribat. Bu tahribat, "Gücü yetenin çalma hakkı vardır" yaklaşımının egemen olmasında kendini gösteriyor.
Umut verici, ama...
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aşkın, yurt genelinde art arda gerçekleştirilen operasyonları, insanlarda yolsuzlukların biteceğine dair bir kanı oluşturması nedeniyle "umut verici" bulduğunu söylüyor.
Sonuna kadar mı?
"Toplumsal yozlaşma sona eriyor" şeklinde bir beklentiye yol açan operasyonların sonucunun kamuoyu tarafından merakla beklendiğini anlatan Doç. Dr. Aşkın, halkın ekonomik sıkıntılarını, yolsuzluklarla direk bağlantılı gördüğünü de hatırlatıyor ve "operasyonların tamamlanmasının başlamasından daha önemli olduğu" vurgusu yapıyor.
Halkın büyük çoğunluğunun, "Bu operasyonlar yarın öbürgün biter, geçicidir" diye düşündüğünü anlatan Aşkın, şöyle devam ediyor: "Operasyonlarda sonuca gidilmesi, bu bakımdan önem taşıyor. Halkta da, 'Soygun, yapanın yanına kâr kalmayacaktır' duygusu yerleşecektir. Bununla kamuoyunda, bir yandan dürüst insanların eninde sonunda kazançlı çıkacağı kanısı yerleşirken, diğer taraftan temiz ve refaha ulaşmış bir toplum beklentisi doğacaktır".
Operasyonlarda sonuna kadar gidilmemesi, sonuca ulaştırılmaması halinde, toplumda "herkes gücünün yettiği oranda çalıp çırpmakta özgür ve haklıdır duygusu"nun yerleşmesine yol açabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Aşkın, bunun uzun vadedeki yaygın sonucunun "depresyon" olduğunu söylüyor.
Daha çok yolsuzluk
Operasyonların "başarısız"lığını düşünmek dahi istemediğini dile getiren Aşkın, sonuç alınmaması halinde, yolsuzulukların muhtemelen kademe kademe her tarafa yayılacağını ve bunun sonucunda herkesin yolsuzluk yapmakta kendini özgür hissedeceğini, zira vicdani direnmelerin son bulacağını kaydetti.
Aşkın, "kargaşa ve kaos" anlamına gelen bu sürecin, "daha çok yolsuzluk" demek olduğunu aktardı.
ÖNCEKİ HABER

KESK'te 'olağan' tartışmalar

SONRAKİ HABER

Mücadele bildirgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...