23 Ağustos 2011 12:17

Gerçek özgürlük bu kampta yaşanıyor

İzmir Selçuk’ta düzenlenen gençlik buluşmasında özgürlük kavramı masaya yatırıldı. ‘Özgürlük ve Bilimsel Sosyalizm’ panelinde konuşan Gazeteci-Yazar Aydın Çubukçu, gündelik dilde özgürlüğün başıboşluk, serbestlik ve her istediğini yapabilmek anlamında kullanıldığına dikka

Gerçek özgürlük bu kampta yaşanıyor
Paylaş
Volkan Pekal / Volkan Ayyıldız

İnsanı canlılardan ayıran en temel özelliğin düşünmesi, yaşadığı çevreyi ve koşullarını değiştirip dönüştürebilmesi olduğunu belirten Çubukçu “İnsan açısından özgürlük, alınan kararlarda söz sahibi olmasıdır. Karar alma sürecinde yoksan sadece kurallara uymaya zorunluysan burada bürokrasi vardır. Zaten bürokrasi de karar alma sürecinde ortaya çıkar” dedi. Sosyalizmde karar alanlarla uygulayan arasında bir farklılık olmadığını belirten Çubukçu “Petrograd ayaklanması sırasında işçiler ‘her bebek 1 litre süt içmedikçe yetişkin burjuvalar süt içmeyecek’ kararı alıyor. Bunu uygulayabilmek için bir takım memur ya da kolluk gücüne de gerek yok. Çünkü süt üretim merkezinde çalışanlardan tutun sütün dağıtımını yapanlara kadar herkes işçi. Yani kararı alanlarla uygulayan aynı işçiler” dedi.

ÖZGÜRLÜK BAŞIBOŞLUK DEĞİLDİR

Kamp alanında binlerce gencin olduğunu, bu gençlerin uyması gereken kurallar ve yapması gereken görevler olduğunu söyleyen Çubukçu şunları söyledi; “Bu kurallara uymak zorunda olduğumuzu biliriz. Tıpkı trafik kurallarına uymamız gerektiği gibi. Kafamıza göre araba kullanıp kuralları ihlal edersek hayatımızı kaybederiz. Bu kurallar özgürlüğümüzü kısıtlayıcı değil gerçek özgürlüklerimizi yaratmak içindir. Serbestlikle, başıboşlukla özgürlük arasında böyle bir fark vardır.” (Selçuk/EVRENSEL)


KAMP = ÖZGÜRLÜK VE DAYANIŞMA

Panelin ardından kampta güvenlik, temizlik, yemekhane gibi işleri kolektif olarak yapan gençlerle özgürlük kavramını ve kamptaki özgürlüğü konuştuk. Kampta bazı kurallar ve yapmaları gereken görevler olduğunu belirten Ankaralı Ayhan Aydoğan “Ancak bunlar bizi kısıtlayan, bizi boğan şeyler değil. Burada her işi birlikte yapıyoruz, planlıyoruz. Örneğin burada bir yer temiz değilse bu bizim orayı temizlemediğimiz içindir” dedi.

Kamp dışındaki hayatta özgürlüklerinin kısıtlı olduğunu bunun da insanların ortak bir amaç için bir araya gelemediğinden kaynaklandığını belirten Balıkesir’den Cem Keser ‘Buradaki paylaşım, özgürlük ortamı, dünyanın değebildiğimiz her yerde değiştirilebileceğinin bir kanıtı” dedi.

Kampın en önemli özelliğinin kararları hep birlikte alıp, sorumlulukları paylaşmamızdır diyen Balıkesir’den Burak Kiraz ‘Başka hiçbir yerde bu kadar panelin, aydının, atölyenin olduğu bir kamp bulamam, bunun değeri hiçbir şeyle ölçülemez’ dedi.

ÖZGÜRLÜK HERKES İÇİN

Kampa Ankara Mamak’tan katılan Eren Sancı ‘Özgürlüğün burada yaşatıldığını düşünüyorum. Yasaklardan şikayet eden arkadaşlar var ama daha huzurlu bir ortam için bunların olması gerekiyor. Özgürlük herkes içindir’ dedi.
Van’dan Hatip Mete, daha önce beni sadece bir Kürt anlar diye düşünüyordum ama buraya gelince Türklerle de anlaşabildiğini gördüğünü belirterek kamptaki kardeşlik ortamına dikkat çekiyor. Van’da her gün savaş uçağı ve helikopter sesi duyduğunu hayatında ilk defa bu sesleri duymadığını söyleyen Mete “Burada kendimi daha özgür hissediyorum.” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Gençlik kampı devam ediyor

SONRAKİ HABER

2023 hayal köpekler gerçek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...