29 Ocak 2001 22:00

Davosçulardan hesap soruldu

Dünya Sosyal Forumu'nun devam ettiği bu şirin kentin güneyinde bulunan Hıristiyan Fakülteleri Bilim Ve Kültür Merkezi, pazar günü tam anlamıyla bir insan akınına uğradı.

Paylaş
Davosçulardan hesap soruldu
Dünya Sosyal Forumu'nun devam ettiği bu şirin kentin güneyinde bulunan Hıristiyan Fakülteleri Bilim Ve Kültür Merkezi, pazar günü tam anlamıyla bir insan akınına uğradı. Bir yanda Forum'u eylem yeri olarak seçenler, diğer yandan da Davosçular ile uydu aracılığıyla yapılan tartışmayı takip etmek isteyenler, tartışmayı,alana yerleştirilen dev ekranlardan tepki ve sloganlarla izlediler.
Davos'taki sermaye temsilcileriyle yapılan canlı tartışmaya, Porto Alegre Sosyal Forumu (POA) adına Brezilya'dan Tarım Çalışanları Sendikası yöneticisi Josao Pedro Stedile, Honduras Köylüler Hareketi adına Rafael Algeria, Uruguaylı ünlü yazar Eduardo Galeano, Arjantinli Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı) analarının lideri Hebe De Bonafini, Dünya Kadın Yürüyüşü komitesinden Diane Mate, Filipinler'den Walden Belbo ve Uluslararası Komite adına Fransız Bernard Cassen katıldı.
Davosçular adına sorulara yanıt vermek üzere, uluslararası spekülatör Georges Soros hazır bulundu. Dev ekranlardan birinin yerleştirildiği fakültenin 3000 kişilik amfisine girmeye çalışan binlerce kişi ise, izdihama yol açtı.
Analar yanıt istedi
Yer yer karşılıklı atışmaya dönüşen tartışmada Soros; Mali, Honduras, Arjantin ve Brezilyalı temsilcilerin sorularını sessizce dinledi. Mayıs Meydanı Anaları temsilcisinin, "Daha ne kadar ananın evladını yitirmesini, ne kadar kadının dul kalmasını, ne kadar çocuğun ölmesini istiyorsunuz?" sorusu, binlerce kişinin "Kahrolsun emperyalizm" ve "Kahrolsun sömürü" sloganlarıyla desteklendi.
Soros ise, Afrika'dan bahsederek, bu kıtanın sefaletinin "yine bu kıtadaki yolsuzluk batağındaki hükümetlerden kaynaklandığını" söyleyerek komik duruma düştü.
Soros, Brezilya'dan gelen "Üçüncü Dünya'da günde kaç çocuk mutlak sefalet içinde ölüyor?" sorusunun cevabını bilemeyince, "20 bin" yanıtını aldı.
Emekçilerin talepleri
Küreselleşme karşıtları, azgelişmiş ülkelerin içinde bulunduğu korkunç durumdan uluslararası kapitalizm, IMF ve Dünya Bankası'nı suçladılar. Dünya Sosyal Forumu katılımcıları, azgelişmiş ülkelerin dış borçlarının silinmesini ve uluslararası mali piyasalardaki işlemlerden vergi kesilip, bu fonlarla, bölgesel sermaye akışlarının dizginlenmesini, yoksul ülkelerin dünya piyasalarındaki krizlerden korunmasını istedi.
İki farklı görüş
Öte yandan, çeşitli kıtalardan milletvekillerinin katıldığı Parlamenterler Forumu'nda konuşan bazı parlamenterler, "Bu toplantıdan bir sonuç çıkmayacağı" görüşünü dile getirdiler. Sorularımızı yanıtlayan AP üyesi İsviçreli parlamenter Patricie Mugny, "Bazı milletvekilleri, buradaki kitlesel hareketin sırtına yamanmak istiyor" sözleriyle tepkisini gösterdi.
Parlamenterler Forumu'nun düzenleyicilerinden ve AP Sol Grup Üyesi Harlem Desir ise, bu görüşe karşı çıktı. Desir, "Burada, Seattle ve Nice'den farklı olarak, sadece karşı zirveler ve protestolar yapmakla yetinmedik. Sivil toplum ve kitle örgütlerinin, sendikaların istemlerini desteklemek için bizleri birleştiren noktalarda, sosyal hareketin öne çıkan taleplerini bulunduğumuz mercilerden savunmaya çalışacak, bu örgütlerle paralel çalışacak bir platform oluşturmaya çalışacağız" sözleriyle, toplantının olumlu yönlerini vurguladı.
Parlamenterler, iki günlük forum sonrasında, bir "Dünya Parlamenterleri Ortak Açıklaması" yayınladılar.
Yerlilerden protesto
Bu arada, 1,5 milyon nüfuslu Porto Alegre'da azınlığı oluşturan siyah yerliler, forumun yapıldığı amfilerden birinin girişinde yaptıkları gösteride, Forum'da kendilerini ifade edecek olanaklar sağlanmadığını dile getirdiler.
Gösteride bir konuşma yapan yerli sözcüsü, "Bizleri temsil ettiklerini söyleyenler, yandaki salonda bizleri desteklemek için bir açıklama yapacaklarmış" sözleriyle, bir aksaklığa işaret etti.
Brezilya halkının büyük bölümü, "melez" olarak niteleniyor. Küba'da yaşayan Portekizli yazar Miguel Urbana Rodriguez, bu durumu "Uzun yıllar Portekiz sömürgesi olarak kalan Brezilya, iç içe geçmiş topluluklardan oluşuyor. Tek bir Brezilya ulusundan bahsedebilir miyiz, bilmiyorum" diyerek açıklıyor. 160 milyonluk bu ülkede 60 milyon beyaz, 80 milyon melez, 10 milyon yerli ve 5 milyon Afrikalı bulunuyor.
Porto Alegre Forumu, bugün yapılacak son toplantılar ve yüzlerce atölyeden çıkacak ortak çalışma projeleriyle son bulacak.
ÖNCEKİ HABER

Ersümer ve AKTAŞ'a suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Yeter'in işkencecilerine af beklentisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...