29 Ocak 2001 22:00

Ersümer ve AKTAŞ'a suç duyurusu

Beyaz Enerji operasyonu ile yolsuzlukların üzerine gittiğini iddia eden hükümet, AKTAŞ'ı görmezden gelerek Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i koruyor.

Paylaş
Ersümer ve AKTAŞ'a suç duyurusu
Beyaz Enerji operasyonu ile yolsuzlukların üzerine gittiğini iddia eden hükümet, AKTAŞ'ı görmezden gelerek Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i koruyor. AKTAŞ'ın soruşturma dışında bırakılmasına tepki gösteren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Ali Yiğit, AKTAŞ hakkında şimdiye kadar hiçbir işlem yapılmadığını belirterek, "Beyaz Enerji Operasyonu"nun gerçeklere erişememe konusunda özel bir çaba içinde olduğunu düşündüklerini vurguladı. Yiğit, enerji sektörünün bütünüyle özelleştirilmek istenmesine dikkat çekerek, AKTAŞ'a 'dokunulmama' nedeninin 'Özelleştirmelerin önünü tıkamama' olarak görülebileceğini söyledi.
Daha önce iki kez Danıştay tarafından "usulsüzlük" yapıldığı gerekçesiyle yönetimine el konulan AKTAŞ, enerji soruşturmaları kapsamına özellikle alınmıyor.
Konuya ilişkin dün bir basın açıklaması düzenleyen EMO Genel Başkanı Ali Yiğit, EMO İstanbul Şube Başkanı Gazi İpek, EMO avukatları Hayati Küçük ve Gökhan Candoğan ile Enerji-Yapı Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay, AKTAŞ ve Ersümer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar.
EMO Genel Başkanı Ali Yiğit açıklamasında, 'özelleştirme serüveninin en önemli örneklerinden' birisi olan AKTAŞ'ın neden Beyaz Enerji Operasyonu kapsamına alınmadığını sordu.
Bakanlık sorumlu
Yiğit, Beyaz Enerji Operasyonu'nun "Çıkar çatışması mı, yoksa ciddi bir temizlik iradesi mi" olduğunu ortaya çıkaracak olmazsa olmaz dosyaların açığa çıkması için beklerken, operasyonun "Düğmeye kim bastı?" tartışmasına dönüştüğünü ve operasyonunun gerisinin gelmediğini belirtti. "1990 yılından bu yana 'Yurttaşa karşı örgütlü suç' niteliğine kavuşan, kamuoyunun yakından bildiği dosyalar gündeme getirilmeden 'Beyazlatılmış Bir Enerji' den bahsetmek mümkün olabilir mi" sorusunu yönelten Yiğit, çalışanların, mühendislerin, TEAŞ'ın, TEDAŞ'ın, SPK'nın, müfettişlerin ve en çok da İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yaşayan yurttaşların başlıca sorunu haline gelen AKTAŞ Elektrik ile ilgili olarak, usulsüzlükler nedeniyle suç duyurularında bulunacaklarını belirtti. Yiğit, saptanan usulsüzlüklerin sorumlularını şirket yöneticileri ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları olarak açıkladı.
Elektrik yasası Avrupa'nın yararına
Toplantıda, AKTAŞ'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Başbakanlık Teftiş Kurulu raporlarıyla ortaya çıkarılan ve suç duyurusu sebebi olan usulsüzlüklerini EMO avukatı Gökhan Candoğan açıkladı. Candoğan usülsüzlükleri, kamulaştırılan birtakım yerlerin mülkiyetini usulsüz bir şekilde mülkiyetine almak, şirket ihalelerinde koşullara uymamak, vergi usülsüzlüğü ve yanlış bildirimlerde bulunmak, devraldığı ve kullandığı tesisleri sigortalamamak, yatırımları kamuya ödetmek olarak beş madde halinde açıkladı. Toplantıda, sabit ücretlerle ilgili bilgilendirme de yapıldı. EMO'ya göre, hukuk engeline takılınca 'güç bedeli' altına toplanmaya başlayan sabit ücret, her hangi bir hizmetin karşılığı değil, TEAŞ ve TEDAŞ'ın bozulan mali yapılarını düzeltmek için örtülü vergi uygulaması.
'Özelleştirmelerin önünü tıkamamak için'
Ali Yiğit, bir gazetecinin "AKTAŞ hakkında bilinenlere rağmen, neden bir işlem yapılmıyor? AKTAŞ'ın arkasında kim var?" sorusuna, "Enerji Bakanlığı ile ilişki kurulmadan bunlar yapılamaz. Ama AKTAŞ hakkında işlem yapılmaması konusu özelleştirmelerle daha çok bağlantılı. Özelleştirmelerin önünü tıkamamak için bir işlem yapılmadığı da düşünülebilir" diyerek cevap verdi. EMO yöneticileri ve Enerji-Yapı Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay, toplantının ardından AKTAŞ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere İstanbul Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gittiler. Yöneticiler, önümüzdeki hafta içinde de usulsüzlüklere gözlerini yuman Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri hakkında Ankara'da suç duyurusunda bulunacaklar.
ÖNCEKİ HABER

Tepki doğru talep yanlış!

SONRAKİ HABER

Davosçulardan hesap soruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...