29 Ocak 2001 22:00

Tepki doğru talep yanlış!

Davos toplantıları bugün bitiyor. Dünkü toplantıda konuşan BM ve Dünya Bankası temsilcileri dünyadaki eşitsizliğin arttığını söylediler.

Paylaş
Tepki doğru talep yanlış!
Davos'ta "Kalıcı Kalkınma ve (Sosyal) Çelişkilerin Aşılması" sloganıyla düzenlenen ve beş gündür süren 31. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bugün sona ediyor. Dünyanın birçok ülkesinden 3000 tekel temsilcisi, bilim adamı, politikacı ve menajerin ve 40 ülkenin hükümet temsilcisi ve devlet başkanının katıldığı toplantılarda yabancı sermaye yatırımları için kulisler yapıldı. Toplantılara ilişkin tepkiler ise önceki gün ve dün de devam etti. Bugün sona erecek olan WEF toplantısında konuşma yapanlar, dünyadaki gelir uçurumunun giderek arttığını ve buna karşı gösterilen protestoların da haklı olduğunu kabul ederken, protestocuların taleplerini ise dikkate almadılar.
Annan borçların silinmesini istedi
Toplantıda bir konuşma yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, dünyanın en yoksul ülkelerinin dış borçlarının silinmesini ve daha fazla kalkınma yardımı yapılması çağrısında bulundu. Annan, zengin sanayi ülkelerinin kapılarını "üçüncü dünya" ülkelerinin mallarına daha fazla açmasını istedi.
Öte yandan, WEF'a karşı birçok yerde gösterilerin yapılması üzerine bir açıklama yapan Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn da, küreselleşme karşıtı gösterileri anlayışla karşıladığını, ancak tüm ekonomik sorunların sorumlusunun küreselleşmenin olmadığını iddia etti. Deutsche Bank Yönetim Kurulu Üyesi İsviçreli Josef Ackermann ise protestoların, güvenli olmayan dünya ekonomisine karşı yapıldığını, anlayışla karşılanması gerektiğini ifade etti.
Yılmaz, Papandreu ile görüştü
Diğer yandan Davos'ta bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile yaklaşık 1.5 saat görüştü. Yılmaz görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Papandreu Türk-Yunan diyaloğunun mimarlarından birisidir. Görüşmemizde Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin geldiği noktayı değerlendirdik. Bu süreçte önümüzdeki dönemde atacağımız adımları görüştük. Kendisine hazırladığımız ulusal program hakkında detaylı bilgi verdik. Bunun dışında ve bu süreç için Yunanistan'ın yapıcı bir tutum izleyeceği izlenimini aldık. Yunanistan'ın da bazı beklentileri söz konusu. Ayrıca değerlendireceğiz" dedi.
IMF yakından izliyor
Mesut Yılmaz, Davos'ta ayrıca IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fisher ile de bir görüşme yaptı.
IMF'nin Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen Yılmaz, "Fisher, Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri yakından izlediklerini, hükümetin önümüzdeki dönemde para piyasaları ve bankacılık sektörü üzerinde yoğunlaşması gerekliliğine inandığını söyledi. Hükümetten bankacılık sektöründeki gelişmeleri çok yakından izlemesinin şart olduğunu ifade etti.
Hükümetimiz biliyorsunuz bu konuda aynı anlayışla hareket ediyor. Bankacılık sektörüyle ilgili olarak yapılan düzenlemeler, bu düzenlemelerin önümüzdeki dönemde izlenmesi konusundaki önerisini paylaşıyoruz" diye konuştu.
Gösteriler devam etti
Cumartesi günü başta Davos, Landquart ve Zürih olmak üzere bir çok yerde yapılan küreselleşme karşıtı gösteriler ise, önceki akşam ve dün de devam etti. Pazar akşamı Zürih'te bir araya gelen çok sayıdaki küreselleşme karşıtı, bir gösteri yaparak kapitalizme öfkelerini dile getirdiler.
Göstericiler ayrıca, polisin keyfi gözaltı ve saldırılarını da protesto ettiler. Cumartesi günü yapılan gösterilerde gözaltına alınanların serbest bırakılması için "Tutsaklara özgürlük" pankartını taşıyan göstericiler, çok sayıda insanın gözaltına alındığını bildirdiler. Zürih Emniyet Müdürlüğü ise, toplam 121 göstericinin gözaltında tutulduğunu kamuoyuna duyurdu.
ÖNCEKİ HABER

Deprem bölgesinde açlık ve

SONRAKİ HABER

Ersümer ve AKTAŞ'a suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...