28 Ocak 2001 22:00

Gençler yuvadan uçuyor

Gençler de "aileden ayrı evde yaşama" ağır basıyor. Uzmanların "özentiden çok gelişim ve birey olma süreci" olarak değerlendirip olumlu baktığı bu sürecin temel nedeni "daha özgür ve daha özgün" bir yaşam isteği...

Gençler yuvadan uçuyor
Özellikle büyükşehirlerde gençler arasında giderek yaygınlaşan "yalnız yaşama" isteği, "daha özgür ve daha özgün bir yaşam" ve "birey olma süreci" olarak değerlendiriliyor.
Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Nusret Kaya, gençlerin yalnız yaşama isteklerini olumlu bir davranış biçimi olarak nitelendiriyor. Anne babasının sürekli karıştığı ve önerilerde bulunduğu bir çocukluk geçiren gençlerin belli bir süre sonra "öneri arsızı`" haline geldiğini söyleyen Doç. Dr. Nusret Kaya, "Böyle olduğu için de isyan başlıyor. Bunun da en güzel çözüm yolu ayrı yaşamak. Gençler, daha özgür, daha özgün bir yaşam için bunu tercih ediyorlar" diyor.
Özentiden çok gelişim
Özellikle büyükşehirlerdeki gençlerin, ailelerinin baskıcı etkisinden kurtulma çabalarının başında yalnız yaşamanın geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaya, gençlerin yalnız yaşama isteklerini, "özgünlüklerine ve özgürlüklerine sahip olma bilincine ulaşma" olarak değerlendiriyor.
Ayrı yaşama isteğini "özentiden çok gelişim ve birey olma süreci" olarak nitelendiren Doç. Dr. Kaya, "Birey olmak da bağımsızlıkla mümkün. Yalnız yaşamak, birey olmaya bir adım demek" dedi.
Ekonomik özgürlük
Gençlerin ekonomik problemlerini erken çözmelerinin de bunda etkili olduğuna işaret eden Doç. Dr. Kaya, özellikle büyükşehirlerde başta üniversite öğrencileri olmak üzere gençlerin ekonomik özgürlüklerine sahip olmak için çalıştığını vurguluyor.
Hatta gençlerin ailelerinden bir-iki sokak ötede ev tutmalarının bile bir gelişme olduğunu kaydeden Doç. Dr. Kaya, ailelerin "ev tut, ama ben seni sık sık göreyim" taleplerinin bunda etkili olduğunu sözlerine ekliyor.
Ev sahipleri de memnun
İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Danışmanı Neşecan Çekici de, büyük metropollerde ve özellikle İstanbul'da geçmiş yıllara oranla yalnız yaşayan kadın ve erkeklerin sayısının arttığını söyledi.
Çekici, özellikle üniversite öğrencisi, çalışan, belli bir ekonomik düzeye gelmiş ve artık ailelerinden ayrı yaşamak isteyenler ile eşlerinden boşanmış olanların çoğunlukla yalnız ev tutma kararı verdiklerini belirterek, bazen de 2 veya 3 kişinin aynı evi paylaştığını anlattı.
'Ayrım yapılmıyor'
Yalnız yaşayanların ev sahiplerinin de tercihi haline geldiğini ifade eden Doç. Dr. Nusret Çekici, "Yalnız yaşayanlar, bazı semtlerde ev sahipleri için kiracı adayları arasında avantaj olarak görülüyor. Çok muhafazakâr semtler dışında gerek aracı emlak kuruluşları, gerekse mal sahipleri yalnız yaşama tercihlerini kullanan kadın-erkek arasında da ayrım yapmıyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Yok edilmeye karşı birlik

SONRAKİ HABER

Deprem bölgesinde açlık ve

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...