27 Ocak 2001 22:00

'Tutuklularla diyaloğa geçin'

İstanbul ve İzmir'de yapılan basın açıklamalarında F tipi protesto edilirken, yetkililerin tutuklularla tekrar görüşmelere başlamaları istendi.

Paylaş
'Tutuklularla diyaloğa geçin'
Ölüm orucunda bulunan tutuklularla yeniden dialoğa başlanmasını isteyen ve F tipi cezaevlerini protesto eden açıklamalar devam ediyor. Dün Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen iki ayrı grup, cezaevlerindeki tutukluların durumlarına ilişkin endişelerini dile getirdi. Açıklamalarda 3 kişi gözaltına alındı. İzmir'de ölüm orucundaki tutuklulara yapılan zorla müdehaleler kınandı. Ölüm oruçları bugün 101. gününe girerken bazı tutukluların durumunun kritik olduğu açıklandı.
Galatasaray Lisesi önünde toplanan bazı siyasi parti ve kitle örgütlerine mensup kadınlar F tipi cezaevlerindeki tutukluların durumuna ilişkin endişelerini dile getirdiler. 8 Mart Kadın Grubu, Feminist Kadın Çevresi, İHD'li Kadınlar, İstanbul Kadın İnisiyatifi, Jiyan Kürt Kadın Kültür Evi, Jujin Kürt Kadın Dergisi, ÖDP'li Kadınlar, HADEP Kadın Kolları, Halkevi'nden Kadınlar, Pazartesi Dergisi, Üniversiteli Feminist Grup adlı kadın örgütleri cezaevleri operasyonunun ardından F tipi cezaevlerine götürülen kadın tutukluların durumuna ilişkin endişelerini dile getirdikleri kartları kadın tutuklulara gönderdiler. "Endişeliyiz" yazılı yaka kartlarıyla postane önüne gelen kadınlar, açlık grevinin 100. gününde olduğunu hatırlatarak yaklaşan ölümlere duyarlı olunmasını istediler.
Yabancı heyete müdahale
Avrupa ve ABD'den bir grup avukat, insan hakları savunucusu, muhabir, yerli meclis üye heyeti de Galatasaray Lisesi önünde Türkiye cezaevlerinde yaşanan duruma ilişkin açıklama yapmak istedi. Ancak gruba polis müdahale ederek 3 kişiyi gözaltına aldı. Heyet, okuyamadığı basın açıklaması metninde, ölüm orucunun 100. günü dolayısıyla bir günlük açlık grevi yapacağını kaydederek, "Türkiye'deki iktidarı siyasi tutsakların tecridine son vermeye ve tutsaklarla yeniden diyaloğa girmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Juliette June Wales, Stephen Kaczynski ve Sibel Şahin.
Zorla müdahale kınandı
İzmir Hücre Karşıtı Platformu F tipi uygulamasını protesto etmek için Konak Meydanı'nda basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Her cumartesi yapılan eylemde bu hafta, "Hücre tipi yaşam ve cezaevine hayır" pankartı ile "F tipleri Nazi kampları", "Zorla besleme işkencedir" dövizleri taşındı. Basın açıklamasını okuyan Tututuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Mustafa Rollas, 40 gündür hücre tipi bir ülkede yaşandığını ve yaşamın bütün boyutlarının hücreleştirilmeye çalışıldığını vurguladı. Rollas, Kartal Eğitim, İzmit ve Tekirdağ Devlet Hastanesi ile Ankara Numune Hastanesi ve birçok cezaevinde bilinçleri kapanan tutuklulara zorla müdahele edilmesini kınadı.
Tutukluların durumu ağır
Cezaevlerindeki siyasi dava tutuklu ve hükümlülerin başlattığı ölüm oruçları 101. gününe girdi. Demokratik Mücadele Platformu (DMP) yaptığı açıklamada, Sincan F tipi cezaevindeki 83 tutuklunun, Kandıra F tipi cezaevindeki 51 tutuklunun ve Kartal F tipi cezaevindeki 7 tutuklunun sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu vurguladı. Açıklamada Edirne F tipi cezaevindeki 30 tutuklunun da sağlık durumunun ağır olduğu kaydedildi. Kütahya Cezaevi'ndeki Semra Askeri'n, Enver Parlak'ın ve Kenan Arslan'ın sağlık durumunun ölüm sınırında olduğunu ifade edilen açıklamada, Gebze Cezaevi'ndeki Asiye Zeybek Güzel'in de bacaklarında kas patlaması olduğu ve ayakta duramadığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Uşak Cezaevi'ndeki 4 tutuklunun, Ankara Numune Hastanesi'nde yatan 14 tutuklunun ve Sağmalcılar Devlet Hastanesi'nde yatan 2 tutuklunun, sağlık durumlarının ağır olduğu kaydedildi. Tedavi amaçlı Bayrampaşa Cezaevi'nde bulunan Ali Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, Ulucanlar katliamının ardından ağır yaralı olarak Bayrampaşa Cezaevi'ne getirilen Nihat Konak'ın tedavi edilmeyerek sakat bırakıldığını dikkat çekerek, "Cezaevi idaresi Konak'ı Ankara 1 Nolu DGM'deki duruşmasına göndereceğiz bahanesi ile Sincan F Tipi Cezaevi'ne sevk etmiştir" dedi.
Eşyalar verilecek
Öte yandan Adalet Bakanlığı, 19 Aralık'ta yapılan operasyonun ardından, Sincan, Edirne ve Kocaeli F tipi cezaevleri ile diğer cezaevlerine sevkedilen hükümlü ve tutukluların eşyalarının gerekli tespitlerin yapılmasının ardından hak sahiplerine teslim edileceğini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Davos'ta işçilerden birlik çağrısı

SONRAKİ HABER

Minik eller nasır tutuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...