27 Ocak 2001 22:00

Alternatif sosyalizmdir

Uluslararası sermayenin soygun ve talan düzenine bir alternatif oluşturmak amacıyla toplanan Porto Alegre Zirvesi, görülmedik ölçüde kitlesel ve canlı tartışmalarla sürüyor.

Paylaş
Alternatif sosyalizmdir
Yıldız Eren
Sermayenin temsilcilerinin bir araya geldiği Davos zirvesine alternatif olarak Brezilya'nın güneyindeki şirin Porto Alegre kentinde 25 Ocak'ta başlayan Dünya Sosyal Forumu, kitlesel tartışma ve konferanslarla sürüyor.
Forumun ikinci gününün ana teması, sermayenin saldırılarına karşı nasıl bir alternatif oluşturulacağı sorusu oldu. Çeşitli işçi örgütleri, sendikalar ve partilerin temsilcilerinin katıldığı toplantılarda canlı tartışmalar gerçekleştirildi.
Foruma katılan çok sayıda aydının hazırladığı tezler ise, büyük ilgi görüyor. Noam Chomsky, Eduardo Galeano, Samir Amin gibi onlarca aydın ve sanatçının hazırladıkları metinler, Forum'un internet sitesinde dünyanın dikkatine sunuldu. Bu alandaki hedefin, metinlerin tümünü dört dile tercüme etmek olduğu belirtilerek, bu konuda tüm gönüllülerden destek beklendiği kaydedildi.
Binlerce kişilik konferanslar
Forumun ilk gününde onbinlerce kişinin gösterisiyle kentte estirilen sosyal dalgalanma, ikinci günkü toplantılara da yansıdı. Bazı amfilerde düzenlenen söyleşilere, kitlesel katılım nedeniyle izdihamlar yaşandı.
Foruma, Rio Grande do Sul eyaletindeki, küçük bir şehir kadar büyük olan Hıristiyan Üniversitesi fakülteleri ev sahipliği yapıyor. Dört ana merkezdeki tartışma toplantilarına paralel olarak, onlarca konferans ve söylşiyle süren Porto Alegre Forumu akşamları da, bir yanı denize bakan stadyumda, tanınmış ilerici grup ve sanatçıların konserleriyle sürüyor.
Sınıf mücadeleci belirleyici
Dünkü en önemli konferans ise, Senegal-Dakar Forumu Başkanı, iktisatçı Samir Amin'nin katıldığı toplantı oldu. Konferansa katılanların tümü, "nasıl bir alternatif" sorusunun yanıtında belirleyici olanın sınıf ve kitle mücadelesi olduğuna vurgu yaptılar. Arjantinli iktisatçı Jose Berstein, Avrupalı sivil toplumculara çatarak, Arjantin ve Ekvador'da IMF programlarına karşı görülen kitlesel karşı çıkışlardan ders alınmasını istedi. Berstein, sermayeye ve sisteme yamanarak alternatif oluşturulamayacağını kaydetti.
Sivil toplumculuğa eleştiri
Sivil toplumcu siyasete yönelik en açık eleştirilerden biri de Samir Amin'den geldi. Amin, Avrupalı solcuların, solcu geçinen sosyal demokratların sundukları alternatif örgütlenme formüllerine katılmadığını, insanlık tarihinin öğrettiklerini özümsemiş biri olarak, işçi sınıfı ve emekçi örgütlenmelerin sağlamlaştırılması gerektiğini dile getirdi. Amin, "Başka bir dünya mümkündür. Bunun adı da sosyalizmdir" sözleriyle büyük alkış aldı.
Diğer kitlesel toplantı ise, kapalı stadyumda oldu. Burada ana gündem olan "Herkes için mal ve hizmet üretimi nasil inşa edilir?" konulu konferans, katılımın çokluğu yüzünden epey sıkıntılı oldu.
4000 kapasiteli salonda 6000 kişi toplantıyı izlemeye çalışırken yer yer izdiham yaşandı. Brezilya, Arjantin, Filipinler ve Fransa'dan konuşmacılar, daha çok kapitalizmin krizinin karakteristiği ve yol açacağı değişimler üzerinde durdular.
Latin Amerika toplantısı
Dün sabahki önemli bir toplantı da, çeşitli Latin Amerika ülkelerinden işçi önderleri ve sendikacıların katıldığı forum oldu. Foruma katılan Arjantin, Brezilya, Uruguay, Bolivya, Kolombiya ve Venezüella'dan sendikacılar, "Kapitalizmin krizinin yükünü en fazla sırtında taşıyan kesimi temsil ediyoruz" dedikten sonra, sosyal demokratlara tepki gösterdiler. Sendikacılar, neoliberalizme karşı alternatif olduğunu iddia eden "Üçüncü Yol" gibi sosyal demokrat politikaları uygulayanların amacının sistemi yumuşatmaya çalışarak onun devamını sağlamak olduğunu vurguladılar. Toplantıda, Arjantin'de IMF paketlerine karşı mücadele eden işçi sınıfının, başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdiği dile getirildi. Burada özellikle Arjantinli sendikacıların, hareketin içinden gelenler olarak doğru tespitler yaptıklarını ve sivil toplumcu siyaseti sert bir dille eleştirdiklerini gözlemledik.
ÖNCEKİ HABER

Bir yılda 15 bin 540 yangın!..

SONRAKİ HABER

Davos'ta işçilerden birlik çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...