26 Ocak 2001 22:00

Elektrikte kamu denetimi

   tamamen kaldırılıyor

Paylaş
Elektrikte kamu denetimi
   tamamen kaldırılıyor
Rojda İldan
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen "Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı"nın elektrik alanındaki liberalleşmeye son noktayı koymak amacında olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Başkanı Gazi İpek, tasarı yasalaşırsa enerji sektörünün tamamının özelleştirileceğini, bunun ise halka daha çok yoksulluk ve işsizlik getireceğini vurguladı. EMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selami Yılmaz da, özelleştirmeyle birlikte elektrik fiyatlarının zamlanacağını ve bunun Türkiye'de ciddi bir zam dalgasının oluşmasına neden olacağını söyledi.
Elektrikte son nokta
Dünya Bankası ve IMF'nin Türkiye'yi uluslararası tekellere açma politikası doğrultusunda hazırlanan Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı, önümüzdeki hafta yapılacak olan genel kurulda kabul edilirse, enerji sektörünün tamamen özelleştirilmesi önündeki Anayasal engeller ortadan kalkmış olacak. Tasarıya tepki gösteren EMO İstanbul Şube Başkanı Gazi İpek, tasarının amacını "20 yıldır sürdürülen liberalleşme politikalarına elektrik alanındaki son noktayı koymak" olarak açıkladı. İpek, bu yasayla enerjide 'merkezi yapısı kaybolmuş, planlamanın yapılamadığı' bir sürece girileceğini ifade etti.
Merkezi planlama kalkacak
Bu kanunla her kurumun, her bölgenin kendi planlamasını kendisinin yapacağı bir döneme girileceğini ifade eden İpek, bu durumda merkezi planlama şansının ortadan kalkacağını belirterek "Bu da tabii ki halk açısından daha çok işsizlik ve yoksulluk getirecektir." dedi. Enerji sektöründe tekelleşme yaratılmaya çalışıldığını söyleyen İpek, "IMF ve Dünya Bankası'nın zorlamasıyla başlayan bu süreç, aynı zamanda Türkiye'de hedefsiz programsız bir dönemin başlaması demek" dedi. Enerjide özelleştirme önündeki Anayasal engellerin ortadan kalkmasıyla, büyük ölçekli yatırımlar döneminin biteceğini ve Türkiye'de daha yüksek maliyetle üretim dönemine doğru gidileceğini söyleyen İpek, "Fiyat garantisi de olmayacak. Türkiye'de her alanda yapmak istediklerini burada da yapmak istiyorlar. Merkezi yapıların tasviyesini amaçlıyorlar. Türkiye'yi tamamen piyasa koşullarına bağlamak istiyorlar" diye konuştu
Bu kanunun Türkiye'nin uluslararası sermayeye açılması amaçlanarak yapıldığını ifade eden İpek, "Elektirikte fiyatlar yükselecektir, fiyat belirlemede piyasa koşulları egemen olacaktır. Enerjide ulusal politikayı savunuyoruz. Bu yolla ulusal politika yerine verimsiz, plansız, parçalanmış, ileriye dönük hedefleri olmayan enerji politikaları dönemi başlayacaktır" diye konuştu. Enerjide dışa bağımlılığın arttığı bir sürece gireceğimize de dikkat çeken İpek, "Bunun altında Dünya Bankası ve IMF'nin Türkiye'deki bu alanları uluslararası sermayeye açma politikası görülüyor." dedi.
Ülke serbest bölge oluyor
EMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selami Yılmaz da, kanunun bugüne kadar enerji özelleştirmelerinde yaşanan aksaklıkları gidermeye yarayacak olan gerekli anayasal düzenlemeleri yapmak için çıkarılmak istendiğini belirtti. Kanunun enerji sektörünün tamamının özelleştirilmesinin önünü açacağını söyleyen Yılmaz, "Tasarı yasalaşması halinde Türkiye-Avrupa bağlantısı da sağlanacak. Yasayla, enerji MAI'ye uyarlanmış oluyor. Bu süreç içinde sadece enerji piyasasını ilgilendiren gelişmeler yok. Endüstriyel bölgelerle ilgili kanun tasarısı da bu amaç için yapıldı. Bundan sonra Türkiye'nin her tarafı serbest bölge olacak" dedi. Bu tasarının halk için anlamının daha çok sömürü olduğunu söyleyen Yılmaz, "Bundan sonra IMF direkt olarak hükümete değil şirketlere emir verecek. Elektiriğin kilowatt saati 50 bin liraya üretiliyorsa, bu tasarıyla 150 bin liraya satılacak. Yani halkın cebinden üç katı para çıkacak. Enerjideki bu zamlanma, sanayi enerji ile beslendiği için tüm sektörlere yayılacak. Ülkede ciddi bir zam dalgası olacak. Enerjide üç temel özellik ararız. Sağlıklı, ucuz ve kesintisiz olmasını isteriz. Tasarıyla bu üç özelliği bulamayacağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İETT işçisi mağdur

SONRAKİ HABER

IMF işsiz bırakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...