26 Ocak 2001 22:00

Depremzede memnun değil

Hak sahibi depremzedeler, kalıcı konutların işyerlerine uzak olmasından ve maliyetin çok yüksek gösterilmesinden yakınıyorlar.

Paylaş
Depremzede memnun değil
Marmara depreminden en fazla zarar gören yerleşim birimlerinden Sakarya ve İzmit'te, hak sahiplerinin konutlarının belirlenmesi için kura çekimi yapıldı.
Adapazarı Atatürk Spor Salonu'nda çekilen kurada, Karaman köyü ve Ferizli ilçesinde yaptırılan konutlara yerleştirilecek ilk hak sahibini Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç belirledi. Coğrafi Bilgi Sistemi çerçevesinde, salona yerleştirilen 8 bilgisayar ile dev ekrandan görülmesi sağlanan kura çekimini, polis ablukası altında salona giren yaklaşık 1500 hak sahibi takip etti. Kura çekimine gelen hak sahiplerinin önemli bir bölümü, konutların maliyetini ve geri ödeme olanaklarını merak ederek, ilgililere bu yönde sorular yöneltti.
Kura çekimine katılan hak sahipleri, oturacakları konutların belirlenmesi ve maliyeti konusunda çeşitli eleştirilerde bulundular. Hak sahiplerinden Şenay Kayalı, "Konutlar bize 10-15 milyar liraya mal olacaksa, bu çok pahalıdır. Bütün dünya yardım etti, biz niye borçlanıyoruz?" diye sordu.
Lütfü Akgül ise özel kuruluşların yaptırdığı konutlar için geri ödeme yapılması zorunluluğunu anlayamadıklarını kaydederek, şöyle konuştu: "Bu kuruluşlara, konut parasını değil, yalnızca arazi parasını geri ödemeliyiz. Ayrıca, kura, hak sahiplerinin kendisi tarafından çekilmeli ve insanlar kendi şansını kendileri yaratmalıdır. Her konuta kombi yerleştirilmiş, ancak doğalgazın gelip gelmeyeceği belli değil."
İzmit'deki durum
İzmit'deki kalıcı konutların kura çekimlerine de dün başlandı. Kura çekimi sonucu, Gündoğdu köyünde kalacak Derinceli 711 hak sahibi belirlenecek. Depremzedeler, Gündoğdu köyünde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından yaptırılan konutlarına, mayıs ayından itibaren yerleşmeye başlayacak.
ÖNCEKİ HABER

Suikastçiler 10-15 kişiydi

SONRAKİ HABER

İETT işçisi mağdur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...