26 Ocak 2001 22:00

Piyasa enerjiden açıldı

Hakkında uluslararası enerji lobileri ile sıkı ilişkileri olduğu yönünde ciddi iddialar bulunan Mesut Yılmaz'ın Davos'taki ilk işi de enerji görüşmeleri yapmak oldu.

Paylaş
Piyasa enerjiden açıldı
İsviçre'nin Davos kentinde önceki gün başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEB) toplantılarına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, görüşmelerine başladı. Yılmaz'ın üzerinde durduğu konu beklendiği gibi enerji oldu. İlk olarak İsviçre Ekonomi Bakanı Pascal Couchepin ile görüşen Yılmaz, yabancıların enerji sektörüne yönelik ilgilerine dikkati çekti.
Hakkında enerji ihalelerini yönlendirdiği ve uluslararası enerji lobileri ile sıkı ilişkileri bulunduğu yönünde ciddi iddialar bulunan Mesut Yılmaz'ın Davos'taki ilk işi de enerji görüşmeleri yapmak oldu.
İsviçre Ekonomi Bakanı Pascal Couchepin ile Davos'taki Post Otel'de yaklaşık yarım saat süren bir görüşme yapan Mesut Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin İsviçreli bakanın arzusu üzerine gerçekleştiğini, ağırlıklı olarak enerji sektörünün ele alındığını belirtti.
Ilısu Barajı'nı konuştular
Yılmaz, İsviçrelilerin enerji sektörüne büyük bir ilgisinin bulunduğunu da söyleyerek, Ilısu Barajı'nın finansman konusunun İsviçreli firmaların üstlendiğini hatırlattı. Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İsviçreliler bizimle enerji konusunda daha geniş bir işbirliğine gitmek istiyorlar. Ben de bu konuda hazır olduğumuzu ama önce Ilısu barajının finansman meselesinin çözülmesi gerektiğini söyledim. Şubat ayının başında Dış Ticaret Müsteşarı ile İsviçreli karşıtı, Türkiye-İsviçre KEK Toplantısı için biraraya gelecekler. O toplantıda Türkiye ile İsviçre arasındaki ekonomik ilişkilerin diğer hangi alanlarda geliştirilebileceği imkanları araştırılacak. Bu konuda her iki tarafın da yaptığı hazırlıklar var. Onlar görüşülecek."
THY'ye İsviçre'den ilgi
İsviçre'nin Türkiye'de 800 milyon İsviçre Frangı kadar bir yatırımının bulunduğunu belirten Yılmaz, İsviçrelilerin bunu daha da geliştirme arzusu içinde olduklarını kaydetti.
Türk Hava Yolları (THY) ile Swiss Air arasında bir işbirliğinin bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, Swiss Air'in THY'nin özelleştirilmesinde de öteden beri yakından ilgili olduğunu ifade etti.
Yılmaz, İsviçrelilerin Türkiye'deki özelleştirme programına katılma arzusu içinde olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuları görüştük. Ilısu barajının finansman meselesinin kısa sürede halledilebileceğini ifade ettiler. Bu konudaki çalışmaların son aşamaya geldiğini belirttiler. Ekonomik ilişkilerimizin bu boyutlarını ele aldık. Aramızdaki ilişkilerin gayet iyi bir seyir içersinde olduğu konusunda da mutabık kaldık."
ÖNCEKİ HABER

ABD'den Çeçen uyarısı

SONRAKİ HABER

Suikastçiler 10-15 kişiydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...