25 Ocak 2001 22:00

Ersümer'e Danıştay'dan tokat gibi yanıt

Danıştay Başkanı Nuri Alan, TEAŞ eski Genel Müdürü Zeki Köseoğlu'nun açtığı davada, yürütmenin durdurulmasına yönelik kararın Ersümer'in iddia ettiği gibi 24 saatte değil 72 gün sonra verildiğini bildirdi.

Paylaş
Ersümer'e Danıştay'dan tokat gibi yanıt
Danıştay Başkanı Nuri Alan, Türkiye'de bürokratlara yönelik gerçek anlamda soruşturmalar yapıldığını söyleyerek, ancak karşılaşılan olayların rütbesi ve yolsuzluğun boyutları değiştiği zaman Türkiye'de denetleme mekanizmasının işlemez hale geldiğine dikkat çekti.
Alan, Danıştay binasında dün yaptığı basın toplantısında, yargı mensuplarının yargı kararlarının kamuoyuna yanlış aktarılmadığı ve kuruma zarar verici uygulamalar olmadığı sürece açıklamalarını açılış konuşmalarında yaptıklarını ve düşüncelerini kararlarıyla duyurduklarını belirterek, hukukun benimsendiği ve gereklerinin yapıldığı sürece de yürütmeye müdahale etmediklerini ifade etti. Yargı kararlarının bağlayıcı hükümleri olduğunu ve müdahale edilemeyeceğini dile getiren Alan, yetkili otoritenin, elinde bulunan hakları yargının verdiği kararlarla sınırlamayı bilmesi gerektiğini kaydetti.
Ersümer yanlış bilgi verdi
Alan, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in Meclis'te konuşması sırasında yargı kararlarına ilişkin olarak maksadı aşan bir ifade kullandığını belirterek, kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik bu açıklamayı düzeltmeyi gerekli gördüklerini dile getirdi. Ersümer'in "TEAŞ Genel Müdürü Zeki Köseoğlu görevden alındıktan sonra 24 saat içerisinde yürütmeyi durdurma kararının alındığı ve kendisinin yaptığı itirazın da Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu kararıyla reddedildiği" yönündeki konuşmasını aktaran Alan, Danıştay'a kararın iptali için 25 Ekim 1999 tarihinde dava açıldığını kaydetti. Enerji Bakanlığı ve TEAŞ'ın, savunmalarında, Muzaffer Selvi'nin Köseoğlu'nun yerine kamu hizmetindeki başarılı çalışmaları ve engin deneyiminden yararlanmak için atandığını ifade ettiklerini dile getiren Alan, Danıştay 5'inci Dairesi'nin davacının görevden alınmasını hukuken haklı kılacak yeterli sebeplerin bulunmadığını değerlendirerek 6 Ocak 2000'de yürütmeyi durdurma kararı aldığını bildirdi. Alan davanın açıldığı tarihten karara kadar 72 gün geçtiğine dikkat çekti.
TEAŞ'ın ve Enerji Bakanlığı'nın karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itirazda bulunduklarını kaydeden Alan, kendilerine sunulan raporlarda, soruşturma yapan müfettişlerin davacı ve Muzaffer Selvi hakkında disiplin cezaları önerilmekle birlikte ilgililerin kamu kurum zararının oluşumunda kasıtları bulunmadığına karar verdiğini dile getirdi. Bununla birlikte müfettişlerin ilgililer hakkında cezai ve idari yönden işlem yapılmasını önermediğini aktaran Alan, hukuki yönden ise zararın ilgililerden tahsili için dava açılmasının önerildiğini söyledi.
Sağlık Bakanı'na tepki
Alan, Sağlık Bakanlığı'nın birtakım düzenlemelerde bulunarak açtığı şef ve şef yardımcılığı sınavının iptaline ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin Danıştay'a dava açtığını söyleyerek, yürütmenin durdurulması kararının alındığını aktardı.
Kararı Sağlık Bakanlığı yetkililerine iletmekte güçlük çektiklerini ve alt düzey memurların evrakı kabul etmediklerini dile getiren Alan, daha üst düzey memurlarına kararı iletebildiklerini belirtti. Danıştay Başkanı Nuri Alan, yürütmeyi durdurma kararına rağmen bakanlığın sınavın ikinci aşaması olan yetenek sınavını da yaptığının altını çizerek, Danıştay'ın iptal ettiği bir kararın Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmadığına dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Bayram Çavuş son nefesine kadar

SONRAKİ HABER

Canı yananlar birleşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...