25 Ocak 2001 22:00

Saldırıyı birçok kurum kınadı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan ve 5 koruma görevlisine yapılan silahlı saldırı, birçok kurum tarafından protesto edildi.

Paylaş
Saldırıyı birçok kurum kınadı
Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan ve 5 koruma görevlisine yapılan silahlı saldırı, birçok kurum tarafından protesto edildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Osman Baydemir, yaşam hakkına yöneltilen bu saldırıyı, kimden gelmiş olursa olsun ne amaçla gerçekleştirilmiş olursa olsun, kınadıklarını belirterek, olayın topmusal gerilimin artmasına neden olacağına dikkat çekti.Saldırıyı gerçekleştirenleri, demokratik hak ve özgürlükleri engellemek isteyenler olarak tanımlayan Baydemir, "Demokratik hak ve özgürlüklerin, yaşam hakkının korunması, gelişmesi ve toplumsal barışın gerçekleşmesi için şiddete hayır" dedi. İHD İstanbul ve Ankara şubeleri de saldırıyı kınadı.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, saldırının huzura ve barışa yapıldığını ve saldırıyı nefretle kınadığını söyledi. MAZLUM-DER Genel Başkanı Ahmet Selamet, "Dernek olarak yaşama hakkını her şeyin üzerinde görüyoruz. İnsan hayatına kasteden her olayı toplumun her ferdine yapılmış olarak görüyor ve saldırıyı lanetliyoruz" dedi.
'Saldırı insanlıkla bağdaşmıyor'
HADEP Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada ise, saldırının, özlemi duyulan huzur ortamına geçişi engelleyici bir girişim olduğu belirtilerek, faillerin en kısa zamanda bulunmasının istendi. Açıklamada, "Böylece siyasal, ekonomik ve yapısal büyük sorunlar yaşandığı günümüzde toplumsal başırşa ve demokrasiye geçişin engellenmesi istenmektedir. Bu tür olaylar barış, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına yapılan saldırılardır. Olayın Diyarbakır gibi yakın zamanda acılar çeken bir yörede yapılması ya da yaptırılması noktasında tüm yurttaşları duyarlı olmaya davet ediyoruz" denildi.
Diğer açıklamalar
Susurluk skandalı aktörlerinden İçişleri eski Bakanı ve Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar, saldırının ardından yaptığı açıklamada, polisin silah kullanmasına kısıtlama getirilmesinin bu tür olaylarda sıkıntı yarattığını öne sürdü. Ağar, ülke üzerinde oynanan oyunlar olduğunu ve bu yüzden 'terör'ün eksik olmayacağını savunarak, cenaze töreninde, "millet olarak vefa borcunun ödenmesinde tıpkı İspanya'da olduğu gibi" geniş bir katılım olması önerisinde bulundu. Ağar; "Tüm siyasi partilerin en üst düzeyde temsil edildiği ve halkın geniş katılımı ile teröre karşı topyekûn olarak miletin sesini yükseltmesi gerekiyor" diye konuştu.
FP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Teoman Rıza Güneri, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, DYP Grup Başkan Vekilleri Nevzat Ercan, Ali Rıza Gönül ile Turhan Güven, MHP Grup Başkan Vekili Hatay Milletvekili Mehmet Şandır, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, LDP Ankara İl Başkanı Ercan Çalı, Türk-İş, Tes-İş ve TOLEYİS yönetim kurulları ile Diyarbakır, Batman ve Siirt tabip odaları, Malatya Valisi Mustafa Yıldırım, Kocaeli Barosu Başkanı Bora Uluç, Samsun Barosu Başkanı Arif Yılmaz Üney, Antalya Barosu Başkanı Gürkut Acar, Zonguldak Barosu Başkanı Mevlüt Ünlü, Eskişehir Baro Başkanı Yusuf Sever, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca, ADD ve Diş Hekimleri Odası Çanakkale şubeleri de yazılı açıklama yaparak saldırıyı kınarken, bazı kurumlar İçişleri Bakanlığı'na geçmiş olsun mesajı gönderdi. Sadettin Tantan'a geçmiş olsun mesajı gönderenlerin başında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan bulunuyor.
Esnaf kepenk kapattı
Diyarbakır esnafı, kentin en işlek yerleri olan Ofis ve Dağkapı başta olmak üzere çeşitli semtlerde, saldırıyı kınamak için kepenklerini indirdiler. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Naci Sapan, saldırganların, Türkiye'nin aydınlık geleceğine kurşun sıktığını belirtti.
Diyarbakır Otobüs İşletmeleri Derneği, saldırıyı protesto etmek amacıyla yolcu taşıma işlemlerini durdurma kararı aldı. Diyarbakır'daki firmalar, saldırı nedeniyle dün şehirlerarası yolcu taşımadılar.
ÖNCEKİ HABER

Davos'ta talan zirvesi

SONRAKİ HABER

F tipi öldürmeye dönük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...