25 Ocak 2001 22:00

Uranyum zehirli değilmiş!

Uranyumlu mermiler hakkındaki incelemelerin rafa kaldırılması için çalışan NATO yetkilileri, seyreltilmiş uranyumun insan öldürmediğini ileri sürerek biyoloji ve kimya bilimlerinin ortaya koyduğu verileri de çarpıttılar.

Paylaş
Uranyum zehirli değilmiş!
NATO yetkilileri; Irak, Somali, Bosna, Kosova ve Sırbistan'da kullanılan ve çok sayıda sivilin yanı sıra askerlerin de kan kanserine yakalanmasına yol açan seyreltilmiş uranyumlu (DU) mermilerin ölümcül etkisini kabul etmemekte diretiyor. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Daniel Speckard, Balkanlar'daki operasyonlar sırasında ABD tarafından kullanılan uranyumlu silahlarla bu bölgede görev yapan NATO askerlerinin hastalıkları arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını ileri sürdü. NATO Genel Merkezi'nde düzenlenen basın brifinginde, Balkanlar'daki harekâta katılan 50 kadar ülkede yapılan araştırmalarda, uranyum ile askeri personelin hastalık veya ölümü arasında ilişki görülmediği bildirildi. İttifak bünyesinde "Balkan Sendromu" adı verilen krizi incelemek üzere kurulan özel komiteyi yöneten Speckard, Bosna ve Kosova operasyonlarına katılan ülkeler ve uluslararası kurumlar arasında bilgi alışverişi yapıldığını söyledi. Speckard, bölgede 1992'den beri ABD tarafından kullanılan seyreltilmiş uranyumun askerlere zarar vermediğinin belirlendiğini öne sürdü. NATO Sözcüsü Mark Laity de "Seyreltilmiş uranyum tehlikeli olsaydı, kullanmazdık" diye konuştu. Özel komitenin çalışmalarını seyrekleştireceği belirtildi.
Uranyumlu bomba yokmuş!
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph W. Ralston ise "Uranyumlu bomba diye bir şey yok" diye konuştu. Ralston, Yunanistan Savunma Bakanı Akis Çohacopulos ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Manusos Parayudakis ile yaptığı görüşmeden sonra, Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra gazetecilerin uranyumlu bombalara ilişkin sorularını yanıtlayan Orgeneral Ralston şöyle dedi: "Her şeyden önce ortada uranyumlu bomba diye bir şey olmadığını söylemeliyim. Söz konusu olan, içinde patlayıcı bulunmayan ve kurşun yerine delici özelliği nedeniyle seyreltilmiş uranyum kullanılan mermilerdir. NATO'nun şu an söz konusu mermileri kullanmıyor, ancak bunları tamamen kullanımdan çekmek ayrı bir konudur. Ben Kosova'daki birliklerin güvenliğinden sorumluyum, eğer oradaki birlikleri ya da sivil halkı hedef alan beklenmedik bir tank saldırısı olursa, bu mermileri kullanmamak benim açımdan sorumsuzca bir davranış olur."
Hollanda araştırma başlattı
Çeşitli Avrupa ülkelerinde DU'dan kaynaklı rahatsızlıklar üzerine yapılan taramalar ise NATO'nun açıklamalarını yalanlar nitelikte. Bugüne dek Belçika, İspanya, İsviçre, Fransa, Macaristan, Almanya, Danimarka, Yunanistan, İtalya ve Portekiz'de DU'ya bağlı kanser vakasına rastlandı, bu vakaların bir kısmı ölümle sonuçlandı. Bosna'da görev yapan iki askerini yitiren Hollanda'nın savunma bakanlığı da DU içeren cephane kullanımının askerlerin sağlığı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla araştırma yaptıracak. Savunma Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, araştırma, bağımsız bir komisyon tarafından, daha önce askerler arasındaki kimi sağlık sorunlarının belirlenmesi amacıyla başlatılan araştırmalardan ayrı olarak yürütülecek. Hollanda'nın uranyum içeren silahlara sahip olmadığı, ancak bu tür silahların Kosova'da görev yapan Hollandalı askerler tarafından yoğun şekilde kullanıldığı ifade ediliyor.
Avrupa Konseyi yasaklama istedi
Avrupa Konseyi de seyreltilmiş uranyum ve plütonyum içeren silahların kullanımının, üretiminin, denenmesinin ve satışının yasaklanmasını istedi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Strasbourg'da yapılan toplantısında, AKPM'nin, Avrupa Konseyi'nin karar organı Bakanlar Komitesi'nden, "NATO'dan ve BM'den Balkanlar'daki sivil halkların, operasyonlara katılan askerlerin, insani yardım örgütleri çalışanlarının ve bölgede görev yapan gazetecilerin tıbbi gözetimden geçirilmesini istemesini" de talep ettiği belirtildi. Toplantıya katılan 291 parlamenter, askeri güç kullanımının çevreye verdiği zararın engellenmesi için yeni bir anlaşmaya varılması konusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile görüşmeler yapılmasını da istedi.
Scharping: Kullanmış olabiliriz
Öte yandan, DU kullanımı hakkında sert eleştirilere maruz kalan Almanya Savunma Bakanı Rudolf Scharping, Alman ordusunun da zayıflatılmış uranyumlu mühimmat kullanmış olabileceğini ise söyledi. Uranyum konusunda topu ABD'ye atan Scharping, önceki gün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Alman ordusunun '90'lı yıllarda eski Demokratik Alman Cumhuriyeti (DDR) ve Kızıl Ordu Batı Grubu'nun mühimmatlarını devraldığını söyleyerek "Alman ordusu da seyreltilmiş uranyumlu mühimmat kullanmış olabilir" dedi. Söz konusu mühimmatın MIG-29 tipi savaş uçaklarının füzelerinde kullanıldığını anlatan Scharping, bu tür füzelerden 1500 adet devralındığını, bunlardan yaklaşık bininin imha edildiğini, 500'ünün ise uranyumlu başlıkları çıkartılarak değiştirildiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

'Commandante' yine gündemde

SONRAKİ HABER

Davos'ta talan zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa