24 Ocak 2001 22:00

'Commandante' yine gündemde

Latin Amerikalı devrimci Ernesto Che Guavera, ölümünün 34. yılında hakkında yazılan çeşitli kitaplar ve çekilmesi planlanan filmlerle gündemde.

Paylaş
'Commandante' yine gündemde
Küba devriminin Fidel Castro ile birlikte unutulmaz ismi Arjantin kökenli enternasyonal devrimci Ernesto Che Guevera, bugünlerde pek çok kitap ve filmin konusu. Bolivya'da çarpışırken öldürülen Che, ölümünden 34 yıl sonra başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede yaşamı, yazdıkları ve verdiği mücadele ile gündemde. Che'yi, çatıştığı Bolivya ordusuna teslim etmekle suçlanan Arjantinli ressam Ciro Bustos, "kendi gerçeğini" açıklamak üzere sürgünde yaşadığı İsveç'te anılarını yazıyor.
Bolivya'dan mektuplar
Michel Lafon adlı editör de Fransa'da, Che'nin 1953-1956 yılları arasında annesi, teyzesi ve "gizli aşk" olduğu söylenen Tita Infante'ye yazdığı ve daha önce hiç bir yerde yayınlanmadığı iddia edilen mektuplarını topladığı kitabı çıkarmaya hazırlanıyor.
Michael Lafon'un yayına hazırladığı kitap, Che'nin 1953 yılında Buenos Aires'ten "trene atlayıp Bolivya'ya, Amerika kıtasını ABD'nın boyunduruğundan kurtarmak için savaşmaya gittiği" yıllarda yazdığı mektuplardan oluşuyor.
'Kongo: Devrimci Savaştan Pasajlar'
Che ile ilgili kitaplar bununla da sınırlı değil. Son yıllarda Fransa'da, Che'nin yaşamını konu alan ve Rocher yayınlarından çıkan "Che" adlı kitabın yanı sıra Metailie yayınlarından çıkan "Kongo: Devrimci Savaştan Pasajlar" başlıklı kitap da Che'yi anlatıyor.
Che Guevera hakkında Fransa'da piyasaya çıkan son kitap ise, İspanyol deneme yazarı Manuel Vasquez Montalban'ın Seuil yayınlarından çıkan "Ve Tanrı Havana'ya girdi" adlı kitabı.
Kitap, daha çok Küba lideri Fidel Castro'nun, 1998'de Papa II. Jean Paul ile tarihi buluşmasını konu alsa da Che'den de söz ediyor.
Redford'un Che filmi
Che'nin yaşamı, romanların dışında filmlere de konu oluyor. Ünlü Amerikalı oyuncu, yapımcı ve yönetmen Robert Redford, Che'nin 1951-1952 yıllarında kaleme aldığı Latin Amerika'da yolculuk notlarını filmleştiriyor. Filmin senaryosu, Brezilya yazar Walter Salles imzasını taşıyacak.
ÖNCEKİ HABER

Mücadeleyi yükseltmek zorundayız

SONRAKİ HABER

Uranyum zehirli değilmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...