24 Ocak 2001 22:00

Çukobirlik'te sosyal haklar budanıyor

Çukobirlik eski müfettişlerinden ve işyeri avukatlarından Abbas Bilgili, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri'nin "yeniden yapılandırılmasını" öngören yasanın çıkması ile birlikte işçi kıyımına giden yolun açıldığını, bu birliklerdeki sanayi işletmelerinin de özelleştirileceğini söyledi.

Çukobirlik'te sosyal haklar budanıyor
Halil İmrek
Çukobirlik eski müfettişlerinden ve işyeri avukatlarından Abbas Bilgili, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri'nin "yeniden yapılandırılmasını" öngören yasanın çıkması ile birlikte işçi kıyımına giden yolun açıldığını, bu birliklerdeki sanayi işletmelerinin de özelleştirileceğini söyledi. Bilgili "Yasa birliklerin varlıklarının alacaklılar tarafından haczedilebilmesine olanak sunuyor" dedi.
Bilgili, birliklerde yeniden yapılanma yaşandığını, bunun Çukobirlik'te öncelikle işçileri atmak ve atılanların yerine düşük ücretle çalışacak işçi alma şeklinde geliştiğini vurguladı. Bilgili, grev sürecine girilmesi ile bu plana darbe vurulduğuna dikkati çekti.
Çukobirlik'te sözleşmeden faydalanan işçilerin çok düşük ücrete çalıştığını, 200 milyon lira gibi bir ücretin, diğer bölümlerde çalışan işçilerin ücretlerinin yarısı kadar oldağunu söyleyen Bilgili, Çukobirlik işçisinin tek avantajı ve kazanımının mevcut ihbar ve kıdem tazminatı olduğunun altını çizdi. Yapılacak yeni sözleşmede ne olacağını kestirmenin zor olduğunu belirten Bilgili, "Ama Dünya Bankası ve IMF istekleri doğrultusunda birtakım uygulamalara geçileceğini tahmin etmek zor değil. Dünya Bankası işçilerin yasal haklarının verilerek atılmasını istiyor. Ayrıca fabrikaların birliklerden ayrılmasını dayatıyor" diye konuştu.
Yeni yasa ile birliklerin hüviyetindeki işletme ve tesislerin, anonim şirket statüsüne getirileceğini belirten Bilgili, ayrıca yasanın birliklerin haczedilemeyen mallarının haczedilmesini emrettiğine dikkat çekti. "Yasada sadece birlik ortaklarının payı haczedilemez deniliyor. Dolayısıyla bu, diğer birlik mallarının hac- zedilebileceğini göstermektedir. Yani şu ana kadar koruma tedbirleri olan birliklere bundan sonra alacaklılar el koyabilir" diyen Bilgili, yasanın diğer olumsuz yanının ise devletin, birliklere yardım yapmamasını hükme bağlamış olduğunu söyledi.
İşçi ihtiyacı var
Çukobirlik'te grev kararının işyerine asılmasından önce toplu işçi atımına gidildiğini de belirten Bilgili, bu toplu işten atmanın da sözleşmeye uygun bir şekilde gerçekleşmediğini ifade etti. Çukobirlik Genel Yönetimi'nin söylediği gibi işyerinde fazla işçi olmadığını vurgulayan Bilgili, kendisinin birlikte görev yaptığı dönemde 2500 işçinin zaten çıkarıldığını hatırlattı. Bugün Çukobirlik'te makinaların yüzde 50'sinin işçi azlığından dolayı çalışmadığına dikkati çeken Bilgili, özellikle şimdi işçi atılan iplik-dokuma ve boya-basma fabrikalarının en çok işçi azlığı yaşanan bölümler olduğuna da dikkat çekti.
Çukobirlik'te toplu işçi çıkarma uygulamasının, sendikanın bilgisi dışında ve disiplin kararına bakılmaksızın yapıldığını kaydeden Bilgili, kendi dönemlerinde "DİSK/TEKSTİL Genel Başkanı Rıdvan Budak ve Genel Sekreter Süleyman Çelebi ile oturup işçi atılması konusunda konuştuklarını ve karşılıklı uzlaşma içinde sorunu çözdüklerini" aktardı.
ÖNCEKİ HABER

İspanya hükümeti mültecilere savaş açtı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Emniyet Müdürü öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...