23 Ocak 2001 22:00

Güçlü KESK, güçlü mücadele

KESK, genel kurulunu topluyor. Konfederasyon yöneticileri hedefin, örgütsüz kitlelere ulaşıp, emekçi örgütleriyle bütünleşen bir mücade olduğunu vurguluyor.

Paylaş
Güçlü KESK, güçlü mücadele
Şerif Karataş
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) yarın 3. Olağan Genel Kurulu'nu topluyor. Saat 10.00'da Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde toplanacak genel kurul dört gün sürecek. KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, önemli bir süreçte genel kurullarını topladıklarını belirtti. 2001 yılı bütçesine karşı düzenlenen eylem ve etkinliklerden sonra sıcağı sıcağına genel kurul yapılmasının kendilerine heyecan verdiğini belirten Erol, Emek Platformu'nun 1 Aralık işbırakma eylemine üyelerinin katılımının çok iyi olduğunu hatırlattı. Erol, eylem sonrasında üyelerine yönelik soruşturmalar başlatıldığını hatırlatarak, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Urfa'da daha kapsamlı soruşturmalar yaşandığını söyledi.
Sıcak gelişmeler tartışılacak
Genel kurulda sıcak gelişmelerin tartışılmasının, yarına yönelik çizginin de tartışılması anlamına geldiğini dile getiren Erol, hak alıcı eylemelere yoğunlaşması gerektiğine vurgu yaptı. KESK'in önünde örgütlemesi gereken çok büyük bir emekçi kitlesi bulunduğunu hatırlatan Erol, önümüzdeki günlerde bu kitleyi örgütleme ve sürece katma görevleri bulunduğunu vurguladı. Küreselleşen sermayenin azgınca saldırılar içerisinde olduğunu belirten Erol, IMF'nin politikaları açısından bakıldığında KESK'in diğer emekçi kesimlerle buluşmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Emekten, demokrasiden ve barıştan yana siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kitle örgütleriyle birlikte KESK'in yapılan saldırılar karşısında ortak duruş sağlaması gerektiğini belirten Erol, genel kurulun temel şiarlarından biri de bu olabileceğini söyledi.
'Kitleselleşme hedeflenmeli'
KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi İbrahim Kudiş de, bugünlere bedel ödenerek gelindiğini dile getirerek, bunların ekonomik kazanım sağlamasa da kamu emekçilerinin örgütsel kazanımlar elde ettiklerini kaydetti. KESK içinde bir örgütlenme kültürü geliştiğini kaydeden Kudiş, bu değerlerin genel kurula taşınması gerektiğini söyleyerek, kurumsallaşamama ve kitleselleşememe sorununun hâlâ yaşandığını aktardı. KESK'in bu sorunları aşma hedefini önüne koyması gerektiğini belirten, Kudiş, 'küçük olsun benim olsun'' anlayışının yanlış olduğuna vurgu yaparak, KESK'in 2 milyona yakın kamu emekçisinin içinde yeteri kadar örgütlemesi bulunmadığını söyledi. Sermayenin çok büyük saldırılar içinde olduğunu söyleyen Kudiş, KESK'in bu saldırılar karşısında direnebileceğini belirterek, lokal eylemlerin sermaye saldırıları karşısında tek başına başarılı olamayacağını ama bu süreci besleyen eylemler olduğunu aktardı. Kudiş, IMF ve Dünya Bankası'nın saldırılarına karşı yapılan 1 Aralık eylemi sonrasında Emek Platformu'nun kapsamının daha genişletilerek, küçük esnaf ve köylü gibi kesimlerin alınarak, saldırılar karşısında durulabileceğini aktardı. Emek Platformu içinde KESK'in etkin bir örgüt olduğunu 1 Aralık'ta gösterdiğini söyleyen Kudiş, siyasi çevre çıkarları değil kitlenin çıkarları doğrultusunda hareket edecek bir yönetimin hem KESK hem de diğer emek örgütleri için gerekli olduğunu belirtti. Kudiş, ayrı tercihler yaşanması durumunda KESK'in marjinalleşeceğini ve bunun hesabını ilerde emekçilerin soracağını hatırlattı. F tipi operasyonuyla başlatılan saldırının Tüm Yargı-Sen yöneticilerine kadar uzandığını belirten Kudiş, bunların gözetileceği genel kurul için, "Gün birlikte mücadele günü" dedi.
KESK dirençli çıkacak
KESK MYK Üyesi Hasan Hayır, KESK'in bütün eksikliklerine rağmen yapacağı genel kurulda emek hareketini ileriye götürecek dirençli bir programla çıkacağını söyledi. Hayır, KESK'in 10 yıllık mücadele üzerine kurulduğunu ve emek hareketinin sorunlarını aşmada yeterli reflekse sahip olduğunu söyledi. Genel kurulun sermayenin küresel saldırılarında mağdur olanların sesi olacağını belirten Hayır, özelleştirme ve IMF programına karşı, Emek Platformu'nu harekete geçirecek bir genel kurul yapılacağını söyledi. KESK'in üyeleri arasında birliktelik yaşadığını belirten Hayır, iç kurumsallaşmasını halletmiş, tüzük ve örgütsel değişikliğini yapmış KESK'in emek hareketini uluslararası emek hareketiyle birleştireceğini de sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Temel dayanağımız emekçiler

SONRAKİ HABER

Darwin'in Cenneti'nde çevre felaketi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...