23 Ocak 2001 22:00

Yolsuzluğa kol kanat

Enerji yolsuzlukları nedeniyle Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoru önergesi iktidar partilerinin verdiği ret oyları ile TBMM gündemine alınmayacak.

Paylaş
Yolsuzluğa kol kanat
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında DYP'nin verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması, 171'e karşı 314 oy ile reddedildi. TBMM Genel Kurulu'nda, DYP Grubu'nun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşülürken iktidar partileri Ersümer'i savunurken raporları ve ifadeleri yayınladığı için başta Anadolu Ajansı olmak üçzere basın suçlandı. ANAP iddiaların 'iftira' olduğunu savunurken, DSP hükümetin başarısının çekilemediğini ileri sürdü. MHP ise gensorunun siyasi istismar amacı ile verildiğini söyleyerek reddeceğini açıkladı.
Muhalefet partileri ise hükümeti sert bir dille eleştirdiler. Genel Kurul'da önerge sahibi olarak söz alan DYP Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük, Bakan Ersümer'i soruşturmanın selameti açısından istifaya çağırdı. Ersümer, ''Yaptı yapmadı, haberi var ya da yok... Tahkikatın güvenliği açısından Bakan mutlaka görevinden ayrılmalıdır. Bakan'ın siyasi etik gereği istifa etmesini beklerdik'' dedi.
Ersümer'in, yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili teftiş kurulu raporlarının gereğini yerine getirmediğini belirten Bedük, ''Teftiş kurulu raporları ve jandarma fezlekesine rağmen Bakan'ın hiçbir şey olmamış gibi o koltukta oturmaya devam etmesi pişkinliktir'' diye konuştu.
Candan: İddiaları kabul etmiş sayılırsınız
Görüşmede FP Konya Milletvekili Veysel Candan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınmamasının, ''iddiaların peşinen kabul edilmesi anlamına geleceğini'' söyledi. Candan, TEAŞ, TEDAŞ ve BOTAŞ'ta katrilyonluk ihaleler bulunduğunu belirtti. Bu üç kuruluşun yaptığı ihalelerde çok sayıda yolsuzluk iddiası olduğunu kaydeden Candan, bu iddiaların, Bakanlık ve Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında da yer aldığını ifade etti. Botaş'ın yaptığı Mavi Akım ihalesinde 52 milyon dolarlık avans verilmesinin hukuki altyapısı olmadığını bildiren Candan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan TEAŞ'ta yolsuzluk yapıldığına ilişkin raporların birinin 9 ay, diğerinin de 4 ay Bakan Ersümer'in masasında bekletildiğini söyledi.
Candan, ANAP'lıların MHP'lilere ''Gensoru oylamasına tam kadro gelmezseniz sonucuna katlanırsınız'' şeklinde sözler sarfettiğini iddia ederek, ''Bunlara kulak verilmemeli. MHP'liler,(belge, bilgi varsa bakacağız) diyorlardı. İşte belge de bilgi de burada'' diye konuştu.
DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan, ise konuşmasında ''Bu hükümet, yolsuzlukların üzerine giden değil, yolsuzlukları bizzat yapan hükümettir'' dedi. Ercan, ''yolsuzluk operasyonlarının hükümetin güdümünde yapılmadığını, hükümete rağmen sürdürüldüğünü'' söyledi.
Ercan, MHP'nin yolsuzluklar karşısında suskun kaldığını da belirtti.
DSP: Hükümetin başarısından rahatsız oldular
DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker ise, gensoru önergesinin 57. Hükümet hakkındaki 6. önerge olduğunu anımsatarak, ''Bu kadar gensoru veriliyorsa hükümetin başarısından rahatsız olanlar bir hayli fazla demektir." diye konuştu.
ANAP: İftira atıyorlar
ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu, Ersümer hakkındaki iddiaların, ''iftira ile malul'' olduğunu öne sürdü. ANAP Grubu adına konuşan Kocaoğlu, Ersümer'in müfettiş raporlarına uygun davrandığını kaydetti. Kocaoğlu, hukuki prosedürün tamamlanması için sonuna kadar mücadeleeden Bakan Ersümer'in sonunda TEAŞ yöneticilerini görevden aldığını iddia etti.
MHP: Meclis denetimi istismar ediliyor
MHP Grup Başkanvekili ve Hatay Milletvekili Mehmet Şandır, Meclis'in denetim fonksiyonunun ''siyasi istismar ve kavga aracı'' haline getirilmesine sıcak bakmadıklarını belirterek, ''Muhalefetin, yargı süreci tamamlanmasına kadar sabır göstermesini diliyoruz'' dedi. ''Gensoru önergesini verenlerin amacı yargı sürecindeki bir yolsuzluk operasyununu sulandırarak siyasi kaos yaratmaktır'' diyen Şandır, konunun yargıya intikal ettiğini ve bunun bunun sonucunun beklenmesi gerektiğini kaydetti.
Ersümer kendini savundu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ''Beyaz enerji Operasyonu'' ile ilgili olarak basına sızdırılan fezlekede kendini zora sokacak tek satır bulunmadığını öne sürerek, ''Benim, hukuken ve ahlaken istifa etmemi gerektirecek tek bir neden yok'' dedi. Görevini ihmal eden ve kötüye kullanan, suça iştirak edenlerin bir an önce bulunup adelete intikal etttirilmesinin önemine değinen Ersümer, ''Bu gensorunun şartları değerlendirildiğinde, ben arzu ederdim ki, burdaki tüm partiler bu ortamı da bir değerlendirsinler'' dedi. Fezlekenin basına sızdırıldığını, ancak sadece bir tv kuruluşu ile ona bağlı gazetede yer aldığını ifade eden Ersümer, bu kuruluşun suç olduğunu bilerek fezlekeyi yayınladığını savundu.
Ersümer, yedek hakimlik ifadesinin Anadolu Ajansı tarafından yayınlanmasına da değinerek, ''Nasıl olduysa Anadolu Ajansı 4422 sayılı yasaya muhalefet ederek, yani 2 yıldan 3 yıla kadar hapis gerektiren ve yine basın kanununa açıkça muhalefet eden bir haber yayınlandı? Tabii bunları tartışacaksınız. Ama ertesi günü izlerseniz yaratılmak istenilen havayı çok net görürsünüz'' dedi.
İlk tepkiler
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, TBMM Genel Kurulu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkındaki gensoru önergesinin reddedilmesini, "Suçu örtmüşlerdir" diye değerlendirdi. FP Genel Başkanı Recai Kutan ise, gensoru önergesinin gündeme alınmasının reddedilmesini, "Bu oylama sonucu beklediğimiz bir netice idi" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İran gazı da şaibeli

SONRAKİ HABER

Ersümer istifa, IMF defol!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...