23 Ocak 2001 22:00

Tekeller hükümette

Büyük şirketlerin desteği ile seçilen ABD'nin yeni Başkanı George W. Bush'un kabine üyelerinin büyük çoğunluğu dolar milyoneri.

Paylaş
Tekeller hükümette
Büyük şirketlerin desteği ile seçilen ABD'nin yeni Başkanı George W. Bush'un kabine üyelerinin büyük çoğunluğu dolar milyoneri. Bush'un kabinesinin, Devlet Ahlakı Ofisi tarafından yayınlanan mal varlıklarının dökümüne göre, yeni hükümet üyelerinin çoğunun serveti ABD doları cinsinden altı haneli rakamlarla ifade ediliyor ve önemli bir kısmı da federal kurumların kararlarına muhatap kalmış şirketlerin hisse senetlerine sahip.
Kamu Bütünlüğü Merkezi'nin araştırmasına göre, hükümetin kendilerini temsil etmediği inancıyla, geçtiğimiz yılın kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanmayan 100 milyon seçmen ise "alt orta" sınıftan ya da yoksul. Kuruluşun idari yöneticisi Charles Lewis, ABD'nin yeni Başkanı Bush'un kabinesi üyelerinin birer dolar milyoneri oldukları yolundaki haberlerin, seçimlere ve siyasi sisteme kayıtsız kitleler için üzüntü verici, ümit kırıcı olduğunu söylüyor. "Halktan kişilerin" Washington'un yönetim kademelerinde görev almaya gücünün yetmediğini, bunun yerine, hali vakti yerinde olanların hükümette bulunduklarını belirten Lewis, "Bu durumda, dolar milyoneri kişilerin, reçeteyle satılan ilaçlar ve sosyal güvenlik ödemeleri gibi sıradan vatandaşın günlük hayatına dair konularda ne denli duyarlı ve son derece bilinçli olabileceği sorusu, ister istemez insanın aklına takılıyor" diyor.
Bush'u tekeller oynattı
Bush'un görevi teslim alma törenleri de kendisinden büyük beklentileri olan şirketler tarafından finanse edildi. Bush'un dünya basınında alay konusu olan dansları ve kovboy çizmeleri, şirketlere seçim boyunca destekledikleri adaya son bir jest yapma imkânı tanıdı. Biletleri inanılmaz meblağlara satılan balolara "halk" giremedi. Balolar için Ford, General Motors, Pepsi, Coca-Cola, Philip Morris ve US Tobacco gibi dev tekellerin herbiri 100 biner dolar ayırdılar. TWA ve US Airways ile bir anlaşma peşinde olan Teksaslı American Airlines ile çıkarılması planlanan vergi yasalarına yanaşmayan Los Angeles Dodgers, Washington Redskins ve the New Orleans Saints gibi spor kulüpleri de 100 bin doları gözden çıkaranlar arasında yer aldı.
Powell hanedanı
Öte yandan, ABD'nin ilk siyah Dışişleri Bakanı olan, Körfez Savaşı dönemi Genelkurmay Başkanı Colin Powell'ın oğlu Michael Powell, ülke bürokrasisinin en üst noktalardan birine getirildi. Yeni Başkan George Bush adına Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, oğul Powell'ın, Federal Haberleşme Komisyonu'nun başkanlığına atandığı bildirildi. ABD'de televizyon, telekomünikasyon, internet ve kablo hizmetlerini düzenleyen bu komisyon, son olarak internet şirketi AOL ile medya devi Time Warner arasındaki dev şirket evliliğini onaylamasıyla gündeme gelmişti. Michael Powell'ın bu komisyonun başına getirilmesiyle, ABD'nin "ilk siyah hanedanının" bürokraside önemli söz sahibi olduğuna işaret ediliyor.
Kadro tamamlanıyor
Dışişleri ve savunma bakanlıklarına iki numaralı isimler olarak, Richard Armitage ile Paul Wolfowitz'in getirileceği bildirildi. Dışişleri Bakanı Powell, yardımcısı olarak Ronald Reagan döneminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Armitage'ı seçti. Armitage'ın, eski Bakan Madeleine Albright'ın yardımcısı Strobe Talbott'un yerine bu göreve gelmesi bekleniyor.
Yeni Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in yardımcılığına ise baba George Bush döneminin savunma bakan yardımcısı Paul Wolfowitz'in getirileceği belirtildi. Wolfowitz, uzun süre savunma bakanlığı için en güçlü adaylar arasında gösterilmiş, ancak Bush, sonunda bu görevi eski başkanlardan Gerald Ford döneminde de savunma bakanlığı yapan Rumsfeld'e vermişti. Bu iki ismin de Türkiye'nin AB üyelği konusunda ısrarlı oldukları biliniyor.
ÖNCEKİ HABER

ABD yine provokasyon peşinde

SONRAKİ HABER

Fransa'da sokaklar ısınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...