23 Ocak 2001 22:00

ABD yine provokasyon peşinde

Irak ve BM arasındaki kritik görüşmelerin arifesinde "adı açıklanmayan" yetkililer, Irak'ın biyolojik silah ürettiğini ve gizli gizli petrol sattığını ileri sürüyorlar.

Paylaş
ABD yine provokasyon peşinde
ABD, Irak'ın, Birleşmiş Milletler ile yapacağı silah denetçileri müzakereleri öncesinde yeni bir provokasyon peşinde. ABD başkanlık seçimleri öncesinde gerilen ABD-Irak ilişkileri, yeni yönetimin bu ülkeye karşı saldırgan bir tutum alacağı söylentilerine yol açmıştı. George W. Bush'un görevi devralmasının hemen ardından Pentagon tarafından yapılan bir açıklama, bu söylentileri güçlendirdi. Büyük ABD gazeteleri, Saddam Hüseyin yönetimine karşı adeta savaş açtı.
Gazeteler sorti yapıyor!
Pentagon, Irak'ın, kimyasal ve bakteriyolojik etken üretebilecek fabrikalar kurduğunu öne sürdü. "Kimliğinin açıklanmasını istemeyen" bir Pentagon yetkilisi, AFP'ye verdiği demeçte, 1998'den sonra Irak yönetiminin kimyasal ve bakteriyolojik silah üretiminde kullanılabilecek ürünler üretmek için fabrikalar kurmaya başladığını iddia etti.
Uluslararası müdahalelerin ateşli savunucusu New York Times gazetesi de, bir başka yetkiliye atıfta bulunarak, Bağdat'ın batısında Faluca bölgesinde bu amaçla üç fabrika kurulduğunu yazdı. AFP'ye demeç veren yetkili, fabrikalarda kimyasal etken üretilip üretilmediğini kesin olarak bilmediklerini, çünkü BM müfettişleri olmadan fabrikalarda neler olup bittiğini anlamanın olanaksız olduğunu kaydetti.
Los Angeles Times'ın, "adı belirtilmeyen BM yetkilileri ve Ortadoğu diplomatları"na dayanarak verdiği haberde ise Irak ve Suriye arasındaki gizli bir boru hattının, Saddam Hüseyin rejimine ait fonlara günde 2 milyon dolar (yaklaşık 1.3 trilyon TL) gelir sağladığı iddia edildi. Petrol uzmanları, kasım ayı ortalarında başlayan "kaçakçılık faaliyeti"nin Bağdat rejiminin en büyük "bağımsız gelir kaynağı" olduğunu öne sürdü.
ABD'de görüşecekler
Irak ile BM yetkilileri arasındaki görüşmelerin 26 Ocak'ta New York'ta başlaması öngörülüyor. BM Sözcüsü Fred Eckhard, görüşmelerin iki gün sürmesinin beklendiğini ifade etti. Sözcü, çalışma programı elverdiği takdirde görüşmelere BM adına Genel Sekreter Kofi Annan'ın katılacağını söyledi. Irak Dışişleri Bakanı Muhammed El Sahaf başkanlığındaki Irak heyetinin hafta sonuna doğru New York'a gitmesi bekleniyor. Irak, 1998 Aralık ayında Amerikan ve İngliz uçakları tarafından düzenlenen yoğun hava saldırısından sonra BM ile ilişkilerini kesmiş ve silah denetçilerinin ülkesinde inceleme yapmalarına izin vermeyeceğini açıklamıştı. Irak'ın casusluk faaliyetleri de yürüten denetçilere izin vermemesi, onbinlerce insanın ölümüne yol açan ambargoya gerekçe olarak gösteriliyor.
İhtiyar Bush Kuveyt'e gidiyor
Öte yandan, Geroge W. Bush'un babası, eski Başkan George Bush'un, Kuveyt'te Körfez Savaşı'nın bitişinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenecak kutlamalara katılacağı bildirildi. ABD'deki Kuveyt Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, 1991 Körfez Savaşı'nda ABD'nin Başkanı olan Bush, 26 Şubat'ta Kuveyt'te yapılacak kutlamalara davet edilen 46 Amerikalının en önde gelen ismi olarak dikkat çekiyor. Kuveyt ve ABD, George Bush'un 1993'te Kuveyt'i ziyaret etmesinden sonra Irak'ı Bush'a suikast düzenlemeye çalışmakla suçlamış ardından dönemin başkanı Bill Clinton bunu gerekçe göstererek Irak hedeflerine cruise füzesi saldırısı düzenlemişti.
Saldırılar sürüyor
ABD ve İngiliz uçaklarının Irak'a Adana'daki İncirlik hava üssü, Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten düzenledikleri hava saldırıları ise aralıksız sürüyor. Irak, önceki gün ülkenin kuzey ve güneyinin bombalandığını açıkladı. Irak resmi haber ajansı, askeri bir sözcüye dayanarak, Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan havalanan Amerikan ve İngiliz uçaklarının Irak hava sahasına girdiğini belirterek, güneyde Basra, Meysan, Di Kar, Kadisiya, Muthanna ve Vasit bölgelerindeki askeri ve sivil hedefleri vurduğunu duyurdu. Askeri sözcü, İncirlik'ten kalkan uçakların da sabah saatlerinde Irak hava sahasına girdiğini ve ülkenin kuzeyindeki Duhok, Erbil ve Nineveh'teki hedefleri vurduğunu kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Amazon'a balta girecek!

SONRAKİ HABER

Tekeller hükümette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...