22 Ocak 2001 22:00

Yeni bir hayat; 'Tiyatro Yaşam'

Tiyatro Yaşam, daha önce farklı tiyatrolarda çalışan sanatçılardan oluşuyor. Oyuncular, "hayatın kısırlaştırılmasına" bir karşı duruş olarak sanat yaşamlarına burada devam etmeye karar vermişler.

Paylaş
Yeni bir hayat; 'Tiyatro Yaşam'
Şebnem Turhan
"Tavrıyla, duruşuyla ve sanatsal-estetik anlayışıyla, Anadolu'nun sesi, üretenlerin, emekçilerin ve devrimcilerin tiyatrosu olsun istedik" diye tanımlıyor Tiyatro Yaşam oyuncuları, tiyatrolarını. Tiyatro Yaşam, Aziz Nesin'in "Sen Gara Değilsin" ve "Bir İnsan Başı Üzerine Üç Sesli Üzünç" yapıtlarını birleştirdikleri, "Bir İnsan Başı Üzerine" adlı oyunlarını tiyatroseverlerin seyrine sunuyor.
Tiyatro Yaşam'ı, daha önce farklı farklı tiyatrolarda sanat hayatlarını sürdüren oyuncular oluşturuyor. Özgür Tiyatro'dan Özgür Başkaya, Genç Oyuncular Sahnesi'nden Selim Kalıç, Can Şenliği Oyuncuları'ndan Haldun Açıksözlü ve Ankara Sanat Kooperatifi'nden Ali Yoleri'nin oluşturduğu Tiyatro Yaşam için oyuncuları, "yeni bir tiyatro, yeni bir soluk ve yeni bir hayat" sloganını kullanıyorlar.
Oyuncular tiyatronun, hayatın kısırlaştırılmasına ve birkaç elit tarafından izlenen, tüketilen bir meta haline getirilmesine bir karşı duruş olarak, sanat yaşamlarına Tiyatro Yaşam'la devam etmeye karar verdiklerini aktarıyorlar. Anadolu'nun binlerce yıldır oluşturduğu kültüre sahip çıkacaklarını vurgulayan oyuncular, dayanışmadan, emekten ve özgürlükten yana bir dünya için tiyatro yapacaklarını söylüyorlar.
Günümüzün kanayan bir yarası olarak devam eden ve milyonlarca insanı etkileyen savaş ve savaşın sonuçlarının sorgulandığı ilk oyunlarını Prof. Dr. Nurhan Karadağ yönetiyor. Tiyatroyu, "Tiyatro bir kavgadır, bir çatışmadır. İnsanın kendisiyle kavgası, karşısındaki ile kavgası, toplum ile kavgasıdır" diye tanımlayan yönetmen Karadağ, tiyatrodaki kavganın oyuncu ve seyirci ile birlikte yapılabileceğini ve seyircinin oyunu izlerken, oyunla duyan ve düşünen olması gerektiğini dile getiriyor.
Oyunun, "Sen Gara Değilsin" adlı birinci bölümünde, insanların nasıl kahraman olduğu ve tarihe nasıl mal olduklarını sorgulanıyor, sahte kahramanlardan geçilmeyen ülkemizde insanlara ve tarihe ışık tutmaya çalışılıyor.
"Bir İnsan Başı Üzerine Üç Sesli Üzünç" adlı ikinci bölümde ise, insanların kendilerini, toplumu sorgulamaları ve her şeye rağmen insanların umutlarının tükenmeyeceği gözler önüne seriliyor.
"Bir İnsan Başı Üzerine" adlı oyunlarını daha önce Yenimahalle Belediyesi Sahnesi'nde ve Ankara Sanat Tiyatrosu (AST)'nda sergileyen Tiyatro Yaşam, 10 Şubat'ta dördüncü kez Yenimahalle Belediyesi Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşacak.
ÖNCEKİ HABER

Özlem Ercan'a ne oldu?

SONRAKİ HABER

EMEP'ten birlik ve ortak mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...