22 Ocak 2001 22:00

Tüm Yargı-Sen yöneticilerine tutuklama

Ankara Terörle Mücadele Şubesi'nde (TEM) üç gün gözaltında tutulduktan sonra dün Ankara DGM'ye çıkartılan Tüm Yargı-Sen yöneticileri tutuklandılar.

Paylaş
Tüm Yargı-Sen yöneticilerine tutuklama
Ankara Terörle Mücadele Şubesi'nde (TEM) üç gün gözaltında tutulduktan sonra dün Ankara DGM'ye çıkartılan Tüm Yargı-Sen Genel TİS Sekreteri Hürriyet Pınar, Ankara Şube Başkanı Necdet Bekçi ve Şube Örgütlenme Sekreteri Figen Öner, "Terör örgütüne yardım ve yataklığı" düzenleyen TCK'nın 169'uncu maddesinden tutuklandılar. "Terör örgütüne yardım ettikleri" gerekçesiyle 19 Ocak'ta geceyarısı evlerinden gözaltına alınarak, üç gündür TEM'de tutulan Tüm Yargı-Sen Genel Merkez ve Ankara Şube yöneticileri dün sabah saatlerinde DMG Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel tarafından sorgulandılar.
Yüksel'in "TCK'nın 169'uncu maddeden tutuklanmaları" talebiyle DGM Yedek Hakimliği'ne sevkedilen sendikacıların ifade verme işlemi akşam saatlerine kadar sürdü. Ankara DGM Yedek Hakimi Rüstem Çiloğlu tarafından ifadeleri alınan sendikacılardan 12'si serbest bırakılırken, üçü tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Tüm Yargı-Sen yöneticilerinin sorgulamaları devam ederken, Tüm Yargı-Sen Şube Başkanları ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri ile EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya da destek için Ankara Adliyesi önünde beklediler.
Burada bir açıklama yapan İstanbul Şube Başkanı Ali Yazıcı, asıl yargılanması gerekenlerin ülkenin değerlerini IMF'ye peşkeş çekenler olduğunu söyledi. Sendikaları üzerindeki baskılardan söz eden Yazıcı, bugüne kadar özelde yargı emekçilerinin ekonomik, demokratik ve özlük hakları, genelde ise ülke emekçileri aleyhine geliştirilen her türlü uygulamamaya karşı mücadele verdiklerini dile getirdi. F tipi cezaevlerinin karşısında olmanın, sadece insan olmanın bir gerekliliği olduğuna vurgu yapan sendika yöneticilerine, kendileri gibi düşünmeyenler tarafından baskı uygulanmaya başlandığını vurgulayan Yazıcı, sendikalarının basılmasının, yöneticilerin bir geceyarısı evlerinden gözaltına alınmalarının bu saldırının bir parçası olduğunu söyledi. Yazıcı, tüm baskılara rağmen Tüm Yargı-Sen'in fili ve meşru zeminde mücadeleyi sürdüreceğinin bilinmesini istedi.
İfadelerinin alınmasından sonra serbest bırakılan Tüm Yargı-Sen Genel Başkanı Tekin Yıldız, daha sonra yazılı bir açıklamada yaparak, gözaltını ve arkadaşlarının tutuklanmasını kınadı. Uygulamanın "demokrasi ayıbı" olduğu değerlendirmesini yapan Yıldız, sendikal hak ve özgürlükleri savunmaktan, insanca yaşama mücadelesinden başka suçları olmayan yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.
TÜMTİS Genel Merkezi yazılı bir açıklama yaparak, Tüm Yargı-Sen'e yönelik baskıların bir yüzünde cezaevlerindeki ilkel çalışma koşullarının dile getirilmesinin ve F tipi cezaevlerinin çalışanlar üzerinde de yarattığı tahribatın gizlenme çabası olduğu, diğer yüzünde ise hükümetin uyguladığı ekonomik ve siyasi politikaların demokrasi mücadelesinin tüm biçimlerini sindirme hedefi olduğu belirtildi. "IMF politikalarına endeksli hükümet, buna karşı duran, ekmek, hak, özgürlük yani demokrasi derdi olan, ona uygun davranan toplumun her kesimine baskıyla yönelmeye devam etmektedir" denilen açıklamada, işçi-memur tüm konfederasyonlar ve bağlı sendikalar birlikte tavır almaya çağrıldı.
ÖNCEKİ HABER

Adalete bak demokrasiyi gör

SONRAKİ HABER

Özlem Ercan'a ne oldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...