21 Ocak 2001 22:00

Sart da altına kurban olmasın!

Bergama'dan sonra Manisa'da da doğal yaşam bir altın madenine kurban edilmek istiyor. "Siyanürlü arama" yapılmayacağı söylense de, madenin kurulduğu bölgeye gidenler, büyük bir doğa katliamının yaşandığını söylüyor.

Sart da altına kurban olmasın!
Manisa'da Sart'tan Turgutlu'ya kadar olan dağlık bölgede, Bergama benzeri bir doğa katliamı yaşanacağı belirtiliyor. Pomza Export ve Güney Afrikalı Multotec firması altın aramak için Sart Kaletepe meviinde şantiye kurdu. Bu iki firmanın çıkaracağı altının altının analizlerinin yapılaması için Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'ne gelişmiş bir pilot tesis kurulacak.
İşletme ruhsatı alındı
Salihli Demokrasi Platformu tarafından Belediye Binası'nda yapılan toplantıda Belediye Başkanı Zafer Keskiner tarafından aktarılan bilgilere göre, Pomza Export, Etibank'ın ihalesini kazanmış ve Enerji Bakanlığı'ndan işletme ruhsatı almış bir firma.
Belediye devre dışı bırakılıyor
Altın aranacak olan Çaltılı ve civarındaki alanları, Manisa Valiliği tarafından Salihli mücavir alanı dışına çıkarılarak Salihli Belediyesi altın aranacak bölgede devre dışı bırakıldı.
Yerel gazetelerin temsilcileriyle birlikte Sart Kaletepe'ye giderek incelemelerde bulunan EMEP Salihli İlçe Başkanı Turgut Güler, "Henüz şantiye aşamasında bile yapılan doğa katliamanı gördüğümüzde ağlamamak için kendimizi zor tuttuk. Kendisiyle görüştüğümüz İşletme Müdürü jeolog Mustafa Şişman, 'Bölgemiz altın yönünden çok zengin, altını çıkarırken siyanür kullanmayacağız' denmesine karşın çektiğimiz sayısız fotoğraf doğa katliamını ve ekolojik dengeyi nasıl hoyratça katlettiklerini belgeler nitelikte" diyor.
Güler, bilimsel, hukuksal ve kitleleri harekete geçirme temelindeki yeni bir "Bergama çete örgütü" kurmanın zamanı olduğunu kaydediyor.
ÖNCEKİ HABER

Bayer işçisi hakkını arıyor

SONRAKİ HABER

Vietnam protestoları gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...