21 Ocak 2001 22:00

Meclis IMF direktiflerini yasalaştırıyor

Meclis, IMF'nin 10 milyar dolarlık kredi karşılığında istediği özelleştirme yasalarını çıkarmak için bu hafta 'fazla mesai' yapacak.

Paylaş
Meclis IMF direktiflerini yasalaştırıyor
TBMM, yeni yılın en yoğun çalışma dönemini bu hafta geçirecek. Meclis hafta sonu da çalışarak IMF'nin çıkarılmasını istediği özelleştirmeye hazırlık amaçlı yasaları çıkaracak. Meclis'in bu çerçevede komisyonlarda görüşülen enerji piyasasının yeniden yapılandırılması ve rekabete açılmasını amaçlayan elektrik piyasası yasa tasarısı, TEAŞ'ın bölünmesini öngören KHK ile temel yasa niteliğindeki avukatlık yasa tasarısını gündemine alması ve yasalaştırması bekleniyor.
Gensoru salı günü görüşülecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler, 23 Ocak Salı günü, Anayasa Değişikliği Teklifi'nin ilk tur görüşmeleri de 24 Ocak Çarşamba günü yapılacak. İktidar partileri, genel kurulun hafta sonu da çalışmasını isteyecek.
DYP Grubu tarafından, "Beyaz Enerji Operasyonu" çerçevesinde gündeme gelen iddialarla ilgili olarak verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı salı günü yapılacak görüşmelerden sonra belli olacak. Gensoru önergesinin gündeme alınmasının kabul edilmesi durumunda gensorunun görüşmesi en erken 48 saat, en geç de 7 gün sonra yapılacak.
İktidar partileri, TBMM Başkanlığı'na başvurarak danışma kurulunun yarın toplanmasını istediler. DSP, MHP ve ANAP Grup Başkanvekilleri, Anayasa Değişikliği Teklifi, bazı yasaların gündemin ön sıralarına çekilmesi ve uzun çalışma yapılması önerilerini danışma kuruluna sunacak.
Danışma kurulunda uzlaşma sağlanamazsa bu öneriler TBMM Genel Kurulu'na getirilecek. Danışma kurulunun yarın toplanması bekleniyor.
Anayasa değişikliği
Uzun süren uzlaşma arayışlarından sonra Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen ve Anayasa'nın 69 ve 101. maddeleri ile geçici 15. maddenin üçüncü fıkrasında değişiklik öngören teklifin ilk tur görüşmelerinin de 24 Ocak Çarşamba günü yapılması bekleniyor. 30 Ocak Salı günü ikinci tur görüşmelerinin yapılması planlanan teklifin kabulü için her iki turda da 330 oy aranacak. İkinci tur görüşmelerde sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri görüşülecek. Birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci turda önerge verilemeyecek. Genel kurulda yapılan oylamada 330-367 arasında bir oyla kabul edilen ve cumhurbaşkanınca veto edilmeyen teklifler doğrudan referanduma sunulacak. Cumhurbaşkanı, veto ettiği teklifin 367 oy ile aynen kabul edilmesi durumunda da referandum isteyebilecek.
TBMM içtüzük değişikliği teklifinin de 25 Ocak Perşembe günü ele alınacağı bildirildi. Teklif uyarınca, genel kurulda tasarı ve tekliflerin tümü üzerinde görüşme yapılacak, maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak. Ancak madde metinleri tutanakta yer alacak.
Hafta sonu çalışma
İktidar partileri genel kurulun cuma, cumartesi ve pazar günleri de yasama çalışması yapması isteminde bulunacak. Bu hafta üzerindeki komisyon çalışmalarının tamamlanması planlanan ve enerji piyasasının yeniden yapılandırılması ve rekabete açılmasını amaçlayan elektrik piyasası yasa tasarısı, TEAŞ'ın bölünmesini öngören KHK ile temel yasa niteliğindeki avukatlık yasa tasarısının gündeme alınması ve genel kurulun bu metinler üzerindeki çalışmalar sonuçlanıncaya kadar fazla mesai yapması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Acıyı aşkla, hüznü ironiyle maskeleyen

SONRAKİ HABER

Bayer işçisi hakkını arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...