21 Ocak 2001 22:00

Karne parası yasal değil

Yasal dayanağı olmadığı halde katkı payı ödemeye zorlanan öğrencilerden şimdi de 1-10 milyon lira arasında değişen karne parası toplanıyor.

Paylaş
Karne parası yasal değil
İlk ve ortaöğretim okullarındaki öğrencileri karne heyecanı sardı. İlk ve ortaöğretim okullarındaki 13 milyon öğrenci ile 500 bin öğretmen, bugün, 2000-2001 eğitim-öğretim yılının ilk döneminin son haftasına girecek. Öğrenciler, 26 Ocak Cuma günü karne alacaklar. Yarıyıl tatili hafta sonları da dahil 16 gün sürecek. Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 12 Şubat Pazartesi günü başlayacak. İkinci dönemin son ders zili 15 Haziran 2001 Cuma günü çalacak.
Yarıyıl tatili için son haftaya girilirken, karne parası tartışmaları da alevlendi. Öğrencinin mevcut eğitim sistemindeki başarı durumunu gösteren belge niteliğindeki karne, eğitimi ticarileştirmenin bir aracı haline getirilmek isteniyor. "Katkı Payı" adı altında öğrencilerden toplanan paralar, mahkeme kararıyla iptal edilmiş ve okullarda para toplanamayacağı adli ve idari makamlar tarafından açıklanmış olmasına rağmen, yaşanan gerçekler bu olguların dışında kalıyor.
Karne parası toplanıyor
Okulların tamamında, kayıt zamanı alınan paranın yanı sıra "bağış" adı altında "katkı payı uygulaması" devam ettiriliyor. Parayı getirmeyen öğrenciler çeşitli yaptırımlara maruz bırakılarak, sistemin işlemesi sağlanıyor. Bugünlerde ise öğrencilerden, maliyeti 50 bin lirayı geçmeyen karneler için 1-10 milyon lira arasında para talep ediliyor. Parayı vermek istemeyen öğrenciler, karnelerini alamamakla tehdit ediliyorlar.
İzmir Tüm Öğrenci Velileri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZ-ÖVDER), öğrenci velilerine karne satmanın suç olduğu uyarısında bulunurken, velileri de, karne parası vererek, bu suça ortak olmamaya çağrıyor. İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin "Katkı Payı Genelgesi"ni iptal ettiğine, Anayasa ve ilgili yasalarca bu uygulamaların yasadışı olarak nitelendirildiğine dikkat çeken İZ-ÖVDER yönetimi, şu noktalara dikkat çekiyor:
"Devletin eğitim hizmeti üretebilmesi için her yıl bütçe yasaları ile belirlenen vergileri ödemekte olan öğrenci velileri, eğitim hizmetinin bedelini yeniden ödemek zorunda bırakılmaktadır. Üstelik, para ödemezse çocuğunun karne veya diplomasını alamayacağı, sınıfta kalabileceği vb. tehdit ve baskılarda cabasıdır. Gelinen bu noktada yöneticilerin bu yasa ve hukuk tanımaz tutumları, son yıllarda ülke genelinde yaşanan IMF ve Dünya Bankası direktifleri doğrultusunda, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da hedeflenen 'özelleştirme' politikalarını ne pahasına olursa olsun gerçekleştirmeye çalışan anlayışın ürünüdür. Ödediğimiz vergilerin karşılığını almak ve eğitime ayrılması gereken kaynakların bu alanda kullanılmasını sağlamak için 'Paralı eğitime hayır' demek zorundayız."
ÖNCEKİ HABER

Emeklilik değil işten atma

SONRAKİ HABER

Birtan işkence sonucu öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...