20 Ocak 2001 22:00

Tek istediğimiz başımızı sokacak bir yer

"Mardin'de yaşama şansımız olmadığı için buraya geldik, şimdi burada da 'gidin' diyorlar.Bu vatanda biz nerede yaşayacağız" diye soruyor Beykozlu Nejat Tekin. Evlerini 15 gün içinde boşaltmaları istenmiş. Onun tek istediği ise, başını sokacak bir yer...

Tek istediğimiz başımızı sokacak bir yer
Bektaş Durmaz
Beykoz Rüzgarlıbahçe Mahallesi'nde geçtiğimiz hafta yapılan yıkımın tozu dumanı kalkmadan, aynı mahallede 17 evin bulunduğu bir sokakta 15 eve daha yıkım kararı ulaştı. 15 ev sahibini biraraya toplayan zabıta, 15 gün içinde evlerin boşaltılmasını istedi.
Ev sahiplerinden Nejat Tekin, 10 yıl önce Mardin'den İstanbul'a gelmiş. Tekin, Mardin'den İstanbul'a geliş nedenlerini şöyle anlatıyor: "Mardin'de ne bir okulumuz, ne bir doktorumuz vardı. Tarım ve hayvancılığı da bitirdiler. Bize kendi doğup büyüdüğümüz topraklarda yaşama şansı bırakmadılar".
Şu an evinin olduğu yerde iki yıl çadır kurup yaşadıklarını anlatan Tekin, 6 çocuğundan dördünü okula verdiğini belirtiyor ve ekliyor: "Eğer evimi yıkarlarsa çocuklarım okula gidemeyecek. Çünkü benim başka bir yerde kira vermeyi bırakın, nakliye param yok".
Karda kışta çadırda...
Sadece başını sokacak bir yer aradığını vurgulayan Tekin, "Ben ormanı falan katletmedim. Eğer katletseydim, üç yıl önce elimdeki avucumdaki ile 50 milyona meyve fidanı alıp dikmezdim. Bu yüzden evimi yıksalar da burayı terk etmeyeceğim. Karda kışta çadır kurup oturacağım. Mardin'de yaşama şansımız olmadığı için buraya geldik, şimdi buradan da gidin, diyorlar. Bu vatanda biz nerede yaşayacağız" diye soruyor.
Aynı sokakta oturan İlhan Tekin'i, kardeşi gibi İstanbul'a iten de aynı sorunlar olmuş. "Bu devlete askerlik yaptım, hizmet ettim, ama aynı devlet anayasal bir hakkım olan barınma hakkımı elimden alıyor. Bu ne biçim adalet anlamıyorum" diyor.
2'sine tapu, 15'ine yıkım
Evine yıkım tebligatı gelen 67 yaşındaki Giresunlu Temel Kör, 14 yıldır Rüzgarlıbahçe'de oturuyor. Geçimini ölen karısının emekli maaşı ile sürdüren Temel Kör, sokakta iki evin tapusu olduğuna dikkat çekiyor.
"Niye ikisine tapu verdiniz de, 15'ini yıkıyorsunuz?" diye soran Kör, evlerin 50 metre ötesindeki Raks şirketine ait inşaatın da tapulu olduğunu anlatıyor. "Eğer cesaretleri varsa, gitsinler onu yıksınlar" diyen Kör, bölgenin park sahası olacağının söylendiğini, ama inanmadıklarını söylüyor. Çünkü daha önce "yol geçecek" diye kaldırılan top sahasının yerinde şimdi Acarlar Plaza binası yükseliyor.
Buraları peşkeş çekecekler
Temel Kör, "Buraları da peşkeş çekecekler. Yoksa dertleri park yapmak, yol yapmak falan değil. Beykoz'daki temel düşünceleri halkı buralardan kovup, zenginleri yerleştirmek" diyor.
Yıkımların devam edeceğinin ortada olduğunu kaydeden Temel Kör, daha önce 13 evin yıkıldığını, şimdi ise 15 evin yıkılmasının gündemde olduğunu söylüyor.
Temel Kör, sözlerini, "Bu 15 evi de yıkarlarsa sıra 6. sokaktaki 59 eve gelecek. Bu yıkımları önlemenin tek yolu mahalle komitesinin çalışmasına güç vermekten geçiyor" diye tamamlıyor.
ÖNCEKİ HABER

Çukobirlik'te gasp hazırlığı

SONRAKİ HABER

İkinci Bush 'taç giydi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa