20 Ocak 2001 22:00

Çukobirlik'te gasp hazırlığı

Çukobirlik'te işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları gasp edilmek isteniyor. Çukobirlik yönetimi, mevcut toplusözleşmede yer alan ihbar ve kıdem tazminatı tutarlarının düşürülmesini dayatıyor.

Paylaş
Çukobirlik'te gasp hazırlığı
Halil İmrek
Toplusözleşme görüşmelerinin sürdüğü Çukobirlik'te çalışan işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları kuşa çevrilmek isteniyor. Çukobirlik yönetimi toplusözleşme görüşmelerinde bu yöndeki dayatmacı tutumunu sürdürürken, işçiler bunun kazanılmış haklarının gasp edilmesi anlamına geleceğini belirttiler.
Çukobirlik (Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği) Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderdiği yazıyla toplusözleşmeyi hükümetin belirlediği yüzde 30 ücret zamı ile bitireceğini belirtmişti. Ancak Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'yle ilgili yeni yasada "birliklere yardım yapılmayacağı"nın belirtilmesi üzerine Çukobirlik yönetimi, boya-basma ve iplik-dokuma bölümlerinde çalışan tüm işçileri yasal haklarını ödeyerek işten çıkaracağını bildirmişti. Çukobirlik'ten bakanlığa gönderilen daha sonraki yazılarda ise atılan bu işçilerin yerine asgari ücretli ve sendikasız işçiler alınacağı, Dünya Bankası'nın isteğinin de bu yönde olduğu kaydedilmişti. Bu yazılarda ayrıca birliğe ait fabrikaların yüzde 51'nin satılması da öngörülmüştü.
Tazminatlar kuşa çevrilecek
Çukobirlik'te kıyım ve peşkeş yönündeki hazırlıklar toplusözleşme sürecinde de devam ediyor. İşçilerin kazanılmış haklarını budama amacında olan Çukobirlik yönetimi, DİSK/Tekstil tarafından sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde uzlaşmaz ve dayatmacı bir tutum takındı.
Genel Müdürlük, "İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için 75 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir" maddesinin değiştirilmesini, bu tutarın 30 işgününe indirilmesini istiyor. Ayrıca, 3 yıldan fazla çalışan işçilere ödenen 133 günlük ihbar tazminatı da 56 işgününe çekilmek isteniyor.
İmzalanırsa birikimler yok olur
Böylece eski sözleşmeye göre şu ana kadar Çukobirlik'te çalışan bir işçi 5-6 milyar lira arası tazminat alacakken, patronun dayattığı toplusözleşme imzalanırsa işçilerin tazminatı 2-3 milyar liraya düşecek. İplik-dokuma ve boya-basma bölümlerinde çalışan ve ortalama 200 milyon lira ücret alan Çukobirlik işçileri, tek kazanımlarının ihbar ve kıdem tazminatı olduğunu belirterek, bu haklarının gasp edilmesi halinde tüm birikimlerinin bir çırpıda yok olacağına dikkat çekiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet Ersümer'i koruyor

SONRAKİ HABER

Tek istediğimiz başımızı sokacak bir yer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...