20 Ocak 2001 22:00

Operasyona tepkiler ve

   ölüm oruçları sürüyor

Paylaş
Operasyona tepkiler ve
    ölüm oruçları sürüyor
Cezaevlerindeki ölüm oruçları 94. gününe girerken ölüm orucundaki tutuklular üzerindeki baskıların devam ettiği, tutukluların tedavisinin halen yapılmadığı öğrenildi. İstanbul ÖDP İl Binası önünde toplanan bir grup kadın, cezaevleri konusunda endişeli olduklarını, cezaevlerinin sivil denetime açılması yönünde verilen sözlerin tutulması gerektiğini belirtti.
İzmir Hücre Karşıtı Platform ise Konak Meydanı'nda oturma eylemi yaptı.
8 Mart Kadın Grubu, Feminist Kadın Çevresi, İHD'li Kadınlar, İstanbul Kadın İnisiyatif, Jiyan Kürt Kadın Kültür Evi, Jujin Kürt Kadın Dergisi, ÖDP'li Kadınlar, Pazartesi Dergisi, Üniversiteli Feminist Grup adlı kadın örgütleri dün ÖDP İstanbul İl Binası önünde toplanarak,"Endişeliyiz" yazılı balonları uçurdular.
Cezaevlerine yönelik operasyonlar sonrası yaşananlar ve cezaevlerindeki kadınlar için endişelendiklerini belirten kadınlar "Taleplerimizi iletmemiz zor kullanılarak engellendiği için istemlerimizi balonlarla gönderiyoruz" dediler. Yakalarında "Endişeliyiz" rozetleri taşıyan kadınlar basına dağıtıkları metinde "Askerler tarafından çıkarılan yangında tanınmaz hale gelen kadınlara copla tecavüze, dayağa, aşağılanmaya maruz kalan kadınlara karşı sesiz kalmamız isteniyor. Oysa onların seslerini duymaya ve onlara sesimizi duyurmaya ihtiyacımız var" denildi. Cezaevlerindeki kadınların yaşamından ve sağlık durumundan endişe duyduklarını ifade eden grup, cezaevlerinin sivil denetime açılacağı yolundaki sözlerin yerine getirilmesini istedi. Öte yandan Galatasaray Lisesi önüne gelen iki tutuklu yakını, "Tutuklular da insandır" diyerek tepkisini dile getirdi.
Konak Meydanı'nda oturma eylemi
İzmir Hücre Karşıtı Platformu cezavlerinde yaşanan sorunlarla ilgili basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Konak Sümerbank önünde saat 13.30'da yapılan eyleme "Hücre tipi yaşama ve cezaevine hayır" pankartı ile katılan eylemciler, ellerinde "Zorla besleme işkencedir", "Devlet hayat kurtardı! Şimdilik 30 ölü" gibi dövizler taşıdılar. Cezaevlerinde yaşamını yitiren siyasi tutuklular için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından platform adına hazırlanan metni okuyan Dr. Alp Ayan, operasyonlardan sonra topluma gözdağı vermek için siyasi partilere, sendikalara, kitle örgütlerine ve basına karşı uygulanan baskının şiddetlendiğinin altını çizdi.
Ölüm oruçları 94. gününde
Cezaevlerindeki ölüm oruçları 94. gününe girdi. Cezaevlerindeki çocuklarına destek verdiklerini söyleyen ailelerin İstanbul'da başlattığı ölüm orucu 69, İzmir'deki ölüm orucu 53. gününe girdi. Tutuklu yakını Mehmet Ali Korkmaz ise 85 gündür ölüm orucunda. Tutuklu aileleri yaptıkları yazılı açıklamada, F tipi cezaevlerinde tutukluların isteklerinin karşılanmadığını, keyfi uygulama ve işkencenin sürdüğünü belirtti. Aileler, Kandıra F Tipi Cezaevi'nde bulunan Serkan Aydoğan'ın sarılık olduğunu, Taylan Pektaş'ın ise mide kanaması geçirdiğini aktardı. Edirne Cezaevi kapısına, tutukluların elektrik, su masraflarının ailelerden alınacağının yazılı olduğunu hatırlatan tutuklu yakınları, tutuklu Ahmet Özdemir ve Hasan Pınar'ın durumunun daha da kötüye gittiğini aktardı. Demokratik Mücadele Platformu (DMP)'nun yaptığı açıklamada ise, operasyon sırasında yaralanan, vücutlarında kırıklar bulunan tutukluların tedavilerinin halen yapılmadığı ifade edildi. Açıklamada, Kütahya Cezaevi'nde bulunan Enver Parlak ve Kenan Arslan isimli tutukluların durumlarının ciddiyetini koruduğu Özlem Civelek'in vücudunda 3 şarapnel parçası bulunduğunu Gülseren Öztürk'ün gözlerinin görmediğini, kulaklarının duymadığını anlatıldı. Gebze Cezaevi'nde bulunan Asiye Güsel Zeybek'in belinde disk kayması ve bacağında kırık olduğunu belirten DMP, Sincan F Tipi Cezaevi'ndeki Hacı Demir, Hüseyin Tiryaki, Özgür Orak, Şemsettin Kalkan, Memhet Kan, Zeki Demir, Tuncay Berber, Bülent Yıldırım ve İbrahim Bozbay'ın da tedavilerinin yapılmadığı aktarıldı. Kandıra F Tipi Cezaevi'nde bulunan Serdar Selman, Mehmet Zincir, Veysel Bulut, Veli Güneş ve Fevzi Tekin'in, Kartal F Tipi'ndeki Zeynep Arıkan, Muhabbet Kurt, Gülay Boran; Edirne F tipi Cezaevi'nde ise Mızrap Ateş, Sinan Yanar, Mehmet Doğan, Düzgün Demirpençe ve Serdar Turan'ın durumlarının iyi olmadığı kaydedildi.
Harman'a yoğun baskı
Nevşehir E Tipi Cezaevi'nde bulunan ve 19 Aralık tarihinde yapılan operasyonun ardından başlattığı açlık grevini iki haftadır ölüm orucuna dönüştüren Fatma Harman, üzerindeki baskıların yoğunlaştığı bildirildi. Tansiyon düşüklüğü, ayakta güçlükle durma, böbreklerde hasar, uyku bölünmesi, mide kanaması gibi sağlık sorunları yaşayan Harman, Nevşehir E Tipi Cezaevi'nde ölüm orucundaki tek kişi. Harman'ın zorla sayıma çıkarılma, tehdit edilme, başındaki ölüm orucu bandından dolayı, ziyaretçilerle görüştürülmeme gibi baskıların yanında yoğun şiddete de maruz kaldığı, şiddetin erkek gardiyanlar tarafından merdivenlerden atılmaya kadar vardırıldığı belirtilirken kamuoyunun konu hakkında duyarlı olmasını talep ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta 'insanca yaşam' mitingi

SONRAKİ HABER

'Amaç siyanür stoklarını tüketmek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa