20 Ocak 2001 22:00

Siyanüre 'af' çıkıyor

Yabancılar için hazırlanan yasa tasarısında, faaliyeti durdurulmuş yatırımların da endüstri bölgeleri ile yatırımlarına devam edebileceğinin belirtilmesi tepki topladı.

Paylaş
Siyanüre 'af' çıkıyor
Hükümetin yabancı sermayeyi teşvik için hazırladığı endüstri bölgeleri hakkında kanun tasarısının Eurogold'a "af" getireceğini belirten Bergama köylülerinin avukatı Senih Özay, "Başbakan Bülent Ecevit yabancı sermaye şirketi temsilcilerinden 15 tanesi ile Davos'ta bir odada konuştu ve bu yasayı hazırladı" dedi.
Hükümetin yabancı sermaye için hazırladığı 10 maddelik yasa tasarısı tepki topluyor. Yabancı şirketlerin istedikleri yerde, hiçbir yasal kısıtlamaya tabi olmadan yatırım yapmasını öngören tasarının "geçici maddeler" bölümünde yer alan düzenlemede, halen yarım kalmış ya da faaliyeti durdurulmuş yatırımların da endüstri bölgeleri işlemiyle affedileceği ve yatırımlarına devam edebilecekleri belirtiliyor. Bunun için de yine geçici maddelerinde sabit yatırım tutarının "5 milyon ABD Doları'ndan az olmaması" koşulu getiriliyor.
Altıncılara teslim olundu
Uzmanlar bu maddenin Türkiye'de Bergama'daki Eurogold, ya da İznik Gölü kıyısındaki Cargill tesisleri gibi, yüksek yargının toplum ve çevre çıkarları açısından izinlerini iptal ettiği yatırımların da "kurtarılmaları"nı hedeflediğine dikkati çekiyorlar.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Bergama köylülerinin avukatı Senih Özay, bu tasarı ile Başbakan Bülent Ecevit'in Davos Zirvesi'nde altıncı firmalara verdiği sözü tutmuş olacağını vurguladı. Özay, "Türkiye'de yüksek mahkeme kararlarına rağmen arkadan dolanma operasyonu kanuna taşınmak istenmektedir" dedi.
Anayasa'ya aykırı
Özay, Anayasa'nın 17. ve 56. maddelerine aykırı olduğundan siyanür liçi yöntemi ile altın madeni işletilmesine izin verilmesi işleminin yüksek mahkemece iptal edildiğini hatırlatarak, "Bergama Altın Madeni ve buna benzer mahkeme kararları ve kamu yararı gözetilerek durdurulmuş diğer yatırımlar başvuru üzerine 15 günlük süre içinde yanıt verilerek ya da yanıtsız bırakılarak, kesinleşmiş mahkeme kararlarına ve oluşan kamuoyu tepkisine karşın işletmeye açılabilecektir" diyerek ülkede 10 yıldır süren köylü hareketinin ve destekleyen halk hareketinin boğulmak istendiğine dikkati çekti. Özay şunları şöyledi:
"Anayasa'nın hukuk devleti ilkesini düzenleyen 2. maddesi, idarenin eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olduğunu düzenleyen 125. maddesi, yaşam hakkını düzenleyen 17. maddesi, çevrenin korunması ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını düzenleyen 56. maddesi ve yargı kararlarına koşulsuz, kayıtsız uymak gerektiğini düzenleyen 138. maddesi yok sayılmaktadır. Bu gelişmeler karşısında; çevre ve kültürel değerlerin korunmasından, hukuk devleti, sağlıklı çevrede yaşama hakkı, gelecek kuşaklara sağlıklı ve dengeli çevre bırakma yanlısı olan herkesi tepki göstermeye, kazanılmış yasal haklara ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Romanya'dan ders alın!

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta 'insanca yaşam' mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...