20 Ocak 2001 22:00

Romanya'dan ders alın!

Ecevit hükümeti, yeni kanun tasarısıyla siyanürcü şirket Eurogold'un faaliyetlerine yeşil ışık yakacak. Romanya'da ise, siyanürcü Metadet şirketi, büyük bir felakete yol açtı.

Paylaş
Romanya'dan ders alın!
Türkiye'de hükümet, siyanürcü tekel Eurogold'un Bergama topraklarına zehir saçmasına yeşil ışık yakmaya hazırlanırken, Romanya halkı siyanür belasının acısını çekiyor.
Romanya'nın kuzeydoğusunda siyanürle maden çıkaran Metadet adlı şirkete ait tesislerdeki sızıntı, yeni bir felakete yol açtı. Siret Nehri'ne siyanür sızmasının ardından nehirdeki binlerce balık öldü. Siyanürlü balıklardan yiyen 30 kişi ise, zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.
Siyanür oranı 128 kat arttı
Başkent Bükreş'in kuzeydoğusundaki Lespezi şehri yakınlarındaki nehre kaç ton siyanür sızdığı henüz bilinmiyor. Ancak çevre yetkililerinin Siret Nehri ve kollarından birinde yapılan ölçümler, felaketin boyutları hakkında bir fikir veriyor. Ölçümlere göre sudaki siyanür oranı, normal düzeylerden tam 128 kat fazla.
Balıklar piyasada
Çevre sakinlerinin, uyarılara karşın, önemli bir geçim kaynağı olan balıkları yediği veya sattığı, zehirlenen kişilerin ise gastrit ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yakalanabileceği belirtildi.
Lespezi yakınlarındaki Pascani şehrindeki doktorlar, otuz kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladılar. Hastaların çoğunun, mide bulantısı ve gastrit gibi sorunlardan şikâyet ettiği öğrenildi. Zehirlenmeyle ilgili olarak cuma günü bir açıklama yapan Dr. Dan Cotea, "İnsanlar başlangıçta uyarıları dikkate almadı, çünkü zehirlenme belirtileri hemen değil yavaş yavaş ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Siyanürcü şirketin faaliyetlerine "Sermayeyi kaçırmamak" adına göz yumarak felakete suç ortağı olan hükümet ise, panik içinde. Yetkililerin, halkın elindeki balıkları toplamaya başladığı belirtiliyor. Cuma günü itibarıyla 150 kilodan fazla balığa el konuldu. Ancak hâlâ bir ton balık piyasada. Hükümet ayrıca, siyanür düzeyini azaltmak için Siret'e su pompalıyor.
Ekonomiye büyük darbe
Siyanür felaketi, Siret Nehri civarındaki yerleşim birimlerinin ekonomisine de büyük darbe vurdu. Ülkenin en yoksul bölgelerinden biri olan Lespezi ve civarında balıkçılık, önemli bir geçim kaynağı. Bu bölgede işsizlik, yüzde 20 oranında.
Şirkete 800 dolar ceza
IMF güdümlü Romen hükümetinin onayıyla faaliyete geçen Metadet şirketi, siyanür sızıntısı nedeniyle komik bir cezaya çarptırıldı. Şirket yönetimi, "ihmal" suçlamasıyla devlete tam 800 dolar (yaklaşık 530 milyon lira) para cezası ödeyecek.
Romanya'da geçtiğimiz yıl da bir siyanür sızıntısı yaşanmıştı. Ülkenin kuzeybatısındaki Baia Mare'de gerçekleşen sızıntı sonucu, bir altın madeninin rezervuarından Romanya, Macaristan ve Yugoslavya topraklarındaki nehir sistemlerine 130 bin metreküp siyanürlü su akmıştı. Bu olay, Avrupa'da son on yılın en büyük nehir kirlenmesi olarak niteleniyordu.
Tasarı geri alınmalı
Romanya halkı, ikinci kez siyanür felaketiyle karşı karşıya kalırken, Türkiye'de Ecevit hükümeti, Eurogold adlı siyanürcü şirketin faaliyete geçmesi için yeşil ışık yakmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulması beklenen Endüstri Bölgeleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın "geçici maddeleri" ile, Bergama halkının mücadelesi ve Danıştay kararıyla faaliyetlerine son vermek zorunda kalan Eurogold'a "af" çıkacak.
ÖNCEKİ HABER

Hoşgörü ve kardeşlik için geldiler, kovuldular!

SONRAKİ HABER

Siyanüre 'af' çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...