19 Ocak 2001 22:00

Hoşgörü ve kardeşlik için geldiler, kovuldular!

Halklar arası hoşgörü ve kültürel tanışma amacıyla uluslararası bir kültür gezisi organizasyonu için Türkiye'ye gelen Faslı gençler, havaalanından kovuldu. Gezi, geçen yıl Türkiyeli gençlerin de katılımıyla Fas'ta yapılmıştı.

Paylaş
Hoşgörü ve kardeşlik için geldiler, kovuldular!
Nesin Vakfı'nın girişimiyle uluslararası bir gençlik gezisinin düzenlenmesi için Türkiye'ye gelen iki Faslı genç, Atatürk Havaalanı'ndan gerisin geriye yollandı. Üstelik, havaalanı polisi Faslı gençleri iki saat yerde oturttu ve valizlerine de el koydu.
Gençlerin tüm ısrarlarına rağmen, konuşma ve açıklama yapma zahmetine dahi girmeyen polis, hiçbir gerekçe göstermeden iki genci zorla Tunus uçağına bindirdi ve diğer Fas ve Tunuslularla birlikte Türkiye'den uzaklaştırdı.
Nesin Vakfı Başkanı Ali Nesin, yaptığı açıklamada, benzer bir organizasyon ile geçen yıl Nesin Vakfı'ndan bir grup gencin Fas'a gittiğini belirterek, "Avrupa Göçmen Gençler Değişimi Derneği düzenlemişti geziyi. Geziye Fas, Ispanya, Almanya ve Türkiye'den gençler katılmışlardı. Amaç, birbirine her zaman hoşgörüyle yaklaşmayan halkların gençlerini bir araya getirerek, birbirlerinin kültürlerini anlamalarını sağlamak, kültürler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları gençlere göstermek" diye konuştu.
Geçen yıl Fas'taydı
Nesin, vakıf gençlerinin bu geziden çok memnun kaldıklarını, çok şey öğrendiklerini de sözlerine ekledi ve bu yıl da 50 gencin katılımıyla bir kültür gezisi düzenleneceğini belirtti. Bu gezinin organizasyonunda görev alacak iki Faslı, üç İspanyol ve iki Alman gencin, 12 Ocak'ta Türkiye'ye gelmesinin planlandığını söyleyen Nesin, şöyle devam etti: "Alman ve Ispanyol dostlarımız geldi. Faslı dostlarımız Türkiye'ye kabul edilmedi. Atatürk Havalimanindaki polisler tarafindan gerisin geriye yollandılar. Herhangi bir açıklama yapılmaksızın... İki saat boyunca yerde oturtturularak... Valizleri kendilerine verilmeden... Türk polisinin bu ırkçı davranışını protesto ediyorum".
'Kızgın, kırgın ve üzgünüm'
Aziz Nyazi ve Said Nyazi adlı Faslı gençler, binbir güçlükle Fas'a döndükten sonra organizasyon için gelen diğer gençlere ve Nesin Vakfı'na bir mektup gönderdiler.
Aziz Nyazi, mektubunda, "Başımıza gelenler inanılmaz, Türk polisinin bize davranışı imgelem gücünü aşar" diyerek, pasaport kontrolü sırasında, kendileriyle birlikte 6 Faslının ve 2 Tunuslunun ayrı yere alındığını anlattı.
Aziz Nyazi, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Kimliğimi gösterip neden burada bulunduğumuzu anlatmak istedim, ama firsat vermediler, İngilizce konuşmak istemediler. Tam iki saat yerde oturtulduk. Pasaportlarımızı ve biletlerimizi geri getirdikten sonra, bizi geldiğimiz uçağa bindirdiler. Binerken bir açıklama istedim, ama boşuna... O kadar üsteledim ki, taş bile yanıt verirdi. Valizlerimi almak istedim ama onu da kabul etmediler. Pasaportlarımızı Tunus uçağının sorumlusuna verip 'Bu kişiler Tunus'a geri dönmeli' dediler. Anladığım kadarıyla bizi herhangi bir neden olmaksızın ülkeye kabul etmek istemediler. Tunus'a indiğimizde valizlerimizi bulamadık. Kaybolmuşlar. Kızgın, kırgın ve üzgünüm..."
ÖNCEKİ HABER

Hedef genel işbırakma

SONRAKİ HABER

Romanya'dan ders alın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...