19 Ocak 2001 22:00

Hedef genel işbırakma

KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, 6 sendika genel başkanıyla birlikte İzmir'de yaptığı açıklamada amaçlarını açıkladı.

Paylaş
Hedef genel işbırakma
1 Aralık işbırakma eylemiyle ilgili başlatılan 10 bin soruşturmanın durdurulması yapılacak eyleme katılmak üzere İzmir'e gelen KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, Enerji-Yapı Yol Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, Orkam-Sen Genel Başkanı Sezai Kaya, Tüm Banka-Sen Genel Başkanı Ali Rıza Camcı, Tüm Sosyal-Sen Genel Başkanı Şükrü Demirel ve Tarım Gıda-Sen Genel Başkanı Tekin Yıldız eylem öncesi saat 10.00'da EMO Lokali'nde basınla kahvaltılı sohbet toplantısı yaptı.
Söyleşiye KESK'e bağlı sendikaların İzmir şube başkanları da katıldı.
Mücadele ana sütü kadar ak
Toplantıda konuşan KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, kamu emekçilerinin yıllardır sendikal hak ve özgürlük mücadelesi yürüttüklerini vurgulayarak, son 5 yıldır KESK bünyesinde yürüyen mücadelenin Türkiye sınıf hareketinin önemli bir bileşeni haline geldiğini belirtti. Erdem, 2001 yılı bütçesinin teşhiri ve sefalet ücreti dayatmalarını lehlerine çevirmek için 1 Aralık'ta işbırakarak alanlara çıkan kamu emekçilerine hükümetin baskı ve soruşturmalarla yanıt verdiğini hatırlatarak, İzmir'in bu soruşturmaların en yoğun yaşandığı yer olduğunu belirtti. Kamu emekçilerinin bu eylemlerinin meşru, haklı ve yasal olduğunu söyleyen Erdem, "Yoksulluğa itilen, açlık sınırı altında yaşamak durumunda bırakılan kitlelerin, beslenme, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için mücadele etmeleri ana sütü kadar ak bir olaydır" dedi.
IMF kitleleri yoksullaştırıyor
IMF politikalarının kitlesel yoksullaşma, sosyal katmanlar arasındaki uçurumun derinleşmesi ve istihdamın azalması gibi birçok olumsuz gelişmeyi doğurduğunu kaydeden Erdem, bu politikalar sonucu işçinin, köylünün, kamu emekçisinin, esnafın ve tüm toplum katmanlarının ezildiğini söyledi. Hükümetin suskun toplum özlemi içinde olduğunu, kendilerinin de bu yönde uygulamaya geçirilen ve toplumun sesini kısmak amacına yönelik soruşturmalara yanıt vermek için İzmir'de eylem yapma kararı aldıklarını açıklayan Erdem, "2001 yılı tepki yılı olacaktır. Bu yıl 1 Aralık eylemini de aşan daha büyük eylemler hazırlayacağız. Hayat bize bunu dayatıyor" dedi. Bir soru üzerine, Türkiye'deki emek hareketinin iş-aş ve gelecek mücadelesi yanında, demokrasi, sosyal adalet ve hukukun yerleşmesi içinde mücadele ettiğini vurgulayan Erdem, "Tüm bunları gerçekleştirebilmek için daha hak alıcı eylemler gerekiyor. Bu eylemlerin en etkili biçimi genel işbırakmadır. Türkiye emek hareketi haklarını alabilmek için genel işbırakmayı önüne koymak zorundadır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

ÖDP'de kritik toplantı

SONRAKİ HABER

Hoşgörü ve kardeşlik için geldiler, kovuldular!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...