19 Ocak 2001 22:00

ÖDP'de kritik toplantı

ÖDP'nin bugün 'Parti içi gerginlikler' gündemiyle yapılacak olağanüstü Parti Meclisi toplantısında sert tartışmaların yaşanması bekleniyor.

Paylaş
ÖDP'de kritik toplantı
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Parti Meclisi (PM) bugün olağanüstü toplanacak. ÖDP içindeki gruplar, sert tartışmalar yaşanmasının beklendiği 1'inci olağanüstü PM toplantısı öncesinde, kulis faaliyetlerini yoğunlaştırırken, parti içinde dağıttıkları bültenlerde partinin çeşitli konulardaki tutumları hakkında birbirlerine sert eleştirilerde bulunuyor.
Parti Meclisi'nin, izleyicilere ve üyelere kapalı yapılacak toplantısı için gruplar arasında günler öncesinden kulis faaliyetleri başladı. Nerede yapılacağı dün akşam saatlerine kadar belirlenmeyen toplantıda Sosyalist Eylem Platformu (SEP) taraftarları hakkında 'parti hukukunu ihlal' gerekçesiyle açılan disiplin soruşturmasının önemli tartışmalara neden olacağı iddia ediliyor. Parti içindeki gruplardan Özgürlükçü Sosyalist Platform (ÖSP)'un partide SEP'le birlikte faaliyet yürütmek istemediği belirtiliyor. 100 kişilik PM'de 61 üyesi bulunan ve ağırlıkla Dev-Yol kökenlilerin oluşturduğu ÖSP'nin Kurtuluş kökenli kişilerin oluşturduğu SEP'i ihraç etmeye yanaşmayacağı, ancak aralarında yapılacak bir mutabakatla bir ayrılmanın söz konusu olabileceği kaydedilirken, PM'de 24 kişiyle temsil edilen SEP'in bu tarz bir ayrışmaya sıcak bakmayacağı ifade ediliyor. Parti çevrelerinde sorunun çözülmemesi halinde ÖDP'nin kendini feshetmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.
Parti içindeki grupların büyük çoğunluğu dün kendi içlerinde toplantı yaparken, parti içindeki tartışmalar ise son dönemde 'parti içi haberleşme' amacıyla çıkan bültenler ve parti bürolarına asılan duyuru metinleri aracılığıyla yürütülüyor. Grupların eleştirileri ağırlıklı olarak ÖDP'nin ölüm oruçları sürecindeki tavrı üzerinde yoğunlaşıyor. ÖDP Genel Merkezi bir yazıyla parti il ve ilçe örgütlerinin ölüm orucu ve F tipi cezaevleriyle ilgili eylemlere katılmasını yasaklamıştı.
'Olumsuzluklar vahim boyutta'
ÖDP'nin merkez yönetiminde sayısal olarak çoğunluğu elinde bulunduran ÖSP'nin, 8 Ocak günü parti üyelerine yönelik hazırladığı duyuruda, partide uzun zamandır devam eden olumsuz gelişmelerin son dönemde vahim boyuta ulaştığı belirtilerek, SEP grubu sert bir şekilde eleştiriliyor. SEP'lilerin parti hukukunu çiğnediğinin iddia edildiği duyuruda, SEP'lilerle ortak yürüyüş olanağının kalmadığı yönündeki vurgu dikkat çekiyor. Duyuruda "Partinin yetkili organlarının, SEP'in siyasal ve örgütsel tutumu sonucunda doğan bu tabloya seyirci kalmadığını açıkça gösteren bir kararlılıkla çözüm üretmesi gerekmektedir. Bunun hızla gerçekleşmemesi halinde ÖDP'nin örgütsel ve siyasi olarak uğrayacağı çürüme, solun geleceği bakımından da olumsuz sonuçlar doğuracaktır" deniliyor.
SEP: Parti derin bunalıma sokuldu
Partide ÖSP'den sonra sayısal olarak ikinci büyük güç olan Sosyalist Eylem Platformu (SEP) tarafından çıkarılan ve sadece parti içinde dağıtılan Sosyalist Eylem adlı bültende, ÖDP'nin başlangıçta sahip olduğu gücü iyi değerlendirmediği belirtilerek, partinin derin bir politik ve örgütsel bunalıma sokulduğu kaydediliyor. "Parti belirsizliğin, kendiliğindenciliğin, tekelciliğin, sekterizmin hüküm sürdüğü bir ortama sürüklendi" görüşlerine yer verilen bültende, ÖDP'nin örgütsel ve siyasal bir tasfiye sürecine sokulduğu ifade ediliyor.
Partinin yetkili merkez organlarının toplanmasının Başkanlık Kurulu tarafından engellendiğinin kaydedildiği bültende, "Sınıf mücadelesinde taraf olmayan, iktidar hedefini muğlaklaştıran, devletten ve sermayeden bağımsız politikalar yürütemeyen ve siyasal bir odak olarak düzen partilerinden daha geri konumlara düşen/düşürülen ÖDP'nin siyasal yönelim ve yönetim sorununa müdahale etmeli" deniliyor. Bültende ayrıca yaşanan sorunların partide egemen olan 'bürokratik merkeziyetçi tarz'dan kaynaklandığı belirtiliyor.
'ÖDP yarılmanın eşiğinde'
Sosyalist Politika grubunun parti içi bülteni olan partili, eleştirilerini hem ÖSP hem de SEP üzerinde yoğunlaştırırken, ÖDP'nin bir yarılmanın eşiğinde olduğu ifade ediliyor. PM üyesi İlhan Kamil Turan, bültende "ÖDP'de Mevcut Durum" başlıklı yazısında, ÖSP ve SEP gruplarını eleştirerek, "Bugün MYK'dan il ve ilçe yönetimlerine kadar tam bir kilitlenme, birlikte iş yapamama ve yapmama isteksizliği egemen olmuş, dolayısıyla ÖDP bir yarılmanın eşiğine gelmiştir. Avrupa'da ise sanıldığının aksine ÖDP esasen bitmiş durumdadır" görüşlerine yer veriyor. ÖSP ve SEP'in HADEP ve CHP ile ittifak arayışları içinde olduğunu kaydeden Turan, ÖDP'nin eskisi gibi olamayacağını belirtiyor.
Sosyalist Politika, Ekmek ve Gül, Kızılcık grupları ve bazı bağımsız partililer tarafından hazırlanan çağrı metninde ise "Partimizde uzunca bir süredir devam eden iç gerilimler, yeni ve son derece tehlikeli bir aşamaya varmış bulunuyor" denilerek, son dönemde yaşananların "Yolun sonuna mı gelindi?" sorusunu tüm ÖDP'lilerin birinci gündemi haline getirdiği kaydedildi. Krize neşter atma zamanının geldiğinin kaydedildiği metinde, sorunun çözülmesi için birtakım önerilerde bulunuldu.
ÖNCEKİ HABER

Roman ve tiyatroda sokak çocukları

SONRAKİ HABER

Hedef genel işbırakma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...