18 Ocak 2001 22:00

Fransa'yla Ermeni krizi

Fransa Meclisi'nde Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı'nın oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından hükümet, Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal'ı bir süre için Ankara'ya çağırdı.

Paylaş
Fransa'yla Ermeni krizi
Fransa Ulusal Meclisi'nde dün tartışılan Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi. Tasarıda, "Fransa, 1915'te Ermenilerin maruz kaldığı soykırımı tanır" ifadesi yer alıyor. Fransa hükümetinin meclis ile ilişkilerden sorumlu bakanı Jean Jacques Queyranne, tasarının bir yaptırım özelliği olmadığını söyledi. Ancak Ankara, yasanın kabul edilmesine hemen tepki gösterdi ve Paris Büyükelçisi'ni Türkiye'ye çağırdı. Fransa Parlamentosu'nun kararını şiddetle kınayan Türkiye hükümeti, Fransa hükümetini bu yasayı etkisiz hale getirmek amacıyla harekete geçmeye davet etti.
Fransız Ulusal Meclisi'ndeki Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısının görüşmelerine yaklaşık 50 milletvekili katılırken, dinleyici localarında çok sayıda Ermeni de görüşmeleri izledi. Görüşmelerde söz alan milletvekilleri tasarı aleyhine konuşmazken, tasarı oybirliğiyle kabul edildi.
Yasaya karşı, 15 gün içinde 60 milletvekilinin karşı çıkması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilecek. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürme hakkına sahip olmasına rağmen, böyle bir yola başvurma ihtimalinin bulunmadığı belirtiliyor.
2 yıl bekletilmişti
Tasarı ilk olarak 1998 yılında Meclis'te kabul edilmiş, yasallaşması için Senato'ya gönderilmişti. Senato'da hükümetin ve başkanlık divanının gündeme almayı reddetmesi üzerine, tasarı iki yıl bekletilmişti. Fransız senatörlerin bireysel girişimler mekanizmasını çalıştırarak yeniden gündeme getirilen tasarı, aynı ifadelerle Kasım ayında Senato'da kabul edilmişti. Fransız anayasasına göre, tasarı Senato'da hükümet ve başkanlık divanının girişimiyle gündeme alınmadığı için mecliste yeniden görüşülmek zorunda kaldı.
Tasarının yasalaşmasından sonra, "24 Nisan Ermeni Soykırımını Anma Komitesi" Başkanı Ara Krikorian, mecliste düzenlediği basın toplantısında, tasarının kabul edilmesinden dolayı milletvekillerine teşekkür etti.
Ankara'dan sert tepki
Fransa Ulusal Meclisi'nde Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı'nın kabul edilmesi konusunda hükümet bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Fransa hükümetini bu yasayı etkisiz hale getirmek maksadıyla harekete geçmeye bir kez daha davet ettiği belirtilerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin Fransa nezdindeki Büyükelçisi Sönmez Köksal'ın danışmalar için Ankara'ya çağrıldığı bildirildi.
"Milletimizin infialle karşıladığı bu yasa, Türkiye-Fransa ilişkilerine büyük ve kalıcı zarar verecek ve ilişkilerimizde ciddi bir krize yol açabilecektir. Bu gelişme, bölgemizdeki barış ve istikrar ortam ve arayışlarına da olumsuz etki yapacaktır. Bunların sorumluluğu Fransa'ya ait olacaktır" gibi sert ifadelerin yer aldığı hükümet açıklamasında, Fransa Parlamentosu'nun kararının şiddetle kınandığı kaydedildi.
Bu arada FP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Çelik, Türkiye ile Fransa arasında ciddi ekonomik bağların bulunduğuna işaret ederek, "Tüm Fransız mallarını gözden geçirelim. Fransız mallarına boykot uygulanmalıdır" dedi.
Oran: Ermenistan'la iyi ilişkiler kurmalıyız
Prof. Dr. Baskın Oran ise, Ermeni soykırım tasarılarını önlemek için tek çarenin Türkiye'nin Ermenistan ile iyi ilişkiler kurması olduğunu söyledi. Oran, AA'ya yaptığı açıklamada, soykırım tasarılarının arkasında olan güçleri; Ermeni diasporası, diasporanın bulunduğu ülkedeki politikacılar ve Ermenistan olarak sıraladı.
Tasarıları destekleyen Ermenistan'ın durumuna değinen Oran, Ermenistan'ın bu desteğinin sebebi olarak da, ülkenin başta ekonomik alanda olmak üzere büyük bir sıkıntı içinde olmasını gösterdi. Baskın Oran, Türkiye'nin Ermenistan'a ekonomik ambargoyu kaldırmasının yanı sıra sınır kapılarını açmak ve ülkenin enerji sorununa kredi açmak gibi yollarla çare bulmasının gerektiğini anlattı. Oran, Ermenilerin "askeri bakımdan Rusya'ya, iktisadi bakımdan İran'a bağımlı olmaktan kurtulmak için Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını" kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Sivil toplumcu Yeniçeri!

SONRAKİ HABER

'En geniş güçbirliği hızla oluşturulmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa