18 Ocak 2001 22:00

Sert eylemler olacak

Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Türkiye Kamu-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, 24 Temmuz ve 1 Aralık eylemlerinden gerekli dersin çıkarılmadığını söyledi.

Paylaş
Sert eylemler olacak
Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Türkiye Kamu-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, 24 Temmuz ve 1 Aralık eylemlerinden gerekli dersin çıkarılmadığını ifade ederek, "Hükümetin, çalışanları görmezden gelmeyi sürdürmesi halinde, 2000 yılında yapılanlardan daha büyük ve sert eylemler düşündüklerini" söyledi. Emek Platformu İstanbul Bileşenleri, Belediye-İş İstanbul Şubeleri Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenlediler.
Dönem Sözcüsü Hanefi Bostan, sermayenin desteklediği IMF politikalarını uygulayan hükümetin, halkı yoksullaştırdığını aktardı. Yoksulluk sınırının 629 milyon, açlık sınırının 207 milyon liranın üzerine çıktığını hatırlatan Bostan, 102 milyon asgari ücret ve 160 milyon lira ortalama ücretle çalışanların açlığa mahkûm edildiğini dile getirdi.
Soruşturmalar durdurulsun
Devletin imkânları ve toplumsal zenginlikleri, ülkenin geleceğini tehdit eder biçimde devam ettiğini belirten Bostan, "Emek Platformu, yağma ve talanın üzerine büyük bir kararlılıkla gidilmesini, sorumlular kim olursa olsun açıklamasını ve yargı önüne çıkarılmasını istemede, bu doğrultudaki girişimleri yürekten desteklemektedir" dedi. Bostan, Emek Platformu'nun 1 Aralık eylemi bütün yurtta gerçekleştiğini belirterek, 1 Aralık eylemi nedeniyle açılan soruşturma ve sürgünlerin derhal durdurulmasını istedi.
Emek Platformu'nun, 2001 yılının barış ve uzlaşma yılı olmasını istediğini, bu nedenle hükümetin kendileriyle diyalog kapısını açık bırakması gerektiğini kaydeden Bostan, şunları söyledi: "24 Temmuz 1999 ve 1 Aralık 2000 eylemlerinden gerekli dersi çıkarmayanlar, bu sorumlu açıklamalarımızdan ve davranışlarımızdan gerekli mesajları almayanlar, bunun siyasi sonuçlarına da katlanacaklardır. Hükümet, çalışanları görmezden gelmeyi sürdürürse, 2000 yılından daha büyük ve sert eylemler düşünüyoruz."
Nemalar hak sahiplerine verilmeli
Bostan, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın "Hizmet akdinin feshinde geçerli bir neden aranması ve geçerli bir nedenin varlığına yargının karar vermesi" konusunda gerekli değişiklik yapılarak, en kısa sürede çıkarılmasını istedi. Zorunlu tasarruf hesabında biriken anapara ve nemaların bir an önce hak sahiplerine verilmesini de isteyen Bostan, 2001 yılı toplu sözleşmelerinde enflasyondan meydana gelen kayıpları telafi edici ve bir refah payını içeren ücret zammının verilmesi gerektiğini belirtti.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bostan, bir soru üzerine, "Yüzde 5 refah payının ödenmemesini isteyen IMF yetkililerinin tavrını kabul etmelerinin mümkün olmadığını" vurguladı.
Anayasa değişikliği girişimleri konusundaki soru üzerine Bostan, yapılmak istenen değişikliklerin çalışanların sorunlarıyla ilgisi bulunmadığını, tek taraflı iş akdi feshini önleyen ve kamu çalışanlarına grevli, toplusözleşmeli sendikal hak tanıyan değişikliklerin yapılması gerektiğini kaydetti.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da işgüvencesi yasa tasarısı konusundaki soru üzerine, tasarının sendikalar tarafından 'ehveni şer' olarak kabul gördüğünü, sendikaların taleplerini tam yansıtan bir tasarı olmadığını ifade ederek, işverenlerin itirazlarının arkasında kıdem tazminatı konusunu da tasarıya sokma amacının yattığı söyledi.
Malatya Emek Platformu da toplandı
Öte yandan Malatya Emek Platformu da Türk Kamu-Sen il binasında toplandı. Merkezi Emek Platformu'nun kararı doğrultusunda toplanan Malatya Emek Platformu, 1 Aralık eyleminden sonra başlatılan soruşturmalar ve cezalar ile yeni dönemde IMF'nin dayattığı politikalara karşı mücadale sorunu gündemleriyle toplandı. Malatya Emek Platformu'nun toplantısıyla ile ilgili gazetemize görüş veren TÜMTİS Malatya İl Temsilcisi Ali Can, yapılan soruşturmalar ve verilen cezaların Emek Platformu'nun birliğini ve mücadelesini parçalama amacını taşıdığını belirtti. Can, işçi memur ayrımı yapmadan tüm emek örgütlerinin bu dayatmalara karşı birlik olması gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İşte küresel yağma!

SONRAKİ HABER

Telekom için birlik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...