18 Ocak 2001 22:00

GAP yabancılara terk edildi

GAP bölgesinde görev yapan ziraat mühendisleri 'kaynak yok' söylemlerinin gerçekleri yansıtmadığını ifade ettiler. Bu durumun GAP'ı yabancı sermayeye teslim etmek anlamına geldiğini vurguluyorlar.

Paylaş
GAP yabancılara terk edildi
Nur Karabacak
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yıllardır 'kaynak yok' söylemleri ile bitirilmezken, projenin ardındaki gerçekler, projede görev yapmış ve yıllardır o bölgede yaşayan ziraat mühendisleri tarafından ortaya konuldu. Mühendisler, devletin bölgeye yatırım yapmaktan korktuğunu ifade ederek, GAP'ın halkın yaşamında bir değişim yaratmadığını aksine toprak sahipleri ile yoksul halk arasındaki gelir adaletsizliğini arttığına dikkat çektiler.
Bölgede yıllardır görev yapan Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Hanefi Eren, GAP'ın bitirilmemesinin nedenlerinin irdelenilmesinden korkulduğunu belirterek, bölge insanının kendi sorununa sahip çıkacak düzeye gelmesinin istenmediğini ifade etti. Eren, devletin oradaki insanların bilgi anlamında kendini donatmasından, güçlenmesinden korktuğunun altını çizerek, "İşin asıl sahibi, yani yöre insanı bu işin dışında kalıyor. Taşıma suyu ile değirmen dönmez. Bölge insanını dikkate alıp, planlamalar bölge insanının talepleri doğrultusunda yapılmalı. Her aşamada bölge insanının katılımı sağlanmalı. Devlet bu ülkenin bir vatandaşı olarak kabul ettiği insanlara güvenmiyor. Dışardan gelen talimatlar ile bu işin yürümeyeceği anlaşılmıştır. İnsanların bilinçlenmesine, kendi içinde örgütlenmesine engel konulmazsa, herkes düşüncelerini özgürce ifade edebilirse daha kalıcı sonuçlar ortaya çıkabilir." dedi.
Bölgede aşiret yapısından şikayet edildiğini ifade eden Eren, "Bunun asıl yaratıcısı da şikayet edenlerdir. Bir toprak ağası 'bu toprak benim' deyip istediği gibi kullanamaz. Bir kitlenin çıkarı bir tek kişinin eline bırakılıyor, bu beraberinde keyfiyeti getiriyor." diye konuştu.
Eren, bugüne kadar demokratik kooperatifçilik, toprak refomu adı altında pek çok proje oluşturulduğunu, ancak hiçbirine sahip çıkılmadığını belirterek, "Sahip çıkalmamasının nedeni aslında onların da işine gelmemesidir. Sorunun üstüne giden insanlar samimi olursa ancak sorun çözülür." dedi.
Çözüm yabancı sermayeye bırakılıyor
Bölgeye Amerika'dan, İsrail'den heyetler geldiğini ifade eden Eren, "Bunun nedeni bölgenin çok zengin kaynaklara sahip olması. Bizim değerlendiremediğimiz kaynaklara onlar gözünü dikti. Yabancı sermayenin bölgeye gelip yatırım yapması isteniyor. Yıllardır devletin unuttuğu bir bölgenin sorunlarını yabancıların çözmesi mümkün mü?" diye sordu.
Bölgede 14 yıldır görev yapan Ziraat Mühendisi Zevaiddin Özcan ise "Devlet kaynak yokluğu nedeniyle projenin bitirilmediğini söylüyor, ama bunlar gerçekleri yansıtmıyor. Fiziksel bir takım yapılar o bölgeye yapıldı, ancak bu yapıların korunması gerekir, bölge insanının bunları kullanması sağlanmalıdır." dedi.
Bölgede aşırı sulamadan dolayı bir arazi kaybı olduğunu dile getiren Özcan, aşırı sulanan toprakların bataklık haline geleceğine dikkat çekti. Özcan, varolan toprakların yüzde 75'inde pamuk ekili olduğunu ifade ederek, pamuğun çok su isteyen bir bitki olduğunu ve bu nedenle aşırı sulamadan kaynaklı sorunların günden güne artacağını belirtti. Pamuk ekiminin teşvik edilmesinin ise bölge topraklarından vazgeçmek olduğunu aktaran Özcan, öncelikli olarak bölge insanının eğitilmesi gerektiğini kaydetti.
Hizmet toprak ağalarına gitti
Özcan, hizmetin büyük arazi sahiplerine gittiğini dile getirerek, "Bölgedeki diğer halk ise bu insanlar için çalışıyor. GAP söylenildiği gibi bölge insanın yaşımında değişim yapmamıştır. Sağlık ocakları açılmıştır ama çalışacak doktor, hemşire gönderilmemiştir. Elektrik belli yerlere gönderilmiştir ancak sürekli kullanımı sağlanmamıştır. Sulama ile birlikte insanların gelirinde bir artış var, ancak bu artış arazisi olan insanların gelirindeki bir artıştır." dedi. GAP'ın yoksul halkta bir değişim yaratmadığını belirten Özcan, GAP'ın gelirler arasındaki dengesizliği daha da arttırdığına dikkat çekti.
Özcan, yerli sermayenin bölgede üretime değil, gayri menkule yatırım yaptığını dile getirerek, "Sorunların bölgeye yabancı sermayeyi getirmekle çözülebileceğini söylüyorlar, ama çözüm sosyal devlet olarak oraya girmek, insanları eğitmekten geçiyor." dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kongo kaosun eşiğinde

SONRAKİ HABER

İşte küresel yağma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...