17 Ocak 2001 22:00

Merinos işçisinin kararı direniş!

Merinos Yünlü Sanayi'nin Bursa Belediyesi'ne devredilmesi kararı Kent Konseyi toplantısında ele alındı. Merinos işçileri ise özelleştirmeye izin vermeyeceklerini söylediler.

Paylaş
Merinos işçisinin kararı direniş!
Sümer Holding'e bağlı Merinos Yünlü Sanayi'nin Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesine karşı işçilerin direnişi ve tepkisi devam ederken, fabrikanın kapatılması anlamına gelen bu karar geçtiğimiz günlerde Kent Konseyi toplantısında ele alındı. TEKSİF Bursa Şube yöneticileri ve Merinos işçileri özelleştirmeye izin vermeyeceklerini ve Bursalıların da kendilerini desteklediklerini söylediler.
TEKSİF Bursa Şube Sekreteri Fikret Uçar, Kent Konseyi'nin kendilerine güç verdiğini söyleyerek, "Bursalı bizim yanımızda ve destekliyor. Kapalı kapılar ardında karar alanlar toplantıda yoktu. Olay gazetesinde Merinos olayını çarpıtan, kendi kafalarına göre eksik bilgilerle bir rapor yayınladılar. Bunlar Yılmaz İşel ve Orhan Yıldırım Çakır güçbirliğinin temsilcisi. Bunlar ülkenin kaymağını yiyenler" dedi.
Özelleştirme yıkıyor
Sümer Holding'in kendi bünyesinde olan eksikliklerin Merinos'a mal edildiğini belirten Uçar, Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal ve gazetelerin köşe yazarlarına Merinos'u gezdirdiklerini ve bu gezi sonrası yazarların fikirlerinin değiştiğini belirtti. Merinos'un kamuya bağlı olarak üretime devam etmesi gerektiğini ifade eden Uçar, özelleştirmeler sonucu emekçilerin sokağa atıldığını söyledi. Türkiye'nin IMF'nin ve dış sermayenin uşağı haline getirildiğini anlatan Uçar, "Özelleştirdikleri 13 fabrikamızdan bir tanesi çalışmıyor. Fabrikalar yıkılıyor, makineler kırıldı. Özelleştirmeden ne bekliyorlar?" dedi.
Merinos'un ihale ile değil devir ile verilmeye çalışıldığına dikkat çeken Uçar, bu şekilde Merinos fabrikasına ait toprakların yağmalanacağını söylüyor ve ekliyor: "Bunların hesabı hipermarket yapmak. Yapacakları hipermarketlere gökdelenlere Merinos'u kurban etmeye çalışıyorlar".
Kasıtlı olarak atıllaştırılıyor
Merinos Baştemsilcisi Aysel Aktu fabrikanın üniversiteye veya belediyeye devredilmesi tartışmaları konusunda işçilerin net olduğunu ve her ikisine de karşı çıktıklarını söyledi. Aktu, fabrikanın durumunu ise şöyle anlattı: "Ankara'dan bize sipariş vermiyorlar. Tam randıman çalışamıyoruz. 1983'ten beri işçi alınmıyor. 1983'te 3500 kişi şimdi ise 946 kişi çalışıyor. İçerde 50 makina varsa 20'si çalışıyor 30'u çalışmıyor işçi yokluğundan. Bunlar hep kasıtlı olarak yapılıyor. Askeriyenin, emniyetin bütün işlerini yapacak durumdayız. Onları bize vermiyorlar. Dışarda özel sektöre veriyorlar. Burada bilinçli bekletiyorlar, zarar gösteriyorlar. Bunun başında da sonunda da IMF'ye verilmiş sözler var."
Parlamentonun hepsi suçlu
Merinos'ta Baştemsilci olan Kamil Güneş de, özelleştirmenin oldubittiye getirilmeye çalışıldığını söylüyor. Güneş, Yüksel Yalova'yla yaptıkları görüşmede, "Sizin başınızı koparttım. Merinos'un kârı zararı beni ilgilendirmiyor" yanıtını aldıklarını dile getirdi. Güneş, Yalova ile yaptıkları görüşmeyi şöyle aktardı: " 'Sizin şansınız şu: İşçi temsilcileriyle el sıkışmadan devir olmayacak' dedi. 'Devletin işlerini nasıl olsa yaptıracaksınız' dedik. 'Hiç fark etmiyor bizim için' dedi. Milletvekilleri hep yanımızda yer alıyorlardı ama, 'Gel başkanının yanına gidelim' dediğimiz zaman, 'Onlar ne derse biz onu yapmak zorundayız' dediler. Merinos'un özelleştirme kararında iktidarı da muhalefeti de suçlu, iktidar özelleştiriyorsa muhalefet yanımızda diyemiyorum bu bugün başlamış bir olay değil." Her gün eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Güneş, işçilerin artık sadece kapı önünde yapılan eylemlerden tatmin olmadığını belirtti.
Merinos işçilerine TÜMTİS üyesi ambar işçileri de destek verdi. Merinos işçilerini ziyaret eden ambar işçileri "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük", "Yaşaşın sınıf dayanışması" sloganlarıyla karşılandı. TEKSİF Şube Başkanı Uçar, ziyarette yaptığı konuşmada, kendilerini yalnız bırakmadıkları için TÜMTİS'e teşekkür ederken TÜMTİS Şube Başkanı Gürel Yılmaz, "İki aydır, talancıların, IMF'cilerin heveslerini kursaklarında bırakıyorsunuz. Sizinle gurur duyuyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sadece adı ulusal

SONRAKİ HABER

Toplumsal sistem ayrımcılığı besliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...