17 Ocak 2001 22:00

'Trafik canavarı özelleştirmedir'

Özelleştirme uygulamalarının ilk görüldüğü alan olan karayolları sık sık trafik kazaları ile gündeme geliyor. Ancak yetkililer kazaları "trafik canavarı", "trafik terörü" gibi hayali nedenlere bağlıyor.

'Trafik canavarı özelleştirmedir'
Şerif Karataş
Trafik kazalarındaki artış ve can kayıpları, karayollarının durumunu bir kez daha gündeme getirdi. Yetkililer, her yıl onlarca insanın yaşamını kaybettiği, yüzlercesinin yaralandığı kazaların sorumluluğunu "trafik canavarı", "trafik terörü" gibi kavramlarla açıklayadursun; karayollarında çalışanlar sorumluluğun yatırımsızlık ve özelleştirme olduğuna dikkati çekiyorlar.
Karayolları Genel Müdürlüğü, 17 yıldır bir istisna dışında personel alınmaması nedeniyle personel sıkıntısı çekiyor, gerekli iş makinaları da olmadığı için yeteri kadar çalışma yapamıyor. 1980'li yılların başında karayollarında müteahhitlere ihale verilmesi ile başlatılan özelleştirme uygulamaları da karayollarında yaşanan sorunların başlıca nedeni durumunda.
Karayollarındaki özelleştirme uygulamalarının ilk örneklerinden birisi olan TEM otoyolu beş yıllık mazisine karşın sürekli onarıma ihtiyaç duyuyor. TEM otoyolundaki sorunlar, pek çok kazaya da neden oluyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı mühendis ve işçilerin yaptığı E-5 Karayolu ise 30 yıllık mazisine karşın, hizmet vermeyi sürdürüyor. Bakımı bütün teknik, personel ve yatırım eksikliğine rağmen düzenli olarak yapılıyor.
Makina yok, personel yok
Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, karayollarına 1983'ten itibaren işçi alınmadığını söylüyor. Akdağ, sadece 1992 yılında 2000 civarında işçinin işe alındığını hatırlatarak, "1992'ten beri işçi alınmadı. Bizim İstanbul 1 No'lu Şube üyesi sayısı '80'li yıllarda 4600 idi şimdi ise 1300 ila 1400 civarında, özelleştirmeye ilk karayollarında başlandı. O zaman adına özelleştirme denilmiyordu. Müteahhitlere verilerek bunlar yapılıyordu" diyor.
Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'da insanlar tatile çıkarken Afyon Sandıklı arasındaki yolun kapanması sırasında herkesin "Karayolları çalışmadı" dediğini belirten Akdağ, şöyle devam ediyor: "Kimse karayollarının neden çalışmadığını sormuyor? Karayollarına makina alındı mı? İş makinası, greyder, dozer var mı? Eleman var mı? Yolda sürekli çalışacak eleman var mı? Kimse bunu tartışmıyor".
Karayollarının geçmişte en iyi hizmet yapan kurum olarak iz bıraktığını da vurgulayan Yol-İş Şube Başkanı Akdağ, karayolları mühendisleri ve karayolu işçilerinin yaptığı E-5 Karayolu'nun bunun en somut örneği olduğunu ve 30 yıllı aşkın bir süredir hizmet verdiğini dile getirdi. Akdağ, özelleştirmeye savunanlara seslenerek, "TEM Otoyolu'nu müteahhitler yaptı. Mazisi 5 yılı geçmedi. Her sene bakım ve onarım adı altında sökülüp yeniden yapılıyor. Yazık. Bu birilerine peşkeş çekmektir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kabila tasfiye edildi

SONRAKİ HABER

Mahkûm öldürmenin cezası yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...