16 Ocak 2001 22:00

Masalsız büyüyorlar

Çocuk işçiler yaşıtlarından farklı. Masallar yerine argo kültürüyle büyüyorlar ve büyük gibi davranıyorlar. Koruma projesi ile okula döndürülen çocuk işçiler okullarını çok seviyor, ama yoksulluk hâlâ büyük sorun.

Paylaş
Masalsız büyüyorlar
Yaşıtları okula giderken ailelerinin yoksulluğunu omuzlayan çocuk işçiler, uyurken masal dinlemek yerine bir sonraki gün hangi işi yapıp para kazanabileceğini düşünmek zorunda kalıyorlar.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) ortaklaşa yürüttüğü projede görev alan ILO Eğitim Uzmanı Funda Canoğlu, bu çocukların yaşıtlarından çok farklı olduğunu, büyük gibi davrandığını, masallar yerine argo kültürüyle yetiştiklerini söylüyor.
Özel sınıf açıldı
"Marmara Deprem Bölgesi'nde Çocuk İşçiliğin Önlenmesi ve Çalışan Çocukların Rehabilitasyonu Projesi'" kapsamında 281 çocuğun koruma altına alındığını söyleyen Canoğlu, "İlköğretimi yarıda bırakanlar için özel bir sınıf oluşturduk. Eğitimlerini burada tamamlayacaklar. Tamamına ücretsiz sağlık hizmeti verip, sosyal yaşama adapte olmalarını sağlayacak eğitim çalışmaları uyguluyoruz" diyor.
Büyük gibi davranıyorlar
Koruma altına alınan çocukların iç dünyaları ve yaşam tarzına da değinen Canoğlu, "Bugüne kadar ulaşabildiğimiz çocuklar, büyük gibi davranıyor. Onlar yaşıtlarından çok farklı. Masal dünyaları yok ve argo kültürle yetişiyorlar" diyor. Onların bu halleriyle diğer çocuklara uyum sağlamakta zorlanacağına dikkat çeken Canoğlu, bu nedenle Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda 18 öğrenci için özel bir sınıf açtıklarını belirtti.
Okumak istiyorlar
Çocuk işçilerden oluşan bu özel sınıfın öğretmeni Kadir Ulusoy da, yaşları 9 ile 14 arasında değişen çocukların, ilk günlerde uyum sorunu yaşadığını söyledi. Diğer çocuklara göre sosyal yapılarındaki farklılık nedeniyle bir süre şikayetler geldiğini ifade eden Ulusoy, "Çocuklarda büyük bir okuma isteği var, hafta sonları da okula gelmek istiyorlar. İlk günlerde problem yaşadılar ama artık okul ortamına alıştılar" diyor.
Ulusoy'un dikkat çektiği diğer bir sorun ise, çocuk işçiliği yaratan koşulların eğitimlerini nasıl etkilediğini gösteriyor: "Ancak, çocukların gıda, elbise ve kırtasiye gibi bir takım sorunları bulunuyor. Bu sorunların da aşılması halinde çok iyi sonuç alacağımıza inanıyorum".
ÖNCEKİ HABER

TEDAŞ'ta emekçiler talana karşı birleşti

SONRAKİ HABER

Kabila tasfiye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...