15 Ocak 2001 22:00

Sorun da görün!

Devlet İstatistik Entitüsü, halkın gelir düzeyini ve tüketim harcamalarını saptamak üzere büyük bir anket hazırlığında.

Paylaş
Sorun da görün!
Seyhat Şeker
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) önümüzdeki günlerde "hane halkı"nın gelir düzeyini belirleme amaçlı büyük bir anket yapma hazırlığında. "2001 Hane Halkı Gelir ve Tüketim Harcamaları Anketi" yapacak olan DİE, ülkenin sosya-ekonomik yapısının röntgenini çekecek.
Anketin amacını "Hanelerin sosyo-ekonomik yapıları, yaşam düzeyleri ve tüketim kalıpları hakkında bilgi toplamak ve toplumun ihtiyaçlarını belirlemek, uygulanan sosyo-ekonomik politikaların geçerliliğini test etmek" olarak açıklayan DİE, anketi Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İçel, İstanbul, İzmir, Konya, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Samsun, Trabzon, Zonguldak illerini kapsayan biçimde gerçekleştirecek.
Değişim izlenecek
Halkın tüketim kalıplarında ve harcama alışkanlıklarında zaman içinde meydana gelecek değişikliklerin izlenmesi, yoksul hane sayısının ve düzeyinin belirlenmesi, yaşam düzeyi, beslenme sorunları ve asgari ücret hesapları için gerekli verilerin elde edilmesi, buna bağlı olarak asgari ücretin daha doğru hesaplanması gibi amaçları olan DİE, anket sonucunda uzun dönem ekonomi plan ve stratejilerinin yapılabilmesi için gerekli bilgileri de derlemeyi hedefliyor.
DİE'den alınan bilgiye göre, "2001 Hane Halkı Tüketim Harcamaları Anketi", hanehalkının sosyo-ekonomik durumu, 2001 yılı içinde dayanıklı tüketim mal ve hizmet satın alışları, stoktan tüketimler, anket ayında hane halkının satın aldığı mal ve hizmetler, kendi üretiminden tüketilenler, haneye ayni olarak gelen mal ve hizmetler, tüketim dışı harcmalar, hane halkı bileşimi, hanehalkı fertlerinin istihdam durumu, elde ettikleri gelir türleri ve değerleri kapsayacak.
2 trilyon harcanacak
Ankette kullanılacak soru kağıdında 10 ayrı bölüm bulunacak. Bu bölümler şöyle; "Hane halkı tanıtım ve soru kağıdı işletim bilgileri", "Hane halkının sosyo-ekonomik durumu", "Dayanıklı tüketim malları ve hizmetleri, tüketim alışkanlıkları ve stok durumu", "Hane halkı tüketim harcamaları", "Tüketim dışı harcamalar, yatırım ve borç ödemeleri", "Hane halkı bileşimi, istihdam ve gelir durumu", "Tarımsal işletme ile ilgili bilgiler", "Gelir ve harcama dengeleri", "Ücretli çalışanların ayni gelirlerini kapsayan ek soru formu" ve "Cevaplamama soru formu".
DİE'nin anketinde yaklaşık 1000 kişi görev alacak, 2 trilyon masraf yapılacak ve derlenen bilgilerin değerlendirilmesi için 2 yıl boyunca yoğun bir çalışma yürütülecek.
Anket sorularına doğru ve tam bilgiler verilmesini isteyen DİE; bu bilgilerin istatistik amaçlı olduğunu ve kesinlikle başka kurumlara verilmeyeceğini de belirtiyor.
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş'e 'birleştir' çağrısı

SONRAKİ HABER

NATO vahşeti sahipleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...