15 Ocak 2001 22:00

Serbest bölgeler uyuşturucu hattı

Serbest bölgeler; yolsuzluk ve kaçakçılık olaylarında başrol oynuyor. Son aylarda özellikle Mersin Serbest Bölgesi üzerinde süren hayali ihracat kaçakçılık tartışmalarına uyuşturucu ticareti de eklendi.

Paylaş
Serbest bölgeler uyuşturucu hattı
12 Eylül darbesinin ardından kurulmaya başlanan ve Kenan Evren ile Turgut Özal'ın mimarları oldukları serbest bölgeler; art arda ortaya çıkan yolsuzluk ve kaçakçılık olaylarında başrol oynuyor. Son aylarda özellikle Mersin Serbest Bölgesi üzerinde süren hayali ihracat kaçakçılık tartışmalarına uyuşturucu ticareti de eklendi. Mersin Emniyet Müdürlüğü, dünya uyuşturucu trafiğinde Türkiye'nin transit ülke olduğu, Mersin'in de serbest bölgesi ve yoğun ticaret hacmine sahip limanı nedeniyle uyuşturucu tacirlerince "odak noktası" olarak görüldüğünü bildirdi.
Hayali ihracat operasyonları ile dikkatleri üzerine çeken ve bazı üst düzey gümrük yetkililerinin de uyarıda bulundukları serbest bölgeler; dünya uyuşturucu trafiğinin de merkezinde bulunuyorlar. Özellikle Mersin Serbest Bölgesi, Güney Amerika-Asya arasındaki uyuşturucu trafiğinin odak noktasını oluşturuyor.
Mersin 'odak noktası'
İçel Emniyet Müdürü Haluk Bahçekapılı Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede, ilk kez ortaya çıkarılan "Güney Amerika-Mersin-Avrupa Hattı"nı çökerttiklerini savundu. Bahçekapılı, serbest bölgenin gümrük sahası dışında olmasının ve yoğun bir ticaret hacmine sahip bir de liman bulunmasının kaçakçılar tarafından "koz" olarak görüldüğünü ifade ederek, "Uyuşturucu üretim ve tüketimi Avrupa ülkelerine oranla ülkemizde fazla değil, ancak bizde kaçakçı çok" dedi. Bahçekapılı, şöyle konuştu:
"Bu hattı ortaya çıkardığımızda 'Şili neresi, Mersin neresi' diye düşündük ve kaçakçıların uzun ama risksiz yolu tercih ettiklerini gördük. Şili'den yüklenen eroin, Panama kanalından Atlas Okyanusu'nu geçip Avrupa ülkelerine götürülebilirdi. Ancak, Güney Amerika'dan gelen her şilep Avrupa'da çok sıkı arandığından, kaçakçıların uzun ama risksiz yolu tercih edip uyuşturucuyu Mersin'e getirdiklerini tespit ettik. 1998 yılında yaptığımız uluslararası işbirliği ile bir partide yaklaşık 800 kilogram eroin ele geçirerek bu hattı çökerttik. Mersin'e getirilen uyuşturucu ya TIR'larla Edirne Kapıkule'den, ya da Kocaeli'den İtalya'ya yapılan Ro Ro seferleriyle Avrupa'ya gidiyor."
Bahçekapılı, liman ve serbest bölge ticaret rejimi nedeniyle Mersin'i tercih eden kaçakçıların, kokain sevkyatı için kullandıkları Peru-ABD-Türkiye-İsrail güzergâhını da ortaya çıkardıklarını ifade ederek, "1999 yılında kontrollü teslimatla 50 kilogram kokain ele geçirdik" dedi.
'Altın Hilal'-'Altın Üçgen'
Eroin ticaretinde Akdeniz ülkelerinin oluşturduğu hat 'Altın Hilal' olarak tanımlanıyorlar. Güney Doğu Asya'da Laos, Tayland ve Burma'ya ise 'Altın Üçgen' adı veriliyor.
Kaçakçıların eroin ve kokain trafiğinde kullandıkları güzergâhların ortaya çıkarılması nedeniyle yeni yol arayışı içinde olduklarını ifade eden Bahçekapılı, kaçakçıların serbest bölgeyi kullanmaları nedeniyle her ay toplanan İl Emniyet Komisyonu'nun son toplantısında, Mersin Serbest Bölgesi'nin masaya yatırıldığını ifade etti. Bahçekapılı, şunları kaydetti:
"Bu toplantıda serbest bölgenin ülke ekonomisine getirisini-götürüsünü tartıştık. Ekonomimiz açısından son derece faydalı olan serbest bölgeye mal kapalı kutuda geliyor, yine kapalı
kutuda gidiyor. Bir ihbar olduğu zaman arama yapabiliyoruz, ancak rutin kontroller yapılmıyor. Bu hassas bir konu. Uyuşturucu ile yapılan mücadelede ülke ekonomisine zarar vermek istemiyoruz."
ÖNCEKİ HABER

Lüksemburg ve Liebknecht'e

SONRAKİ HABER

KESK eylemlerini sürdürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa