15 Ocak 2001 22:00

Lüksemburg ve Liebknecht'e

   görkemli anma

Paylaş
Lüksemburg ve Liebknecht'e
   görkemli anma
82 yıl önce Berlin'de katledilen sosyalist önderler Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht, önceki gün ve dün düzenlenen iki büyük etkinlikle anıldı. İki Almanya'nın birleşmesinden bu yana her yıl geleneksel olarak yapılan ve yüzbine yakın emekçinin katıldığı gösterilerde, emekçiler; işsizliğe, sosyal kısıtlamalara, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı öfkelerini bir kaz daha dile getirdiler.
Birçok parti ve örgüt ile birlikte Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) da, bu yürüyüşe çağrı yapan örgütler arasındaydı. Doğu Almanya'da etkili olan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ise parti olarak ilk kez bu yıl yürüyüşe çağrı yapmadı. Ancak, parti üyeleri anmanın hazırlıklarına katılarak, çağrıya imza attılar.
Polis yine provokasyon peşinde
Geçen yıl bir kişinin bomba ihbarı yapması üzerine bir hafta sonraya ertelenen gösteri, bu yıl yine polisin provokasyonlarına maruz kaldı. Önceki sabah erken saatlerde Frankfurter Tor'da toplanan yaklaşık 10 bin kişinin bulunduğu yürüyüş kolu nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Tramvay istasyonlarından çıkan insanlara karşı kışkırtıcı tavırlar sergileyen polis, burada birkaç kişiyi gözaltına aldı. Polisin bu tutumu, miting alanına kadar sürdü. Yürüyüş kolunda pankart taşıyan DİDF'e bağlı Berlin İşçi ve Gençlik Derneği üyesi bir gösterici de gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alındı.
Lüksemburg ve Lİebknecht anısına düzenlenen bu yürüyüş, sosyalizm talebinin dile getirildiği en kitlesel yürüyüş olarak biliniyor. Bu yüzden de polis sürekli müdahale ederek katılımın düşmesini hedefliyor. Ancak bunda şimdiye kadar başarılı olamadı.
Sıra sıra pankartlar
Yürüyüşte çok sayıda pankart ve döviz taşındı. Sosyal hakların gaspını, işsizliği, ırkçılığı ve faşizmi teşhir eden döviz ve pankartların yanı sıra deli dana (BSE) ve benzeri hastalıkların kâr hırsı yüzünden insan sağlığını tehdit etmesine karşı sloganlar içeren döviz ve pankartlar da dikkat çekti. Uluslararası dayanışma ve mücadelenin önemini vurgulayan sloganların atıldığı yürüyüşte çok sayıda insan işçi marşları eşliğinde yürümeyi tercih etti. Birçok emekçi de Marx, Engels, Lenin, Stalin, Liebknecht ve Lüksemburg'un posterlerini taşıdı.
100 bin emekçi bir arada
100 bin kişinin toplandığı mitingde, parti ve örgütler kendi stantları önünde kısa konuşmalar yaparak, işçi ve emekçilerin yaşadıkları sorunlara değindiler. Miting boyunca genç, yaşlı çok sayıda insan açılan stantları gezip söyleşirken, çeşitli konularda canlı tartışmalar yapıldı.
Dün akşam saat 18.00'de ise, Olof Palme-Patz'de yine her iki sosyalist önderi için bir etkinlik düzenlendi.
Gösteri, Almanya'da da işçi ve emekçilerin, antikapitalist talepler etrafında bir araya gelme ihtiyacı duyduğunu bir kez daha gösterdi. Son on yıldır polisin eyleme katılımı engelleyememesinin temelinde de bu ihtiyaç yatıyor. Karl ve Rosa'nın bu yılki anma etkinliğine katılan onbinlerce emekçi, genç ve aydının birleştiği en önemli nokta kapitalizmin lanetlenmesi oldu. Bu, Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'in uğruna mücadele ettiği sosyalizmin, Alman emekçilerinin özlemi olduğunu gösteriyor.
ÖNCEKİ HABER

Surdibi esnafı zor durumda

SONRAKİ HABER

Serbest bölgeler uyuşturucu hattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...