14 Ocak 2001 22:00

Gizli-kapaklı tatbikat

ABD tarafından Ortadoğu'ya dayatılan İsrail-Türkiye ittifakının en önemli unsurlarından olan "gözdağı tatbikatları"nın üçüncüsü, dün sessiz sedasız başladı.

Paylaş
Gizli-kapaklı tatbikat
ABD tarafından Ortadoğu'ya dayatılan İsrail-Türkiye ittifakının en önemli unsurlarından olan "gözdağı tatbikatları"nın üçüncüsü, dün sessiz sedasız başladı.
Türkiye, ABD ve İsrail'in deniz kuvvetlerine bağlı unsurları ile katıldıkları "Güvenilir Denizkızı" (Reliant Mermaid) tatbikatlarının üçüncüsü, İsrail sahilleri açıklarında, uluslararası sularda yapılıyor. Tatbikata, Türkiye 2 firkateyn, 1 helikopter, 1 sualtı savunma timi ile katılırken, ABD ve İsrail ise toplam 3 gemi, 2 uçak ve 2 helikopterle katılacak.
Daha önce ordunun yaptığı çeşitli hava, kara ve deniz tatbikatlarının aksine, "Güvenilir Denizkızı" ile ilgili sessizlik dikkat çekiyor. Üç ülkenin deniz kuvvetlerinin "ortak çalışma ve işbirliğini geliştirmek" amacıyla gerçekleştirdiği bildirilen tatbikat ile ilgili tek açıklama, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yazılı olarak yapıldı. Bu alışılmadık durumun nedeninin, İsrail'in Filistin halkına acımasız saldırılarını sürdürdüğü bir dönemde, halkın tepkisini çekmeme isteği olduğu sanılıyor.
Filistin'e karşı örtülü destek
Tatbikat, Genelkurmay'ın, 28 Eylül'den bu yana yüzlerce Filistinliyi katledip binlercesini sakat bırakan İsrail Genelkurmayı'na verdiği örtülü bir destek niteliğinde. Nitekim, ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesi, tatbikatı "bölgenin siyasi olarak en sembolik sörfü" olarak niteledi. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon kaynaklarına yakınlığı ile bilinen gazete, "Müslüman Türkiye, Yahudi İsrail ve dünyanın tek süpergücü arasındaki ittifakı gösteren tatbikat, Arap dünyasında endişe yaratıyor" yorumunu yaptı.
Makovsky'nin yorumu
Washington Yakın Doğu Enstitüsü uzmanı Alan Makovsky de, Filistin İntifadası'nın ortasında Türkiye'nin böyle bir tatbikata girişmesinin, "Türkiye'nin İsrail ile yüksek düzeyde bir stratejik işbirliğini sürdürmeye kararlı olduğunu gösterdiğini" belirtti. Makovsky, "Tatbikatın sembolik olarak ortaya koyduğu en önemli anlam budur" diye konuştu.
ABD, Türkiye ve İsrail arasındaki ilk "denizkızı" tatbikatı, 1998'de yapılmış ve Ortadoğu dünyasında büyük tepki doğurmuştu. İsrail-Türkiye işbirliği, daha sonra özellikle askeri alanda büyük bir sıçrama gösterdi. RP lideri Necmettin Erbakan'ın imza attığı stratejik işbirliği anlaşmasının ardından, Türkiye, Arap ülkeleri ve İran'a karşı İsrail'e çeşitli istihbarat olanakları sundu. Ayrıca Türk hava sahası, İsrailli pilotların eğitim uçuşlarına açıldı.
Washington Post, artık neredeyse gelenekselleşen tatbikatın, her yıl "daha da kapsamlı" bir hale geldiğine işaret etti. Gazeteye konuşan ABD 6. Filo Sözcüsü Curry Graham, "Tatbikat her yıl biraz daha karmaşıklaşıyor" dedi. 6. Filo, tatbikat için bir Arleigh-Burke sınıfı destroyer ve bir P-3 keşif uçağı verdi.
Güvenilir Denizkızı-3, 18 Ocak'a dek sürecek.
ÖNCEKİ HABER

Sermayenin "istikrar programları"nın

SONRAKİ HABER

Soruşturmalara karşı eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...