14 Ocak 2001 22:00

Orta Amerika'da deprem

Orta Amerika'da önceki gün meydana gelen ve şiddeti 7.4 ile 7.9 arasında saptanan deprem, El Salvador'da felakete yol açtı. Depremde 136 kişinin öldüğü sanılıyor.

Paylaş
Orta Amerika'da deprem
Orta Amerika'da meydana gelen büyük deprem, El Salvador'da felakete yol açtı. Önceki gün yaşanan ve şiddeti 7.4 ile 7.9 arasında saptanan deprem, en az 136 kişinin ölümüne neden oldu. Deprem ile tetiklenen büyük bir toprak kaymasının 400 evi yutması, ölü sayısının daha da artacağını gösteriyor. Sağlık görevlileri, en az 1200 insanın kayıp olduğunu belirterek, bu kişilerin ölmüş olmasından endişe ediyorlar.
Diğer ülkelerde can kaybı az
Yerel saatle 11.34'te meydana gelen deprem nedeniyle yüzlerce El Salvadorlu da yaralandı. Önceki gece geç saatlerde başlayan kurtarma çalışmaları devam ederken, depremin etkilediği diğer ülkelerde fazla bir can kaybı yaşanmadı. Guatemala'nın El Salvador sınırında yer alan Halpatagua'da iki kişi, evlerin çökmesi sonucu yaşamını yitirdi. Meksika'da ise herhangi bir can kaybı olmadı. Depremin sarstığı Honduras, Kosta Rika ve Nikaragua'da da ölen olmadığı sanılıyor. San Salvador sakinleri, depremin, 1500 kişinin öldüğü 1986 depreminden bu yana görülen en büyük deprem olduğunu belirtiyorlar.
Depremin ardından, Francisco Flores başkanlığındaki hükümet, olağanüstü hal ilan etti. Hükümet, halka "sakin olunması" çağrısı yaptı. Deprem nedeniyle binlerce evin yıkıldığı, yolların parçalandığı ve elektriklerin kesildiği dile getiriliyor.
Bir semt çamurun altında
El Salvador'daki en büyük facia, başkent San Salvador'un orta sınıf mahallelerinden Las Colinas'ta meydana geldi. Depremin ilk saniyelerinde, bir dağdan mahallenin üzerine akan tonlarca çamur, 400'den fazla evi yuttu. Bölgeden 15 ceset çıkarılırken, yüzlerce insanın çamurun altında öldüğü sanılıyor. Başkentin doğusundaki Tecolouca'da da bir otobüsün toprak kayması nedeniyle çamura gömüldüğü bildirildi. Kuzeybatıdaki Santa Ana'da ise, yüzyıllarca yıllık bir kilise yıkıldı. Bazı kent sakinlerinin yıkıntıların altında kaldığı tahmin ediliyor.
El Salvador hükümeti ise, geç müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşılaşıyor. Las Colinas'ta kurtarma çalışmaları, saatlerce semt halkı tarafından yürütüldü. Sonraki saatlerde de, iş makinaları ortada görünmedi.
ÖNCEKİ HABER

Ramazanoğulları hortladı!

SONRAKİ HABER

'Borları satan vatan hainidir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa