12 Ocak 2001 22:00

Yoksullara karşı savaş

James Wolfensohn, Bangkok'daki UNO Ticaret ve Gelişim Konferansı'nda temsilcilerin önünde 1.2 milyar insanın günde bir dolardan az bir miktarla geçinmek zorunda kaldıklarını kınayıp, globalizmin insancıl bir yön kazanmasını istedi.

Paylaş
Yoksullara karşı savaş
Hünkar Gültekin
Dünya Bankası'nın başkanı kendini yoksulların avukatı olarak tanıttı. James Wolfensohn, Bangkok'daki UNO Ticaret ve Gelişim Konferansı'nda temsilcilerin önünde 1.2 milyar insanın günde bir dolardan az bir miktarla geçinmek zorunda kaldıklarını kınayıp, globalizmin insancıl bir yön kazanmasını istedi.
Kongre Merkezi'nin dışında Wolfensohn'u bekleyen 300 köylü de böyle sıcak sözleri duymak isterlerdi. Ülkenin kuzey-doğusundan gelen bu insanlar yılın şubat ayında Tayland'ın başkentine gelip şiddetli bir dünya bankası projesine karşı protesto bildirisini Wolfensohn'a vermek için topladılar: "Pak-Mun-Baraj" projesi.
Ama kongre salonunda söylediklerine karşı çıkarak Wolfensohn bu teklifi redetti. Bu duruma sinirlenerek balıkçılar beraberce ağlarını yakmaya başladılar. Haftalar sonra barajı işgal ettiler ve Ağustos ayında yüzlerce balıkcı açlık grevi başlattı. Baraj, yurtlarını akın akın istila ediyor ve balık tutulan bölgeleri "böylece ekmek paralarını" yok ediyor, diye toplum isyan ediyor. Pak-Mun-Barajı Dünya Bankası'nın birinci davası değil.
James Wolfensohn başkanlına adım attığından beri Dünya Bankası'nın imajını ne kadar olumlu hale getirmek istese de, şubesi tartışılan büyük projelere durmadan milyarlar yatırıyor. Baraj, elektrik fabrikası, kömür ocağı veya yolların yapımında binlerce insan yaşadığı bölgelerden isteklerine karşı resmen defediliyorlar.
Bu sorunların ne kadar dehşet verici olduğu, ilk bankanın güvenilir dokümanlar gösteriyor. Bankanın eski ortaklarından birinin yaptığı araştırmalarda yürüyen projelerden 2,6 milyon insan Dünya Bankası'nın yarattığı aynı sorunu paylaşıyor. Belgeler, özellikle Asya, Latin Amerika ve Afrika'da 548 bin 218 ailenin yurdunu terketme zorunluluğunda olduğunu gösteriyor. Belirtilen 233 projenin üçte birinin sadece Çin'de olduğu görülüyor. Ve böylece Xiaolangdi Barajı'nda 171 bin ve şehirler arası bir yolun yapımında da 146 bin 400 insan yurdunu terketme acısını yaşıyacak. Hindistan, Vietnam, Endonezya veya Arjantin gibi gelişmekte olan ülkelerde de on binlerce insan zorla evinden ayrılacak. Listenin birinci planlamasında hata 3 milyon 160 bin insanın taşınmasından sözediliyor, ama Dünya Bankası bunu, planların arasındaki zamanda yeni projeden daha çok projenin bitirildiğini söylerek açıklıyor.
"Burda Dünya Bankası yoksulluäa deäil yoksullara karşı savaşıyor" diye karşı xıkıyor Heffa Schücking Dünya Bankası'na. "Urgewalt" adlı doğa ve insan hakları örgütünün sözcüsü Schücking, Dünya Bankası'nın yıllarca projelerde yaptıkları hataları yeterince ciddiye almadıklarını eleştiriyor.
Tayland'daki Pak-Mun-Projesi'nde pek çok şey ters gitmişti. En önemli Yan nehirlerinden olan Mun'da gerçekleştirilen barajdan sonra, pek çok türlü balık çeşitleri ile tanılan nehir 365 balık cinsinden bugün barajın etrafında sadece 96 cinse sahip. Sadece balıklar değil, sözverildiği gibi 241 aile değil bin 700 aile evlerinden kovuldu.
En yeni projeninde eskilerinden geri kalmıyacağı araştırmaların sonuçlarından belli. Dünya Bankası yoksulların hem korunması isteyip, hem de dünya çapında yarım milyondan fazla aileyi yurtlarından zorla kovuyor ve yeni ev ya da iş dahi sunmuyor. Kazançlarından hiç bir yoksul payını alamıyor ve kimse bu insanların geleceği konusunda kafa yormuyor.
ÖNCEKİ HABER

KESK yeni yılın ilk eylemlerini başlatıyor

SONRAKİ HABER

Asya'da tarihi ittifak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...