12 Ocak 2001 22:00

KESK yeni yılın ilk eylemlerini başlatıyor

KESK, 2001 yılının ilk eylemlerini 15 Ocak'ta başlatıyor. 16 Ocak'ta SES'in, 19 Ocak'ta da İzmir'deki kamu emekçilerinin eylemleri olacak.

Paylaş
KESK yeni yılın ilk eylemlerini başlatıyor
KESK, 2001 yılındaki ilk eylemlerini başlatıyor. KESK'in, düşük ve yüzdelik ücret artışları ile 1 Aralık eylemi sonrasında açılan adli ve idari soruşturmalara karşı yapacağı eylemler, 15 Ocak'ta tüm illerde düzenlenecek basın açıklamalarıyla başlayacak.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, dün düzenlediği basın toplantısıyla yeni eylem kararlarını açıkladı. Hükümetin 2000 yılını emekçilere ve yoksul halk kesimlerine "zehir ettiğini", 2001 bütçesiyle de halk karşıtı yüzünün bir kez daha gösterdiğini belirten Erdem, şunları söyledi: "Hükümet, 2000 yılında yüzde 25'lik hayali enflasyon oranı hedeflemişti. Oysa 2000 yılında enflasyon oranı hükümetin iddiasına göre yüzde 39 oldu. Hükümetin kamu emekçilerine yıllık yüzde 31 ücret artışı yaptığı iddiası doğru değildir. Kamu emekçilerinin ücretlerine yıllık ortalama 23.3 oranında zam yapıldı. Yani bir kez daha kamu emekçilerini enflasyona ezdirdiler. Son 11 yılda reel maaş kaybının yüzde 84.15 olduğu düşünülürse, yoksullaşmanın boyutları daha iyi anlaşılır."
Hükümetin 2001 yılı ilk altı ayı için de yüzde 10'luk sefalet zammı vermeyi kararlaştırdığını hatırlatan Erdem, haklarını arayan kamu emekçilerinin de soruşturmalarla, açığa alınmalarla, sürgünlerle karşılaştığını belirtti.
Bunun son örneğinin 1 Aralık'taki işbırakma eylemi sonrası yaşananlar olduğunu belirten Erdem, İzmir'de 10 bin, Diyarbakır'da 6137, Urfa'da 1353 kamu emekçisi hakkında adli ve idari soruşturmalar açıldığını bildirdi.
Kamu emekçilerine açılan idari ve adli soruşturmalara sessiz kalmayacaklarını söyleyen Erdem, 15 Ocak'ta başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bütün illerde basın açıklamaları yapılacağını açıkladı. İstanbul'da Saraçhane Parkı'nda saat 13.00'te, Ankara'da ise YKM önünde saat 12.15'te eylem yapılacak.
Ayrıca KESK'e bağlı sendikalar da işkollarında yaşanan sorunlara yönelik eylemlerini gerçekleştirecekler. Bu kapsamda SES üyeleri, 16 Ocak'ta düzenleyecekleri basın açıklamalarıyla, kamu emekçilerinin taleplerini içeren imza metinlerini Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'na postalayacaklar.
İzmir'de de yaşanan yoğun idari ve adli soruşturmaları protesto etmek için 19 Ocak tarihinde Konak Meydanı'nda miting düzenlenecek. Ayrıca İzmir Valiliği'nin tutumuna karşı imza kampanyaları, protesto faksları, afişler ve ilanlarla bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.
KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, basın toplantısı sırasında "Emek Platformu eylemlerinize destek verecek mi" şeklindeki bir soruya "Destek vermesi gerekiyor. Bu sorunlar karşısında atılan pratik adımlar ve eylemler Emek Platformu'nun talepleriyle ilgilidir" diye cevap verdi.
ÖNCEKİ HABER

ANAP'ın demokrasisi buraya kadar

SONRAKİ HABER

Yoksullara karşı savaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...