12 Ocak 2001 22:00

HABAŞ'ta kıyıma karşı direniş

HABAŞ bünyesinde faaliyette bulunan Avcılar Petrol Tahmil Tahliye Nakliyat Ltd. Şti'nde TÜMTİS'e üye oldukları için işten atılan işçiler, işlerine geri dönmek için fabrika önündeki direnişlerine devam ediyorlar.

Paylaş
HABAŞ'ta kıyıma karşı direniş
Özer Akdemir
HABAŞ Demir Çelik Sanayi bünyesinde faaliyette bulunan Avcılar Petrol Tahmil Tahliye Nakliyat Ltd. Şti'nde çalışan ve TÜMTİS'e üye oldukları için işten atılan işçiler, işlerine geri dönmek için fabrika önündeki direnişlerine devam ediyorlar. Günde 12 saat süreyle hiçbir sosyal hakları olmadan, ayda 120-130 milyon ücret karşılığı çalışan işçiler, yaklaşık dört aydır TÜMTİS'te örgütlenmeye başlamışlardı. 120 kadar işçinin sendikaya üye olmasından rahatsız olan işveren geçtiğimiz günlerde sendika üyesi 25 işçiyi işten çıkardı. Diğer sendikalı işçileri de sendikadan istifaya zorlayan Avcılar Nakliyat işvereni, işçilerin fabrika önünde direnişe geçmesine karşı, tehdit, şantaj ve çeşitli yollarla direnişi kırmaya çalışıyor.
4 ay önce TÜMTİS'te örgütlenmeye başlamışlardı. 450-500 işçinin çalıştığı bu taşeron şirkette örgütlenme çalışmaları sonucu 120 kadar işçi TÜMTİS üyesi olmuştu. Bu gelişmelerden rahatsız olan taşeron şirket, geçtiğimiz günlerde tehdit, şantaj ve çeşitli yollarla sendikalı işçileri önce sendikadan istifaya zorlayıp arkasından 30'a yakın işçiyi işten çıkardı. İşveren tarafından sendikalı oldukları için işten çıkarılan Avcılar Petrol Tahmil Tahliye Nakliyat Şirketi işçileri bunun üzerine işyeri önünde direnişe geçtiler.
Patronlar her gün yeni suçlar işliyor
Önceki gün HABAŞ Demir Çelik Fabrikası önünde direnişçi işçilerle birlikte bir basın açıklaması yapan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Hasan Yayık, HABAŞ'ta sendikalılaştıkları için kapı önüne konan işçilerin sermayenin sınıfa yönelttiği saldırının en son örneği olduğunu söyledi.
TÜMTİS'in örgütlendiği taşeron şirkette her yıl zorunlu girdi-çıktı yapılarak yıllardır çalışan işçilerin bir yıllık işçi gibi gösterilip kıdem tazminatından mahrum edildiğini belirten Yayık, "İşverenler işçilerin kıdem tazminatlarına el koymakla, sudan gerekçelerle hiçbir hak ödemeden işten çıkarmakla, HABAŞ'ta her yıl yaşanan onlarca iş kazası cinayetine seyirci kalıp hiçbir önlem almamakla işledikleri suçlara, sendikalılaşmaya karşı çıkarak bir yenisini ekledi. Haklarımızı korumaya kararlıyız" dedi.
Basın açıklamasına İzmir Ambarlar Sitesi'nde çalışan TÜMTİS üyesi işçiler de katılırken, EMEP il ve ilçe yöneticileri ile Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak ve Hava-İş İzmir Şube yöneticileri de destek verdiler.
ÖNCEKİ HABER

Borç kamçısı emekçinin sırtında!

SONRAKİ HABER

F tipine karşı yapılacak miting yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...